Annons

Annons

Annons

kultur

Dilan Apak
Äntligen får den svenska snålheten stå vid skampålen

Jag har sett den, jag har vuxit upp i den och jag hatar den.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

Dilan Apak är komiker och skribent på kultursidan.

Vi lever i historiska tider! Ett helt land – vårt Svea rike – håller på att bli cancelled, det vill säga grundligt och utförligt hånat på internet! Och tro det eller ej men denna motvallskärring tycker att det är fantastiskt! I vanliga fall när saker blir väldigt populära stänger något ner i mig och jag blir oförmögen att tycka om det. Undantagen är när något är riktigt, fenomenalt jävla bra. Som de första säsongerna av ”Game of Thrones”. Eller som nu med det vi alltid ska minnas som Sweden gate.

Äntligen får en av de värsta delarna av svensk kultur stå ordentligt vid skampålen, för ämnet i sig är inget nytt. Om igen har det tagits upp och mötts av igenkänning bland många och förfäran hos andra. Tyvärr inte förfäran över den snålhet som genomsyrar en så stor del av landets befolkning. Utan över hur hemskt det är dra upp det där igen – och dessutom är det kanske inte ens sant! Nu går det dock knappast att förneka historien när så många vittnesmål dragits upp i ljuset och dessutom fått internationella ögon på sig.

Annons

Annons

Nej, den svenska snålheten är ingen sommarkatt. Jag har sett den, jag har vuxit upp i den och jag hatar den. Jag är en av alla dem som ombetts vänta på rummet medan kompisar i det vita och välbärgade radhusområdet skulle äta middag. Såklart inte hemma hos alla, till exempel inte hos mina inflyttade skånska vänner. Där fanns väl något nedärvt sunt bondförnuft kvar. Men hos den stockholmska medelklassen var det ett vanligt inslag. Jag har också varit med om att kompisar själva bett att få vänta på rummet medan vi skulle äta middag hemma, till mina föräldrars stora förvåning. Ofta krävde de att kompisen i alla fall skulle sitta med vid matbordet och äta någonting. Det var helt enkelt för märkligt att ha ett barn hemma som sitter ensam medan alla andra äter.

Redan de gamla grekerna visste att snålhet är bland det mest osexiga som finns. Dessutom är det att gå emot vår natur om vi nu inte vill överge idén om människan som ett socialt flockdjur. Men när världen häcklar oss som aldrig förr vill jag ändå vara en vänlig röst som säger att det finns sätt att komma igen, tillsammans! För om vi vänder på det – vad är bland det sexigaste som finns? Jo, att stå för sina fel. Att kliva ur de defensiva skorna och erkänna att det där gick inget bra, att vilja göra om och rätt.

Så om du är en av de svenskar som desperat försöker försvara detta märkliga beteende vill jag be dig stanna upp och låta skammen skölja över dig. Sen låter du den rinna ut ur kroppen. Skuld och skam är kristna påfund, för att citera en vän till mig. Och i en sekulär stat kan vi gott kosta på oss att inte gömma oss bakom skammen utan istället medge: ja – i detta land har vi undanhållit mat från små barn. Det har hänt. Vi är inte stolta över det. Och vi kommer göra allt för att det inte ska hända igen.

Jag lovar att det kommer kännas tusen gånger skönare i själen än vad du tror just nu! Det bästa är att därifrån är steget inte alls särskilt långt till att erkänna och ta ansvar för annat. Som den bisarra kulturyttringen att kräva igen pengar för en kaffe eller det sinnessjuka i att understödja despoter gång efter annan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan