Annons

Annons

Annons

Attentatet i Oslo

Andersson: "Står enade med vårt grannland"

"Vi står enade med vårt grannland", skriver statsminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar till nattens skottdåd i Oslo.

Flera andra partiledare uttrycker också sitt deltagande.

Text

Blommor och Pride-flaggor i centrala Oslo efter nattens dödsskjutning.

Annons

"Det är med tungt hjärta jag följer rapporteringen från Oslo. Motivet är ännu okänt men att attacken utfördes på en gaybar gör att många påminns om det hat som alltför ofta riktas mot hbtq-personer", skriver statsministern i ett mejl till TT.

"Under morgonen har jag varit i kontakt med Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Jag uttryckte Sveriges deltagande och erbjöd vår hjälp för den händelse att det skulle behövas."

Sveriges kung Carl XVI Gustaf skriver i ett kondoleanstelegram till norske kung Harald att nattens attack är "ett angrepp på oskyldiga människor, såväl som på de värden om frihet och öppenhet som vi som länder delar".

"Aldrig vika ned oss"

"Frihet och öppenhet har åter blivit attackerat", skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.

Annons

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson skriver på Facebook även om mycket fortfarande är oklart är en sak fullständigt klar: "I ett fritt och öppet samhälle har var och en rätt att älska vem man vill – och rätt att manifestera den kärleken tillsammans med andra. Här får vi som stat, samhälle och medborgare aldrig vika ned oss."

Även Miljöpartiets Märta Stenevi kommenterar på Twitter. "Våldet och terrorn kommer aldrig få oss att backa i kampen för mänskliga rättigheter", skriver hon.

Dådet i Oslo är "en påminnelse om att vi aldrig får sluta strida för öppenhet och rätten att få vara sig själv och älska den man vill", skriver Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på Twitter.

Centerpartiets Annie Lööf skriver på Facebook att dådet väcker "avsky, sorg och förtvivlan".

"Än en gång påminns vi om vad hat och intolerans för med sig. Än en gång måste vi tillsammans stå upp för den självklara rätten att få vara den man vill och älska den man vill."

"Vidrigt mördande och en eventuell terrorhandling i Norge. Attacken i Oslo är en attack mot allas rätt att vara den en vill och älska den en vill. Mina tankar går till närstående, vänner och den norska Pride och hbtqi-rörelsen" skriver Liberalernas Johan Pehrsson på Twitter.

Annons

Annons

Även Finlands president Sauli Niinistö kommenterar på Twitter att han är chockad och förtvivlad över det inträffade. "Finland fördömer terrorism i alla dess former och uttryck", skriver han.

"Helt förkrossade"

RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely säger till TT att hon ser dådet som en attack på minoriteters rättigheter.

– Vi är alla helt förkrossade över det som hänt i Oslo, säger hon.

– Eftersom dådet inträffade i en gaybar kommer det så nära oss, det är lätt att tänka "det kunde ha varit jag eller min älskade".

Hon ser också dådet som en attack på trygga mötesplatser för hbtq-personer.

– Många är oroliga nu. Jag hoppas inte att det här leder till att man inte vågar gå ut, tvärtom hoppas jag att det öppnar ännu fler gaybarer i Norden och hela världen. Vi behöver varandra mer än någonsin nu, säger Trifa Shakely.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan