Annons

Annons

Annons

Bluffbolagen

Snaran dras åt kring brödernas bluffbolag – misstänkt fusk med sjuklön och anställningsstöd

I flera år har de bluffat till sig miljoner och samtidigt fått anställningsstöd från Arbetsförmedlingen. Utan att polisen agerat. Men nu slår en annan myndighet till mot bröderna Fakhros bolag.

Text

Sydsvenskan har i en serie artiklar granskat bluffbolagen. Många läsare har hört av sig och berättat att de fått reklamblad från flera av dem de senaste veckorna.

Annons

Chicagogangstern Al Capone fälldes varken för smuggling, mutbrott eller de hundratals mord han misstänktes ligga bakom. Istället rasade hans enorma brottsimperium när myndigheterna fokuserade på mer bagatellartade förseelser; bokförings- och skattebrott. Den så kallade Al Capone-modellen används sedan dess världen över för att komma åt organiserad brottslighet.

Och det är med en variant av denna metod som Försäkringskassan nu gjort det många förväntat sig att polisen skulle göra när det gäller bröderna Fakhros bluffbolag. Både Sydsvenskan, SVT och Lokaltidningen har i omgångar avslöjat hur de kapat bolag och tagit över den tidigare ägarens för- och efternamn för att därefter lura såväl kommuner, företag och privatpersoner på miljonbelopp.

Annons

Annons

Lomma trädgård, eller MSA Service Entreprenad Skötsel AB som det numera heter, är ett av de bolag som Försäkringskassan granskat.

Trots att det strömmat in polisanmälningar har de flesta utredningar lagts ner. Dels för att fallen ofta gränsar till det civilrättsliga, dels för att det varit svårt att bevisa uppsåt.

Men nu slår alltså Försäkringskassan till mot tre bolag: FMAS Anläggning Snickeri Service AB (tidigare BOSAB), MITT Trädgård och fastighetsskötsel AB, och MSA Service Entreprenad Skötsel AB (tidigare Lomma Trädgård).

Försäkringskassans utredning visar att alla tre bolag systematiskt lämnat oriktiga uppgifter för att få ersättning för sjuklönekostnader som de ”uppenbarligen inte kan ha haft”. Och det samtidigt som bolagen tillskansat sig miljoner i anställningsstöd från Arbetsförmedlingen.

Det finns flera anmärkningsvärda exempel i Försäkringskassans utredning. Som att intäkterna i MSA Service Entreprenad Skötsel AB minskade från 15,6 till 11,4 miljoner samtidigt som personalkostnaderna ökade med 500 procent. Att bolaget anställt och betalat ut lön till åtta familjemedlemmar/släktingar, anges som en orsak.

82-årige Benny var nära att bli av med sin lägenhet efter att ha blivit lurad av bluffbolaget Seniorhantverkarna.

Bild: Jens Mikkelsen

Annons

Myndigheten har nu gått till tingsrätten i Malmö för att få beslut om kvarstad – att pengar och tillgångar till ett värde av sammanlagt drygt 600 000 kronor på de tre bolagen ska tas i beslag i väntan på att misstankarna prövas rättsligt. Detta för att bolagens företrädare inte ska avvika eller gömma tillgångarna.

Annons

Försäkringskassan har en diger lista på bevis, däribland Sydsvenskans och andra mediers artiklar som ”åberopas till styrkande av bröderna Fakhros kriminella verksamheter som går ut på att lura kunder på pengar genom ett flertal företag som erbjuder diverse hantverksjobb”.

Även Skatteverket har nu börjat nagelfara bolagen. 2020 fick de igenom nästan samtliga ansökningar om ROT och RUT-avdrag. Men nu har Skatteverket avslagit RUT och ROT-avdrag på över 2,1 miljoner kronor. När avdragen inte gått igenom har bolagen återvänt till sina kunder för att fakturera på nytt, något som lett till en strid ström av polisanmälningar från kunder som anser sig utsatta för bedrägeri.

Bröderna har överklagat men Förvaltningsrätten har i flera domar gett Skatteverket rätt.

Sydsvenskan har förgäves sökt bolagens företrädare för en kommentar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan