Annons

Annons

Annons

Dödsolyckan på Hallandsåsen

Chauffören i Hallandsåsolyckan döms för vållande till annans död

Den lastbilschaufför som körde på en minibuss på Hallandsåsen med följd att tre ungdomar dog dömdes på fredagen för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Text

Tre unga män omkom vid olyckan på Hallandsåsen. Bild: Pelle Pettersson, räddningsbefäl.

Annons

Tingsrätten menar att det är klarlagt att chauffören orsakade olyckan. Påföljden blir en villkorlig dom.

Tingsrätten gör bedömningen att chauffören gjort sig skyldig till en allvarlig oaktsamhet och han döms därför till vållande till annans död. Han har brustit i den varsamhet som omständigheterna krävt, eftersom han borde ha förstått att han närmade sig en olycksplats. Att det är förbjudet att gå på vägen anser inte tingsrätten har betydelse i sammanhanget, eftersom man måste räkna med att människor inte alltid beter sig rationellt vid en olycksplats. Eftersom resultatet blev att tre ungdomar avled av sina skador döms chauffören även till vållande till annans död i tre fall.

Tingsrätten åberopar filmen från lastbilen som visar att man från hytten kunnat se varningsblinkers från en bil längre fram på motorvägen, strax efter att vägbanan delar sig i tre filer. Då är det bara en minut innan kollisionen är ett faktum. Röken är svårare att se, i princip först cirka tio sekunder innan kollisionen är den kraftiga rökutvecklingen synlig. Själva minibussen var nedsläckt och syntes inte.

Annons

Annons

Chauffören har uppgett att han trodde att varningsblinkersen kom från en bil på andra sidan vägbanan och att det därför inte påverkade honom. Senare, när han kom närmare, trodde han att vägen var fri i det högra körfältet eftersom personbilen med blinkers stod i det vänstra.

Omständigheterna att han inte bromsade ens när rökutvecklingen borde synts och det faktum att han körde en tung lastbil väger in i domslutet. Han har sett varningsblinkers men valt att inte anpassa hastigheten. Både filmen och analys från färdskrivaren visar att lastbilen hade samma hastighet som tidigare ända fram till kollisionen.

Det samlade straffvärdet för båda brotten är, enligt domen, ett fängelsestraff på tio månader. Men det anser inte tingsrätten är relevant i det här fallet. Det finns ingen anledning att tro att chauffören ska göra om samma sak, därför blir påföljden en villkorlig dom. Det är också det vanliga i liknande fall. Han slipper även böter eftersom han fått sitta sju veckor i häktet.

Därmed gick tingsrätten bara delvis på kammaråklagare Malin Granströms linje. Hon ville se chauffören dömd för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, men också att tingsrätten skulle döma ut ett fängelsestraff.

De unga männen, 18, 21 och 22 år gamla var tre av sex ungdomar som färdades i minibussen när deras fordon plötsligt började brinna i höjd med Östra Karup. Ungdomarna gick då ur fordonet men hann inte sätta sig i säkerhet på vägen som saknar vägren. Tre av dem träffades av den stillastående bussen sedan lastbilschauffören kört på bussen.

De tre unga männen som omkom var hemmahörande i Viken, Perstorp samt Skegrie utanför Trelleborg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan