Annons

Annons

Annons

SAS-krisen

När svenska staten backar ur kan semesterresorna bli dyra

Staten kommer inte att tillföra något nytt kapital i SAS räddningspaket – och kommer därmed att minska sitt ägande i bolaget.

HD och Sydsvenskans ekonomikrönikör Thomas Frostberg svarar på tre frågor om vad som är att vänta för det krisande flygbolaget.

Text

På tisdagsmorgonen meddelade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) att SAS inte kommer få mer räddningspengar av staten.

SAS-ledningen har sedan tidigare lagt fram en räddningsplan för det krisande flygbolaget, vilket bland annat omfattar att konvertera skulder till eget kapital, reducera kostnader och hitta nya investerare.

Vad innebär regeringens besked för SAS framtid?

Annons

– Pressen ökar nu på SAS ledning att nå i mål med alla övriga delar av flygbolagets sparpaket, eftersom det inte längre ser ut att finnas någon statlig räddningsinsats att hoppas på. Samtidigt behöver SAS 9,5 miljarder i nytt kapital utöver sparpaketet. Det innebär att bolaget måste hitta nya ägare som vill investera i verksamheten.

Annons

Hur påverkar det här Kastrups flygplats?

– Det beror på hur den andra storägaren, danska staten, resonerar. Att svenska staten vill backa ur sin roll som tung ägare kan rent av stärka SAS bas i Köpenhamn, men allt hänger på att ledningen lyckas med sitt sparpaket och att bolaget därmed överlever.

Vad innebär det här för mig som resenär?

– SAS största utmaning på kort sikt är att bolaget har svårt att få tag i både personal och flygplan för att möta den snabbt ökade efterfrågan efter pandemin. Det gör att sommarens resor ser ut att bli rätt dyra och att vissa destinationer börjar bli fullbokade. På lite längre sikt är den viktigaste frågan för SAS att få en lösning på förhandlingarna om sparpaketet så snabbt som möjligt, för att resenärerna ska känna sig trygga med att boka biljetter även på längre sikt. Annars kan det snabbt bli en negativ spiral med sjunkande biljettintäkter.

Läs mer: SAS får inga räddningspengar av staten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan