Annons

Annons

Annons

Sveriges nationaldag

Nationalsången – så kan den också låta

Haffa en genomsnittlig svensk på gatan och det är inte ovanligt att denne tycker att ”Öppna landskap” borde vara Sveriges nationalsång, eller kanske ”Änglamark”. Många har ett ljummet förhållande till ”Du gamla, du fria”, inklusive den svenska artisteliten. Vi gav oss ut på jakt efter minnesvärda tolkningar av nationalsången.

Text

Nationalsången så som medel-Svensson oftast stöter på den, framförd inför ett idrottsevenemang av en meriterad artist. Här är det Tommy Körberg som sjunger inför en vm-playoff-match 2013. Nya studioinspelningar av ”Du gamla, du fria” är däremot sällsynta.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Zlatan Ibrahimovic har gjort den mest uppmärksammade tolkningen av nationalsången i närtid. Det skedde 2014 när Volvo lanserade en reklamkampanj med världsstjärnan under parollen ”Made by Sweden”. Då var Zlatan proffs i Paris Saint-Germain och flögs under stort hemlighetsmakeri upp till norra Sverige för en vintrig reklamfilmsinspelning. Volvos kampanj fortsatte senare med insatser av alla från Robyn till Avicii. Det var dock Zlatan och ingen annan som fick förfrågan om att framföra nationalsången och hade självförtroende nog att tacka ja.

0 kren månad

Sydsvenskan Digital 1 mån

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Alla nyheter på sydsvenskan.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan