Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Tar Socialdemokraterna verkligen kampen mot antisemitism på allvar?"

Europaparlamentet arbetar med ett betänkande om icke-diskriminering och antirasism i EU. Evin Incir (S), som ansvarar för rapporten, förstår antingen inte allvaret eller väljer att negligera problemets omfattning. Det skriver Tomas Tobé, Europaparlamentariker för Moderaterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

EU måste med kraft bekämpa antisemitism, hatbrott och radikalisering i Europa, skriver artikelförfattaren.

Bild: Lars Brundin

Annons

Antisemitismen är ett verkligt hot mot judar och judiskt liv i Sverige och i Europa. På senare år har den judiska befolkningen i Europa till och med minskat på grund av utbredd otrygghet och regeringars oförmåga att bekämpa antisemitismen.

Nio av tio europeiska judar anser att antisemitismen i deras länder har ökat. Var tredje europeisk jude väljer aktivt bort att besöka synagogor eller judiska platser på grund av rädsla. Var fjärde europeisk jude överväger att lämna Europa på grund av otryggheten som antisemitismen för med sig. Detta enligt siffror från Europeiska kommissionen.

Europaparlamentet arbetar nu med ett betänkande om icke-diskriminering och antirasism i EU. Socialdemokraternas Europaparlamentariker Evin Incir ansvarar för rapporten. Men trots de många larmrapporterna om en explosionsartad ökning av antisemitiska hatbrott de senaste åren lyser konkreta förslag mot antisemitismen med sin frånvaro i hennes rapport.

Annons

Annons

Evin Incir går inte ett steg längre än att se det som positivt att det finns en EU-samordnare mot antisemitism och för judiskt liv i Europa. Inte ett enda ord om hur arbetet mot antisemitism kan förstärkas. Istället vill hon stoppa användandet av artificiell intelligens i brotts- och terrorbekämpning. Det vill säga förbjuda viktiga brottsbekämpande verktyg, till exempel för att öka säkerheten för judar i Sverige och Europa.

Evin Incirs agerande gör att en fråga måste ställas: Tar Socialdemokraterna verkligen kampen mot antisemitism på allvar? För det finns givetvis en rad konkreta åtgärder som Europaparlamentet bör peka ut.

• Europeiska värderingar gäller i Europa. Den som kommer till Europa ska respektera de fri- och rättigheter som gäller här. Väljer man att sprida antisemitism eller utsätta judar för brott har man valt att inte vara en del av den europeiska gemenskapen och Europas demokratier. Då finns det andra platser i världen bättre lämpade. Hatbrott bör i större utsträckning leda till utvisning. EU kan aldrig tillåta att judar flyr från Europa på grund av inflyttade antisemiter.

• Ta itu med vänsterns Israelfientliga retorik som övergår i antisemitism. Gång på gång deltar företrädare för vänstern i manifestationer med antisemitiska slagord, nidbilder och antisemitiska konspirationsteorier som sprids i sociala medier. En extrem fientlighet mot Mellanösterns enda demokrati övergår i antisemitism. Det krävs omfattande utbildningsinsatser, bland annat för att förtydliga vad som utgör antisemitism enligt den definition som det internationella samarbetsorganet International Holocaust Remembrance Alliance arbetat fram, och som antagits av EU.

Annons

Annons

• Förbjud deltagande i kriminella organisationer. Ett sådant förbud slår direkt mot vänster- och högerextrema grupper och ger brottsbekämpande myndigheter utökade verktyg för att skydda Europas judar.

• EU-finansiera judars säkerhet. Det är orimligt att judiska församlingar ska behöva lägga majoriteten av sina budgetar på säkerhet. EU behöver säkerställa att judiska församlingar enkelt kan söka stöd för sina kostnader.

Det finns en lång historia där Socialdemokraterna varit undfallande när det gäller antisemitism. Ilmar Reepalus, Margot Wallströms och SSU-Skånes agerande är några exempel som medfört interna problem för Socialdemokraterna.

Alla ska ha rätt att känna sig trygga i Europa. EU måste med kraft bekämpa antisemitism, hatbrott och radikalisering i Europa.

Evin Incirs rapport, där hon antingen inte förstår allvaret eller väljer att negligera problemets omfattning, bidrar inte till att stärka Socialdemokraternas trovärdighet när det gäller kampen mot antisemitism – tvärtom.

SKRIBENTEN

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan