Annons

Annons

Annons

Lund

Mänskliga rättigheter tar plats i Lund

Nya Institutet för mänskliga rättigheter invigdes med suggestiv samisk sång i Lund på tisdagen. På plats var kulturministern, som en gång gick på Spyken.

Text

”Mänskliga rättigheter inkluderar urfolksperspektivet. Jag ser fram emot att följa deras arbete. Jag träffar dem i Jokkmokk om två veckor”, sa Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande i Samiska ungdomsförbundet i Sverige. Här syns hon tillsammans med Lundaadvokaten Leif Ljungholm, som sitter i styrelsen för det nya Institutet.

Bild: Göran Stenberg

Annons

– Jag är glad över att Sverige äntligen fått ett institut för mänskliga rättigheter. Vi har skiljt ut oss i förhållande till andra länder, säger Leif Ljungholm, advokat i Lund och en av institutets styrelsemedlemmar.

Han var en av många som minglade till buffé och levande jazzmusik av Kulturskoleelever. Lättast att kommunicera i ljudhavet hade teckenspråkstolkarna Eva Sandström och Annica Almqvist från Öresundstolkarna. De ska synas på de filmer som läggs upp efteråt för att inkludera alla.

Mejl, brev och telefonsamtal som redan kommit till institutet berättar vilka teman allmänheten finner angelägna.

– Det handlar om sjukvård, äldreomsorg, skola och polisen, säger vikarierande direktören Anders Kompass.

Annons

Han hoppas att institutet på olika sätt ska bli en mötesplats kring mänskliga rättigheter.

Annons

– Men vi kan inte ta upp enskilda klagomål, säger han.

När det är dags för enkäter med vanliga människor kan inte Lundaborna räkna med att bli särskilt utfrågade. Hela Sverige ska representeras.

Idag arbetar 35 personer på det nya institutet. Enligt styrelseordföranden Elisabeth Rynning kan personalen växa till uppåt 60 anställda. En av utredarna som redan börjat är Linde Lindkvist, docent i mänskliga rättigheter, som disputerade i Lund 2014.

– Det här är en fantastiskt intressant miljö, lite som att komma till en annan planet, säger han om att gå från den akademiska miljön till företagsklimatet i och kring kontorshuset Node i Sony och Ericssons närhet.

En uppgift för institutet är att ta reda på vad som behöver göras inom området mänskliga rättigheter i Sverige och vad som redan är gjort.

– Mitt jobb är mycket att ha örat mot rälsen, för att vi ska veta vad händer inom forskningen internationellt, säger Linde Lindkvist.

Akademikern Linde Lindkvist har landat i företagsvärlden i norra Lund som nyanställd på Institutet för mänskliga rättigheter i Lund. När han vill ta en promenad går han till parkmiljöerna på Brunnshög.

Bild: Göran Stenberg

Kulturministern Jeanette Gustafsdotter invigde institutet på sin gamla hemmaplan. Dottern bor i Lund och modern i närheten.

– Jag tror att det betyder mycket att institutet ligger i Lund, sa hon och pekade på närheten till Universitetet, Raoul Wallenberginstitutet och Europa.

Annons

– Jag är stolt, sa hon och betonade vikten av att det oberoende institutet ska kunna granska såväl regeringen, som henne själv.

Annons

Kulturministern Jenaette Gustafsdotter besöker sin gamla hemstad Lund så ofta hon kan. Hon hann med en kopp kaffe innan invigningen av det nya institutet inleddes.

Bild: Göran Stenberg

Katarina Barruk framförde egna låtar på umesamiska, som få i Sverige talar idag. Inledningsstycket hette i översättning: ”Dröm”.

Bild: Göran Stenberg

Fakta

Institutet för mänskliga rättigheter

Inrättades i januari 2022 efter ett riksdagsbeslut förra sommaren. Ska undersöka och följa hur att de mänskliga rättigheterna efterlevs i Sverige och har en särskild roll för att övervaka hur konventionen om rättigheter med personer med funktionsnedsättning.

Varje vår ska institutet rapportera till regeringen om läget och det arbete som gjorts.

Institutet ska kunna verka oberoende, också av regeringen, och leds av en styrelse med kunskaper om mänskliga rättigheter, samt erfarenhet av arbete inom rättsväsende, advokatverksamhet, forskning, högskoleutbildning och civilsamhället.

Liknande institut finns i ett 120-tal länder.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan