AnnonsIca Malmborgs

Så lagar du en läcker lokal måltid med framtidens proteinkälla från Lupinta

Många vill äta mer vegetariskt för hälsans, miljöns och djurens skull. Men tycker att det är svårt att laga vegetariska måltider. Det behöver det inte vara. På ICA Malmborgs finns det ett brett sortiment av växtbaserad mat för att göra det enkelt att minska på mängden kött vi äter i vardagen. En ny lokal leverantör är Lupinta vars lupinbaserade produkter tillverkas i Malmö på skånska råvaror.

ICA Malmborgs resurskockar Nina Isaksson och Kalle Remmert.

I köket på ICA Kvantum Malmborgs Tuna i Lund råder full aktivitet när kockarna förbereder en mängd olika rätter på Lupintas proteinrika växtbaserade produkter som är tillverkade av lupinbönor odlade i Skåne. I vanliga fall jobbar Resurskockarna Kalle Remmert och Nina Isaksson med att laga goda lunchrätter på färskvaror som rensas bort från hyllorna. Resurskocken är ett koncept som ICA Malmborgs har tagit fram för att minska matsvinnet. Men idag har kockarna fått fria händer med Lupintas lupinbaserade produkter.

– Vi har absolut märkt av att intresset för vegansk och vegetarisk mat har ökat de senaste åren, säger Nina Isaksson. Det är roligt att fler vågar experimentera med nya vegetariska produkter i matlagningen i stället för att alltid välja kött.

– Lupinbönan är ett utmärkt lokalt alternativ till sojabönor som måste importeras, säger Kalle Remmert. Man kan göra hur mycket som helst med Lupintas produkter. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Så hittar du fler receptfrån ICA Malmborgs

Snabblagad, god och nyttig mat med Lupinta

Lupin är en baljväxt som har samma hälsofördelar och höga proteininnehåll som sojabönor. Lupintas produkter innehåller 16,2 gram protein/100 gram vilket är i nivå med kött, men med mindre mättat fett. I Lupintas sortiment finns fermenterad filé som kan marineras, stekas eller grillas samt Lupin Bites med BBQ eller Tex Mex smak.

Nina Isaksson svänger ihop en lupin-wrap med rostad majs och fetaost samt grillspett på Lupin Bites BBQ och grönsaker.

– Kombinationen av Lupin Bites, rostad majs och feta ost blev ännu godare än vi båda hade förväntat oss, säger Nina Isaksson nöjt efter att ha provsmakat ett lupin-wrap. När det gäller grillspetten har jag använt champinjoner, lök, paprika och zucchini men det går naturligtvis bra att använda vilka grönsaker som helst. Superenkelt att bara lägga på grillen eller i stekpannan.

Kalle Remmert komponerar en mustig curry och en dekadent hamburgare med grönsaker och chilimajonnäs.

– Hamburgaren är förvånansvärt saftig och med en god kryddblandning blir det mycket snarlikt kött, säger Kalle Remmert. I curryn har jag tärnat ner lupinfilé och lagt till extra hetta med ingefära och chili. Här har jag använt en burk Tikka Masala men det går precis lika bra att använda vilken currysås som helst, indisk eller thai.

Läs mer om Lokalt från Skåne, Nyfiken Vegan, Resurskocken och ICA Malmborgs andra hjärtefrågor

ICA Malmborgs Lupinta-recept:

Ninas Mexican Street Corn Wrap

Blanda följande ingredienser i en skål:

Stek Lupin Bites Tex Mex.

Rosta majskorn ganska hårt i en stekpanna så att den får en fin yta.

Blanda den rostade majsen med en klick majonnäs eller crème fraiche.

Tillsätt limejuice och zest, chiliflakes och salt enligt smak.

Tillsätt finstrimlad salladslök och finhackad paprika.

Smula i fetaost.

Smaka av med mer lime, paprikapulver, spiskummin och mer salt om så behövs.

Om man vill kan man tillsätta quinoa.

Lägg blandningen i ett tortillabröd.

Ninas Smokey BBQ-spett

Varva följande ingredienser på grillspettet:

Lupin Bites BBQ, lök, paprika, champinjoner och zucchini

Kalles Läckra Lupinburgare

Marinera lupinfiléer i valfri marinad och stek i en stekpanna eller grilla.

Montera hamburgaren med sallad och chilimajonnäs i botten, sedan tomat, lupinfilén, saltgurka, rödlök och strimlad rättika.

Kalles Lupin Tikka Masala

Blanda följande ingredienser i en gryta:

Tärnade lupinfiléer

Tikka Masala grytbas

En pressad vitlöksklyfta, en skivad lök, en hackad paprika

Tillsätt chili och finhackad ingefära för extra hette om så önskas

Garnera med koriander

Servera med ris

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan