Annons

Annons

Annons

Annons

Sport

Grovt våld och grova hot i Malmökorpen: ”Markant ökning av allvarliga saker”

Korpen Malmö IF ryter ifrån. Ett fåtal spelare skapar problem istället för att spela fotboll.

– Det är en riktigt tråkig utveckling, säger Ola Pettersson, föreningschef i Malmökorpen.

Malmökorpen i fotboll har problem med grovt våld och grova hot. ”Det är en riktigt tråkig utveckling. Det har pågått under ganska lång tid. Sen kom pandemin, och nu när vi satte igång har vi märkt av en markant ökning av allvarliga saker”, säger Ola Pettersson.

Bild: Bildbyrån

Annons

Malmökorpen arrangerar bland annat seriespel för lag i fotboll. Föreningen har märkt av ett tuffare klimat på planen.

– Det har varit lite stökigt i vår verksamhet. Det har varit mycket problem med vissa lag och spelare som har använt verksamheten på fel sätt. De har inte kommit dit för att spela fotboll utan mer för att tjafsa och bråka, förklarar Korpen Malmö IF:s föreningschef Ola Pettersson och berättar att det skett fysiskt våld mellan spelare, förekommit hot mot domare och funktionärer.

Ola Pettersson belyser att det är en stor majoritet av spelarna sköter sig. Det är en liten skara som skapar problem.

– Det är en riktigt tråkig utveckling. Det har pågått under ganska lång tid. Sen kom pandemin, och nu när vi satte igång har vi märkt av en markant ökning av allvarliga saker, säger Ola Pettersson.

Annons

Annons

Malmökorpen försöker få till en bättring och man kommunicerar med lagen. Man har skickat ett mejl till alla lag i korpen där man förklarar att det har förekommit ”extremt onödigt hårt spel, grovt våld, grova hot”.

– Vi har skickat ut mejl innan om att det är viktigt att man har respekt för varandra och att man tar det lugnt och tänker till. Sen har vi också haft möten med lagledarna inför säsongen. Vi har även ringt upp lagledare och pratat med dem när det har hänt allvarliga saker, förklarar Ola Pettersson.

Malmökorpen skriver bland annat i mejlet:

“Vi är på en idrottsplats med många barn och ungdomar i rörelse.

Det hade varit förödande för föreningen om vi tvingats tillkalla polis för att stävja våldsamma situationer.

Hur skall vi kunna förklara för barn & ungdomar att vuxna misshandlar varandra i en fotbollsmatch?

Hur skall vi kunna förklara för Fritidsförvaltningen att vi har kontroll över vår verksamhet när vi känner att vi inte har det.”

Spelare som inte uppför sig tilldelas straff av föreningen.

– Vi har utdelat straff enligt våra tävlingsbestämmelser. Men vi märker nu att det inte hjälper att stänga av spelare i x antal matcher, utan vi måste gå ett steg längre med att stänga av dem från all vår verksamhet om man inte kan uppföra sig.

Annons

Om det inte blir en bättring från de som inte sköter sig kan det få konsekvenser för Malmökorpen.

– Att vi tappar medlemmar och får stå till svars gentemot kommunen gällande plan och hallbokningar och sånt. Det är ju ingen som vill hamna i sådana lägen där man måste tillkalla polis, säger Ola Pettersson.

– Får vi sådana rubriker på oss drar ju folk öronen åt sig. Där vill man ju inte delta när det är sådana tråkiga saker. Vi vill ju stå för glädje, gemenskap och att alla ska känna sig välkomna.

Malmökorpen skickade sitt mejl på onsdagsförmiddagen.

– Vi har fått massor av positiva mejl ifrån medlemmar som tycker det är bra att föreningen sätter ner foten och tar tag i problemet.

Till toppen av sidan