Annons

Annons

Annons

Ekonomi

Omfattande fusk på trafikskolor

Privatpersoner som erbjuder körlektioner utan att ha utbildning eller registrerat företag, och verksamheter som fuskar med bokföring och inkomster. När Skatteverket kontrollerade trafikskolor under åren 2018–2021 upptäcktes omfattande fusk.

Text

Omfattande fusk på trafikskolor upptäcktes när Skatteverket genomförde kontroller. Arkivbild.

Annons

Av de 45 riktade kontrollerna av trafikskolor var det endast tre som inte ledde till någon påföljd. Elva av utredningarna pågår fortfarande, men bedömningen är att även de kommer att utmynna i höjd skatt och skattetillägg för verksamheterna.

Skatteverket beskriver fusket som utbrett och systematiskt. Utöver oredovisade inkomster så fuskas det även med obligatoriska utbildningar och teoriprov.

Annons

"Utredningarna tar tid eftersom eleverna ofta nästan alltid betalar kontant för lektionerna. Vi får lägga ett pussel utifrån fakta vi samlar in. Helt klart handlar det om stora summor, vi har ärenden där de oredovisade intäkterna uppgår till minst en halv miljon kronor per år", säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare, i ett pressmeddelande.

Hittills har Skatteverkets kontroller lett till drygt 17 miljoner i höjda skatter och avgifter, inklusive skattetillägg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan