
Foto: Daniel Villadsen
Läs allt om Lolland och Falster här
Bara en och en halv timme söder om Köpenhamn väntar ett annat, långsammare Danmark många ännu inte upptäckt. Öarna Lolland och Falster på södra Själland är lika mycket ett lockande odlingslandskap som ett perfekt smakrike att upptäcka över en sensommarhelg för alla som är svaga för extravaganta hotell- och krogupplevelser.

Foto: Business Lolland-Falster
Både Lolland och Falster är stora upplevelser i det lilla, där det är lätt att hinna med mycket på kort tid. Att öarnas största stad Nyköping Falster bara har 19 000 invånare säger en hel del om vad som väntar på denna rofyllda resa. Vill man komma ännu närmare naturen finns naturparker som Nakskov Fjord och Maribosøerna och vackra naturområden som Hesnaes Kyst och Bötö skog. Och framför allt är man stolta över sin vackra kustlinje, hela 60 mil lång. Prova paddling, surfing eller testa på fiskelyckan ute på havet, elelr vandra och cykla uppe på land.
Från det mysiga fiskeläget Kragenaes kan man vandra en kort sträcka till Dodekalitten. Med sina spektakulära, sju meter höga skulpturer är det även ett stycke samtida och ljudsatt installation, tack vare skulptören Thomas Kadziolas utmejslade två meter höga huvuden på dessa dussintal monumentala konstverk.

Foto: Deniz Yüksel Pedersen
Dramatisk natur bjuds runt Lollands huvudort Maribo mitt på ön. Staden ligger i Naturpark Maribosøerne och hela området består av massor av små sjöar med ett unikt fågelliv och en spännande kulturhistoria inbäddad i det pastorala landskapet. Maribo var den kände prästen, poeten och motståndsmannen Kaj Munks födelseort.

Foto: Rune Johansen
Fashionabla slott och klassiska badhotell
Ö-liv kräver förstås övernattningar, och för den som söker ett underskönt sommarhäng med familj eller vänner finns mängder med fashionabla slott, gods och klassiska badhotell på både Lolland och Falster. På minst sagt anrika Bandholm har man bjudit in sommargäster sedan 1692, och idag är ett besök på detta klassiska badhotell en uppdaterad upplevelse. Stora och rymliga de luxe-rum och snygga sviter bäddar för långweekend, medan maten är värd en resa i sig. Kockarna behöver inte gå långt för att fylla på skafferiet från de egna odlingarna, samtidigt som man inte är rädd för eleganta, internationella influenser.
För den som går igång på gods och slott ligger Vindeholme slott i idylliska Lindeskov på södra Lolland. Här kan man hyra hela slottet med sina nio rum och låta kocken Susanne Bruun laga lokalfokuserat som hon parar med passande viner.

Foto: Thomas Høyrup Christensen
För paret som vill ha några dagars flykt från storstan kanske herrgården Fuglsang med sin romantiska 1700-talsträdgård på östra Lolland kan passa. Renässansbyggnaden med sina tidstypiska fasader lovar övernattning med guldkant. Förutom rum, restaurang och en bar som serverar lokala ölet från Krenkerup Bryggeri, ligger det hyllade konstmuseet Fuglsang på de stora ägorna. Här finns en av landets största och bästa samlingar av dansk konst från perioden 1780-1980. Det läckert låga och modernistiska museet från 2008 rimmar fint med de historiska omgivningarna, huvudbyggnaden och det närliggande naturreservatet Skejten.

Vingård med anor
Ett annat gods med mersmak är Frederikdal Kirsebærvin, bara ett hölass hitom havet. Byggnaden är daterad 1756 men för 16 år sedan fick den plötsligt uppmärksamhet när Frederiksdal Kirsebaer bildades. Idag växer här tusentals körsbärsträd, som alla är grunden till det långlagrade vin som sedan dess exporteras till allt fler länder över hela världen. Missa inte en visning och kanske en sipp på deras prisbelönta vin.

Foto: Frederiksdal Kirsebærvin
Drycker kräver mat och Lolland och Falster är fulla av spännande matögonblick. Några av de mest namnkunniga är Restaurang Ö i hamnstaden Nysted, traditionella Pomle Nakke på Falster, som gör en sorts uppdaterade smörrebröd signerade toppkocken Christoffer Brink – och restaurang Spiseriet inhyst i ett stall till herrgården Söllestedgaard.

För en perfekt kombo av gastro- och hotellupplevelser hittas Hotel Saxkjöbing i den lilla staden med samma namn. Här driver Noma-pionjären Claus Meyer sedan 2006 sitt personliga hotell – självklart styrt med finaste fingertoppskänsla. Kökschefen Lars Vangsgaard jobbar tätt tillsammans med de lokala gårdarna och råvaruproducenterna. Något som resulterar i mycket minnesvärda 3- eller 5-rättersmenyer, vars innehåll är helt styrt av de växlande danska årstiderna.