Annons

Annons

Annons

Åldringsbrott

Åldringsbrott: Riktiga polisen varnar för falska poliser

Ett återkommande problem, som just nu grasserar. Flera utsätts för åldringsbrott runtom i Skåne, och de som försöker luras är främst falska poliser.

Polisen varnar bland annat för att äldre inte ska ge ut några som helst bankuppgifter till en säljare i telefon.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Bara det senaste dygnet, mellan torsdag och fredag, kunde polisen sammanfatta ett 10-tal anmälningar om åldringsbrott på olika platser i Skåne, men främst i Malmö. Åldringsbrott är brott särskilt riktade mot äldre eller personer med funktionsnedsättning.

– Cirka 50 procent av de anmälningarna avser bedragare som utgett sig för att vara falska poliser, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Annons

Annons

Men även samtal från falska banktjänstemän där den äldre uppges ha blivit id-kapad är vanligt. Likaså ”sjukvårdspersonal” som ringer, eller dyker upp i dörren, för att meddela att en anhörig varit med om en hemsk olycka.

Problemet är stort, återkommande och svårt att få bukt med. Därför försöker polisen nå ut med informationen till alla att vara försiktiga och ifrågasättande.

– Vi vill öka medvetenheten, det är en risk att vi som myndighet går ut och på ett sätt varnar för oss själva, men vi måste nå fram, säger Rickard Lundqvist.

polisens hemsida går det läsa exempel på hur bedragare kan gå till väga. Både hur de tar kontakt genom hembesök, utomhus eller på telefon.

– Det är viktigt att man stannar upp och tänker ett steg extra och kanske ringer en anhörig för att dubbelkolla, säger Rickard Lundqvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan