Annons

Annons

Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Låt alla gymnasieelever åka gratis med kollektivtrafik inom Skåne.”

Vi godtar inte längre ekonomiska argument mot ungdomsbiljetter. I ett längre perspektiv är kostnaderna inte så stora, skriver Hanna Jokel, ordförande för SSU Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kan Tyskland, så bör kommunerna och Region Skåne kunna. För drygt 90 kronor i månaden går det att i sommar åka vart som helst inom Tyskland med buss, tunnelbana och regionaltåg, skriver artikelförfattaren.

Bild: AP Photo/Michael Sohn

Annons

Nyligen beslöt kommunpolitikerna i Åstorp att alla gymnasieelever i kommunen från och med i höst ska kunna åka gratis med kollektivtrafik. Då ska ungdomarna erbjudas Skånetrafikens ungdomsbiljetter, som gäller hela dygnet.

Åstorp är den sjunde kommunen i Skåne som gör det möjligt för ungdomar att resa fritt i regionen. Hittills har Klippan, Simrishamn, Svalöv, Svedala, Trelleborg och Ystad valt att ge unga Skånetrafikens ungdomsbiljetter.

De sju kommunerna är föredömen för regionens övriga 26 kommuner. Men nu är det också tid för hela regionen att erbjuda Skånetrafikens ungdomsbiljetter utan kostnad.

SSU Skåne har under våren samlat ihop ungdomars hjärtefrågor. Vi har kampanjat på mängder av gymnasieskolor i Skåne och pratat med ungdomar där. Det som oftast har kommit upp har en direkt koppling till kollektivtrafiken. Många är frustrerade över att det är omöjligt att delta på eftermiddags- och helgaktiviteter, eftersom de gymnasiekort som finns idag bara gäller på dagtid och inte på lov och helger.

Annons

Annons

Att vissa kommuner erbjuder ungdomskort är givetvis välkommet, men unga personers rörelsefrihet – och begränsningar – ska inte bero på var de bor.

Att som ung kunna ägna sig åt fritidsaktiviteter och delta i olika evenemang ska vara en självklarhet, inte avgöras av inkomst eller möjlighet att betala för ett busskort.

Att få vara ung och åka från Malmö till Barabadet under sommaren med vänner ska inte vara en kostnadsfråga, enbart en planeringsfråga.

Vid de samtal SSU har haft med gymnasieelever i vår framkom också att mängden försenade och inställda tåg vållar stor irritation och ibland gör att ungdomarna inte kan delta i kvällsaktiviteter. En kille berättade att ofta när han ska vara med på någon eftermiddagsaktivitet i skolan är bussen hem på kvällen inställd och att han därför har varit tvungen att avstå från den aktivitet han vill delta i.

Hur kollektivtrafiken är utformad – och fungerar – har alltså stor betydelse för vilken typ av fritidsaktiviteter ungdomar väljer. Idag begränsar de politiker som styr Region Skåne och de flesta skånska kommuner ungdomarnas möjligheter att välja vad de vill göra.

Ett argument mot att erbjuda gratis ungdomsbiljetter har länge varit att det blir för dyrt för kommunerna respektive Region Skåne. Det är lätt att förstå, inte minst eftersom pandemin drabbade kollektivtrafiken hårt. Men kan Tyskland, så bör kommunerna och Region Skåne kunna.

Annons

För drygt 90 kronor i månaden går det att i sommar åka vart som helst inom Tyskland med buss, tunnelbana och regionaltåg. Den tyska regeringen, som står bakom erbjudandet, ser det som en del av ett stöd till landets invånare i tider där energipriser skjutit i höjden till följd av kriget i Ukraina och som en uppmuntran till både tyskar och utländska turister att resa med kollektiva transporter.

Annons

I Skåne kan Åstorp och övriga kommuner som infört ungdomsbiljetter också fungera som ledstjärnor. De har sett ungdomarna, identifierat ett behov och möjliggjort en lösning på det.

Den jämlikhetsreform som ungdomsbiljetterna utgör leder också till snabbare klimatomställning och en rörelsefrihet utan dess like för unga. SSU finner det högst rimligt att alla Skånes ungdomar får en sådan möjlighet som ungdomsbiljetten innebär.

Vi godtar inte längre ekonomiska argument mot ungdomsbiljetter. I ett längre perspektiv är kostnaderna inte så stora.

SKRIBENTEN

Hanna Jokel, ordförande för SSU i Skåne

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Till toppen av sidan