AnnonsIca Malmborgs

Smakrika ostklassiker tillverkade på mjölk från lokala bönder

Vi svenskar äter i snitt 19 kg ost per person per år, men endast fyra av tio ostar är svenska. För ICA Malmborgs har det alltid varit självklart att lyfta lokala producenter. Och vad kan vara mer lokalt än Skånemejerier som producerar en mängd olika ostar på ysteriet i Kristianstad gjorda på 100 procent svensk mjölkråvara.

Skånemejeriers produktionschef Magnus Andersson.

ICA Malmborgs strävar ständigt efter att göra butikerna socialt och miljömässigt hållbara när det gäller sortiment och varumärken. På så sätt blir det enkelt för kunderna att göra bra val när de handlar. Svenska ostar är bättre för klimatet eftersom de inte har transporterats långa sträckor. Dessutom har Sverige hårdare djurskyddslagar än många andra länder och skånska mjölkbönder erbjuder samhället mängder med arbetstillfällen. På Skånemejeriers ysteri i Kristianstad arbetar närmare 100 personer med att förse Skåne och övriga delar av landet med anrika, svenska osttyper med unik karaktär.

Mjölk från 300 sydsvenska gårdar som sätter kornas välmående i fokus anländer till Skånemejeriers ysteri i Kristianstad varje dag. Årligen tar ysteriet emot 160 miljoner mjölk och tillverkar över 20 olika sorters ost.

– Vi producerar många olika sorters ostar, säger ysteriets produktionschef Magnus Andersson. Störst volym har vi på svenska ostklassiker och hushållsost från Skånemejerier®. De i sin tur tillverkas med olika fetthalter och olika bitstorlekar vid förpackning. I Allerums sortiment producerar vi Präst®, Herrgård®, Grevé®, Svecia, Högtidsost och den framtida klassikern Rike® som lanserades nyligen. Dessutom har vi ytterligare en stekhet nyhet för i år. Nämligen Pannoumi®, en stekost som görs på svensk komjölk.

Det är primärt kulturen som påverkar ostens egenskaper

Läs mer om hur ICA Malmborgs stöttar lokala matproducenter och arbetar för att minska sin egen miljö- och klimatpåverkan

All mjölk som samlats in från gårdarna kontrolleras noggrant innan den slussas vidare till lagertankarna. Där kyls den ner ytterligare och genomgår ännu en kvalitetskontroll.

– I första steget utförs en standardisering av fett och proteiner. Dessutom pastöriseras all vår mjölk så att livsmedlen är säkra för konsumenterna, säger Magnus Andersson.

I ysteriet går mjölken från att vara mjölk till att bli ostmassa. Förloppet tar ungefär två timmar och följs i detalj av processoperatörerna. Det är i detta steg som löpe och starterkulturer av mjölksyrabakterier tillsätts.

– Det är primärt kulturen som påverkar ostens egenskaper under mognadstiden beträffande smakutveckling, hålsättning i osten och dess textur, förklarar Magnus Andersson. Under hela processen kontrolleras pH-värdet, vilket är en viktig parameter för att garantera rätt egenskaper i slutprodukten.

Under ostens mognad bryts proteinet ner av kulturer och enzym varpå smaken utvecklas

I nästa steg formas och pressas ostmassan till stora ostblock för att sedan gå vidare till en stor saltlake som också bidrar till ostens goda smak. Efter saltningen lagras osten en kort period i noga övervakad temperatur och luftfuktighet för att torka ytan och då vänds ostarna varje dag. När ytan är torr vaxas ostarna och läggs för lagring i upp till två års tid.

– Under ostens mognad bryts proteinet ner av kulturer och enzym varpå smaken utvecklas. Osttillverkning är ett hantverk med lång tradition som kräver gedigen kunskap. Våra ostmästare har under decennier byggt upp ostrecepten som tillsammans med skickliga processoperatörer bidrar till den höga kvalitén i Skånemejeriers ostar, säger Magnus Andersson.

Skånemejerier jobbar med stor respekt för råvaran under hela kedjan och med största möjliga omsorg för både djuren och miljön. Med en ambition om att bli Sveriges mest hållbara mejeri har företaget infört en rad hållbarhetsåtgärder för att minska miljöpåverkan.

Läs mer om hur ICA Malmborgs stöttar lokala matproducenter och arbetar för att minska sin egen miljö- och klimatpåverkan

Fakta

Det här visste du inte om ost:

Alla hårdostar är laktosfria
Mjölksyrabakterierna omvandlar mjölkens laktos, eller mjölksocker, till mjölksyra. Så länge det finns laktos kvar förökar sig bakterierna. Därför är alla hårdostar laktosfria. Bakteriekulturerna skräddarsys så att varje ostsort får unik karaktär.


Så bildas hålen i osten
För att mjölken ska bli till ostmassa tillsätts löpe. Vid en viss temperatur omvandlas ostmassan till vassle och ostkorn. Ostkornen pressas och vasslen tappas av. Om vasslen tappas av innan pressning skapas en mängd håligheter som syrningsbakterierna kan bilda gas i under lagringen. Då får man en ost med många små hål, som till exempel Präst. Om ostmassan förpressas under vassleytan kommer begränsat med luft in och gasen som bildas pressar ut håligheter till stora klotrunda hål som till exempel Grevé.

Lång lagring ger osten starkare smak
Starterkulturen av mjölksyrabakterier avgör mycket av både smaken och texturen. Även temperaturen, luftfuktighet och lagringstiden bidrar till smakutvecklingen. Under ostens mognad bryts proteinet ner av mjölksyrabakterierna och enzym varpå smaken utvecklas. Lagringsprocessen skiljer sig åt beroende på osttyp och lagringstiden varierar från någon vecka till månader och år. Längre lagring är ett sätt att bidra till stark smak.

Ost är ett näringsrikt livsmedel
Ost innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi människor behöver få i oss varje dag. Dessutom innehåller osten en stor andel proteiner samt kalcium och vitaminer.

Få mer inspiration och läs om hur Ica Malmborgs arbetar med sina lokala leverantörer

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan