Annons

Annons

Annons

Annons

Masskjutningen i Köpenhamn

Tre döda efter skottlossningen på köpcentrumet

Tre personer dödades på söndagen under en skottlossning i köpcentrumet Field's i Örestad. Flera andra vårdas för sina skador, däribland två svenskar. Polisen har gripit en 22-årig man, som tros ha agerat ensam.

Text: 

Ett massivt polisuppbåd på plats i området.

Bild: Patrick Persson

Annons

Klockan 17.36 på söndagen larmades polisen till köpcentrumet Field's. Flera skott avlossades och Köpenhamnspolisen meddelade under söndagsnatten att tre personer har dött och flera skadats.

– Vi har tre döda, en man i 40-årsåldern och sen två unga människor. Vi har flera skadade varav tre kritiskt, säger Søren Thomassen, chef vid Köpenhamnspolisen under söndagens presskonferens, utan att specificera åldern för de två sistnämnda.

På måndagsmorgonens presskonferens stod det klart att de andra som miste livet under attacken är en 47-årig rysk man, boendes i Danmark och en 17-årig kvinna.

Inbäddat innehåll

Annons

En person greps vid klockan 17.48 på platsen. Enligt polisen var gripandet relativt odramatiskt.

Annons

– Det är en 22-årig dansk man, och vi anträffade honom i närheten av Field's, säger Søren Thomassen.

Insatsen på platsen var massiv. Ett stort antal poliser och ambulanser larmades till platsen ihop med bland annat räddningstjänsten, och ett stort område runtom köpcentrumet spärrades av.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare, men inte ”för något särskilt” enligt Søren Thomassen. Vid gripandet bar 22-åringen på ett gevär, dock utesluter inte polisen att den gripne kan ha haft fler vapen när han var inne på Field's. Under söndagsnatten meddelade polisen att han misstänks för mord men att brottsrubriceringen kan komma att ändras.

Enligt Köpenhamnspolisen är motivet för gärningen just nu oklart. Dock utesluter de inte att det handlar om ett terrorbrott.

– På sociala medier finns det rykten om att det skulle vara ett rasistiskt motiv, eller någon annan form av motiv, men vi kan inte säga att vi har något som styrker det just nu, säger Søren Thomassen.

Jyllands-Posten rapporterar att Köpenhamnspolisen undersöker fyra filmer på Youtube inom ramen för utredningen. På filmerna poserar en ung man med ett gevär och en pistol. Filmerna laddades upp i fredags.

Polisen bekräftar för tidningen att utredarna granskar materialet och att man jobbar brett i jakten på motiv. Men polisen vill inte kommentera om mannen på filmerna är identisk med den gripne 22-åringen.

Enligt DR har polisen gjort husrannsakningar på flera adresser. Bland annat har ett stort antal patruller varit på en adress i Amager.

Annons

Bilden är tagen några timmar efter skottlossningen, i samband med att personer släpptes ut ur köpcentrumet.

Bild: Patrick Persson

Annons

Bild: Patrick Persson

På måndagsmorgonen kom besked om de två skadade svenskarna. Det handlar om en man i 50-årsåldern och en 16-årig flicka. Båda vårdas för skottskador. Deras tillstånd är kritiskt, men stabilt.

Bild: Patrick Persson

Enligt vittnesuppgifter till flera danska medier och till HD och Sydsvenskan ska skotten ha hörts i närheten av restaurangavdelningen i köpcentrumet.

Richard van den Brink från Stockholm är på besök i Köpenhamn där hans dotter skulle gått på Harry Styles i Royal Arena. Konserten flyttades först fram till klockan 21, men ställdes sedan in helt.

– Vi hörde skott och alla kom springandes ut från köpcentrumet, säger Richard van den Brink.

Bild: Patrick Persson

Han satt tillsammans med sin son på ett hotell mittemot Field's när folk plötsligt kom springande.

Annons

– Vi hade precis varit och hämtat mat i den delen av köpcentrumet.

Richards dotter fick stänga in sig på ett hotellrum tillsammans med en kompis. Själv stod han en bit utanför arenan i närheten.

– Det är flera som gråter, är skärrade och skakade, ingen kan gå in och ut.

Polischef Søren Thomassen vädjade på söndagens pressträff om att få in så mycket bevis från händelsen som möjligt.

Annons

– Primärt vill vi gärna ha information från personer som har sett något och hört något. Ring Köpenhamns polis!

Bild: Patrick Persson

Tågen stannade inte vid Örestad under söndagskvällen. För att komma tillbaka till Sverige behövde resenärer därför ta sig till antingen Kastrup, Huvudbanegården eller Tårnby.

Inbäddat innehåll

• Vet du mer? Hör av dig till HD på tipsa@hd.se alternativt till Sydsvenskan på 71234@sydsvenskan.se. Det går också bra att ringa på 040-71234 eller 020-100180.

Bild: Patrick Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan