Du köper ett knippe persilja, använder halva i din maträtt och sätter det som blir kvar i ett glas som står och vissnar. Längst in i kylskåpet står en plastlåda med oklart innehåll som blivit över efter en lunch för länge sedan.
Karin Östergren slår gärna ett slag för frysen när hon pratar om hur konsumenter kan bli bättre på att äta klimatsmart. Hon är senior forskare på Research Institutes of Sweden (RISE) inom hållbar konsumtion och produktion och adjungerad professor på institutionen för livsmedelsteknik på Lunds tekniska högskola.
– Om du inte har ett behov av att ha det pinfärskt är det jättebra att använda fryst. Det är klart att en färsk jordgubbe inte är samma som en fryst. Men om du ändå ska göra smoothies spelar det ingen roll. Jag tycker att vi ska bli bättre på att tänka på hur maten ska användas, säger hon.
Annons
Annons

Karin Östgren tycker att butikerna borde sälja korvbröd frysta.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det har gjorts vetenskapliga studier som tyder på att konsumenten slänger mindre av fryst mat. Det är enkelt att ta fram just så mycket som behövs och låta resten vara kvar i påsen. Karin Östergren pekar på att frysen inte bara förlänger hållbarheten. Den gör också att varan känns färsk längre och behåller varans nyttigheter, eftersom alla förändringar går mer långsamt i kyla. Det underlättar för den som vill äta säsongsbetonat, men ändå variera kosten.
Hon förvånas över att vi fortfarande köper korvbröd i butikerna som inte är frysta.
– Korvbröden skickas ofta frysta, sen tinas de i butiken och så tar konsumenten hem dem och i bästa fall lägger i frysen igen eller så hamnar de i brödburken. Tänk om man hade behållit det fryst, så kunde man tina upp det när det ska ätas och man hade fått bättre kvalitet och mindre svinn.
Karin Östergren råd till den som vill göra klimatsmarta middagsval är att först och främst se över vad den lägger på tallriken. Att byta kött mot vegetariska alternativ är den snabbaste vägen. Där kan trenden med fler frysta vegoalternativ hjälpa till, menar Karin Östergren.
Annons
Hon är själv flexitarian och tror att många med henne uppskattar de klassiska smakerna, men med nytt innehåll, som vegetariska köttbullar.
– Vi som är i början av den här omställningen och inte äter helvegetariskt blir väldigt hjälpta av den typen av produkter.
Läs också: Så ställer frysjätten om efter kundernas hållbara val