Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Bygg inte in rasism i flyktingmottagandet.”

Vill Sverige vara en föregångare för mänskliga rättigheter eller ett avskräckande exempel? Det undrar Lotta Schneider, ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barn, unga och vuxna söker skydd och ett värdigt mottagande i trygga områden, skriver Lotta Schneider
.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Varje dag tvingas barn och unga fly sina hem i Ukraina. Det innebär också att Sverige har fått en ny grupp flyktingar som behöver ett värdigt mottagande som uppfyller internationella åtaganden.

Även andra konflikter orsakar lidande och humanitära katastrofer. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig över 100 miljoner människor på flykt. Det är det största antalet i modern tid.

Annons

Annons

Stigande livsmedelspriser på grund av kriget i Ukraina förväntas ge förödande konsekvenser. I det konfliktdrabbade Somalia råder akut matbrist. Kriget i Syrien är inne på sitt elfte år. Situationen för barn och unga i Afghanistan förvärras varje dag. Det utbredda våldet i Myanmar fortsätter. Den utdragna konflikten i Sudan har lett till att 3,8 miljoner människor är i behov av skydd.

Enligt FN:s flyktingkonvention har alla människor rätt att söka skydd om de känner en välgrundad fruktan för sitt liv.

Att svenska kommuner, som tidigare Staffanstorp, har slagit fast att de endast tar emot skyddssökande från Ukraina och vägrat ta emot kvotflyktingar är oacceptabelt.

Accepterar politiker på lokal, regional och nationell nivå system som gör skillnad på människor och människor urholkas också principen om att alla barn är lika mycket värda och har samma grundläggande rättigheter. Det strider mot såväl barnkonventionen som EU-rätten.

Sveriges internationella åtaganden ger varken den svenska staten eller landets kommuner utrymme för att bygga in rasism i flyktingmottagandet.

Sverige har infört några av EU:s hårdaste migrationslagar, vilket prövar landets internationella åtaganden och överenskommelser. Regeringen bör fundera över om det är något som vi alla kan vara stolta över.

Annons

Vill Sverige vara en föregångare för mänskliga rättigheter eller ett avskräckande exempel? Barn, unga och vuxna söker skydd och ett värdigt mottagande i trygga områden. Sverige är ett av världens mest säkra och rika länder. Det ger både möjlighet och skyldighet att föra en human migrationspolitik.

Annons

SKRIBENTEN

Lotta Schneider, ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan