Annons

Annons

Annons

Malmö

Så exploderade gasnotan för toabesökarna

De stora biogasanläggningarna i Malmö och Lund var i så katastrofalt skick att de riskerade att läcka och explodera. Det akuta arbetet med att byta gasrören har vuxit till ett jätteprojekt.

Det blir dyrt för en halv miljon skåningar som går på toaletten. Dessutom bryter reningsverket mot sitt miljötillstånd och släpper ut för mycket i Öresund.

Ylva Eriksson på VA Syd visar rören för biogas och avloppsslam som kommer ut från rötgaskammaren. Risken för läckor gör att alla rör för biogas måste bytas ut.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Himlen står grå som en pissoarvägg över Spillepeng i Malmö. Vi står högst upp i en av de jättelika cisterner på Sjölunda avloppsreningsverk som är fylld med allting som spolas ner i toaletter, gatubrunnar och avlopp i Malmö. Det luktar som ett utedass en högsommardag: När avloppsslammet värms upp och blandas runt bubblar det upp metangas, som leds upp genom stora rör i rummet där vi befinner oss. Gasrören är penslade med något som ser ut som tjock svart färg över skarvar, böjar och svetsfogar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan