Isak Bandstein ser fram emot att kunna bo själv i sin nyinköpta etta på 32 kvadrat nära gågatan i centrala Helsingborg. Nycklarna fick han den 1 juni.
– Jag ville bo så centralt som möjligt. Jag har bott med min familj i villaförorter som Laröd och Sofiero och ville ha en närhet till staden som jag inte har haft. Det är nära till allt, även till bussen som passar mig som inte har någon bil, säger han.
Några stora och snabba renoveringsplaner har han inte.
– Möjligtvis målar jag om det vita och kanske byter jag luckor i köket.
Det var för ungefär ett år sedan som han mer aktivt började leta efter en bostadsrätt. Ett år tidigare hade han ökat sitt sparande i bland annat aktier och fonder för att få ihop till en kontantinsats. Han har arbetat sedan han slutade gymnasiet, det senaste året som säljare hos Elgiganten på Väla.
Annons
Annons
– Jag är inte den slösaktiga typen, har inga dyra vanor och var ganska nöjd med att kunna lägga undan 60-70 procent av månadslönen på sparandet. Jag tänkte att ju högre kontantinsats jag fick ihop, desto trevligare lägenhet kunde jag få. Det gjorde det lättare att spara.

När Isak Bandstein tittar ut från vardagsrummet ser han Fågelsångsgatan i hjärtat av Helsingborg.
Bild: Marcus Svensson
Han började surfa på bostadssajter efter en etta eller tvåa och gjorde intresseanmälningar till mäklare. Samtidigt steg priserna på flera objekt av den typen han var nyfiken på.
– En period blev jag riktigt less på att priserna stack iväg och funderade på att vänta ett år till med att köpa. Men i vintras blev marknaden lite lugnare. Man kan aldrig tajma marknaden helt rätt. I så fall hade jag varit miljardär.
En dag i våras såg han annonsen för ettan på Fågelsångsgatan. Egentligen tyckte han inte att den såg så spännande ut på nätet, men bestämde sig för att gå på visningen med sina föräldrar som rådgivande sällskap.
– Den är väldigt ljus med stora fönster och högt i tak och ligger i ett hus från sent 1800-tal, med stuckaturer och gamla element. Sådant jag har vuxit upp med. Det kändes som att komma hem.

Den gamla charmen syns i bland annat badrumsdörren och stuckaturen i vardagsrummet.
Bild: Marcus Svensson
Annons
Sedan gick det fort. Dagen efter visningen lade han ett bud på 1625000 kronor som säljaren accepterade. Han träffade sin bankman för att prata om lån och de gick igenom både Isaks och bostadsrättsföreningens ekonomi som han själv också hade kollat upp på nätet, bland annat på Hemnet och föreningens egen hemsida.
Annons
– Jag avskyr matte och att nagelfara bokslut är jag inte den bästa på. Men föreningen har bra soliditet, bra med likvida medel och har amorterat på lån de senaste två åren. De har också underlag för underhåll och planerar ingen avgiftshöjning det närmaste året. Det känns tryggt.

Isak köpte sin första bostadsrätt för 1625000 kronor och har sparat ihop själv till kontantinsatsen. Affären blev klar bara några dagar efter visningen.
Bild: Marcus Svensson
Tre dagar efter visningen skrev han på alla papper.
– Det kändes både som en lättnad och pirrigt. Man blir lite nervös eftersom det handlar om mycket pengar. Men mäklaren var väldigt hjälpsam. Mina föräldrar har också varit ett bra stöd. Jag har haft många dumma frågor, som hur jag gör med lån, när ska jag betala räntor och sådant.
Parallellt med hans lägenhetsköp har räntorna varit ett stort samtalsämne. Bundna bolåneräntor har höjts och i slutet av april beslutade Riksbanken att börja höja sin styrränta och flaggade för fler höjningar. Isak har valt att ha en del av sina lån till rörlig ränta och en större del bundet på två och på fyra år, men oroar sig inte för stigande räntor.
Annons
– Jag har både buffert och en bra inkomst.

Ljusinsläppet från de höga fönstren tilltalade Isak Bandstein.
Bild: Marcus Svensson
Han är väl medveten om att ett lägenhetsköp hade blivit många tusenlappar billigare om han valt en bostad i exempelvis Landskrona.
– Jag har vänner som fått en etagetvåa i Landskrona för samma pris. Men jag har mitt arbete, umgänge och min familj i Helsingborg och har aldrig haft tanken på att köpa på ett annat ställe. Det får kosta lite mer och jag är fine med det.
Annons

Ett centralt läge var viktigt för Isak när han köpte sin första bostadsrätt.
Bild: Marcus Svensson
Inbäddat innehåll