Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Lyssna: Hur länge orkar Ukraina hålla sams?

Under krigets första tre månader har den ukrainska sammanhållningen varit total. Nu syns de första tecknen på att den börjar krackelera. Vad innebär det för kriget?

Text: 

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Under krigets tre första månader har Ukrainas förre president Petro Porosjenko stått skuldra mot skuldra med den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskij.

Annons

En märklig syn för många ukrainare. De två politikerna avskyr nämligen varandra. De har kallat varandra för narkomaner och landsförrädare.

Innan kriget var den ukrainska inrikespolitiken kaotisk och destruktiv. Därför blev många bedömare förvånade av den ukrainska sammanhållningen och försvarsviljan efter den ryska invasionen.

Men när ex-presidenten Porosjenko nyligen hindrades från att lämna landet var det ett tecken på att borgfreden kan vara över. Hatrelationen mellan Zelenskij och Porosjenko har börjat pyra igen.

– Det är ju inte bra. Kriget verkar dra ut på tiden, då handlar det om uthållighet. Den här typen av internt bråk är raka motsatsen till uthållighet, säger Kalle Kniivilä.

Nu kan Ryssland försöka utnyttja de politiska stridigheterna i Ukraina.

– Det är givetvis en fördel för Ryssland att motståndarsidan bråkar inbördes. Det är klart att den ryska propagandan kommer använda detta på olika sätt, säger Kalle Kniivilä.

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Till toppen av sidan