Annons

Annons

Annons

Jobben i norr

Lyssna: Borde arbetslösa skåningar flytta till Norrbotten?

Arbetslösheten i Skåne är bland den högsta i landet. Samtidigt skriks det efter arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Sydsvenskan har rest norrut för att följa den gröna guldruschen.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

På fem år ska 25 000 nya jobb skapas i Norrbotten och Västerbotten. Totalt investeras omkring 900 miljarder kronor i batterifabriker, serverhallar och fossilfritt stål.

Annons

Det kallas för den gröna guldruschen.

– Sverigekartan har vänts upp och ned. Nu finns alla möjligheter i de nordligaste delarna av Sverige, säger Miriam Olsson Jeffery.

Samtidigt har Skåne bland den högsta arbetslösheten i landet. Sydsvenskans Kenan Habul och Miriam Olsson Jeffery åkte till Skellefteå, Gällivare och Malmberget med frågan: Finns lösningen på Skånes arbetslöshet i nordligaste Sverige?

– Där skriker företag och den offentliga sektorn efter anställda, samtidigt som vi har hög arbetslöshet här. 75 000 Malmöbor försörjer inte sig själva, säger Kenan Habul.

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan där du lyssnar på poddar!

Läs mer: Den gröna guldruschen lockar hela världen till norra Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan