– Utredningen har varit väldigt omfattande. Det har gjorts mängder med vittnesförhör, mängder av analyser av till exempel flygtrafiken som var i området. Man kan i det närmaste likna det här vid en teknisk haveriutredning, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren till HD och Sydsvenskan.
Utredningen har också analyserat bilen och resterna av däck som var spridda utmed vägen där dödskraschen skedde den 3 oktober förra året.
– Slutsatserna är att allt, tekniska rester i form av föremål, fordonsdelar, spåren i vägbanan och i terrängen, talar starkt för att det är ett däck som har gått sönder. Däcket har separerats vid själva slitbanan från däckstommen. Även däcket har analyserats, och det finns inte hål i själva däcket som säger att det skulle bero på yttre påverkan.
Annons
Annons
Det utredningen nu landat i är att olyckan orsakades av att däcket gick sönder. Livvaktsbilen körde snabbt – mellan 125 och 148 kilometer i timmen enligt utredningen.
– Allt talar för att direkt därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet som åkt över till motsatt körfält och träffat en långtradare, där det blev en mycket kraftig frontalkollision, säger Per Nichols.
När Lars Vilks åkte från Stockholm och söderut, satt han ursprungligen i en annan bil. I höjd med Jönköping bytte han dock plats och hamnade i den bil som sedan kraschade i Markaryd.
– Vi har försökt titta på det här med helt öppna ögon för att se om det finns någon möjlighet att det skulle vara ett attentat, yttre påverkan, eller för all del något som skett inne i fordonet strax före. Men tvärtom talar allt för att det här har gått mycket snabbt och att det inte finns några yttre omständigheter som påverkat.
I utredningen har ett vittne hörts som blev omkörd av olycksbilen kort innan kraschen. Vittnet har berättat för polisen att hen såg hur bilen skakade till och att det senare började ryka.
Ett vittne som färdades norrut på E4:an har berättat att hen uppfattade det hela som att olycksbilen körde på ett föremål som låg på vägbanan. I backspegeln fick hen sedan se hur bilen sladdade över på andra vägbanan och ett stort eldhav.
Den box i bilen som registrerar tekniska data har inte heller givit utredarna några uppgifter som pekar åt något annat håll än att det rör sig om en olycka.
Annons
– Den gav inget som ger någon ny ledtråd eller sådant, säger Per Nichols.
Efter dödskraschen inleddes två parallella utredningar – en vid Särskilda åklagarkammaren som skulle undersöka om den livvakt som körde bilen begått något brott. Misstankarna här har varit grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Denna utredning har letts av Per Nichols.
Annons
Den andra är en mordutredning, som hanterats av polisens Nationella operativa avdelning, Noa. Den skulle ta reda på om någon eller några personer med vilje orsakat kraschen för att ta Lars Vilks liv. Även Noas mordutredning läggs nu ner.
– Det är en olyckshändelse och därmed finns det ingen brottsmisstanke kvar. Alla de här bevisen och fynden talar väldigt starkt för att det är en ren olyckshändelse, en djupt tragiskt sådan, säger Per Nichols.
Arildsbon och juristen Krister Thelin var god vän med Lars Vilks. För honom var det väntat att inget brott ligger bakom konstnärens död.
– Det här var mycket väntat. Det finns inga indikationer på att detta skulle vara något annat än en olycka, säger han.
Däremot har det tagit lång tid innan åklagarmyndigheten kom med sitt besked.
– Dröjsmålet har att göra med att man ville göra en så noggrann undersökning som möjligt. Nationellt forensiskt center har hög arbetsbelastning. En del har fått för sig att den långa tiden skulle bero på att det är något annat man döljer, säger Krister Thelin.
Annons
Han är dock glad över att beskedet nu har kommit.
– Jag har aldrig tvekat och det är bra att få detta bekräftat.
Höganäs kommunalråd Peter Schölander (M) ser alltihop som tragiskt.
– Jag är glad att det inte har begåtts något brott även om jag inte är man att bedöma det. Samtidigt är det en ironi att han dör ihop med dem som skulle skydda honom. Det är tragiskt att Lars Vilks dog. Han var en kraft och vitaliserade samhället, säger Peter Schölander.