AnnonsVisitDenmark

En dansk pärla där det finns plats för härlig kreativitet

På Sydsjälland och ön Mön är det högt till himlen, och alltid nära naturen.

Det är dags att upptäcka några av Danmarks kanske allra läckraste landskap – laddade med underbara utsiktsplatser och spektakulära övernattningar.

Foto: Mads Tolstrup

Upplev en ny sida av Danmark och dröm dig bort till Själlands Sydkust och ön Møn

Livet är fullt av överraskningar. Så varför inte välja att titta runt nästa hörn och se vad som väntar. Bara drygt en timmes bilresa söder om Köpenhamn visar Sydsjälland och ön Mön en ytterst vältecknad provkarta över allt det fina som finns i vårt södra grannland.

Naturen är det första som slår emot en, och mest berömt är kanske de branta, vita kalkstensklipporna på Mön som höjer sig nästan 130 meter innan de faller rakt ner i ett medelhavsblått hav.

Missa inte att besöka Geocenter Möns Klint där man med hjälp av interaktiva utställningar och en 3D-bio får lära sig det mesta om natur och geologi, och hur den här märkligt fascinerande platsen kom till. Härifrån utgår också guidade turer för både vandrare och de som hellre föredrar att ta sig fram på mountainbike.

Foto: Mads Tolstrup

För den som siktar ännu högre mot stjärnorna är Mön känt som en av världens bästa platser för just stjärnskådning. Här finns Nordens enda så kallade Dark Sky Park – ett område med ett minimum av ljusföroreningar vilket ger en ovanligt mörk augustihimmel och möjlighet att se stjärnor som inte syns på andra platser. Dessutom väntar en unik kontrast till nattmörkret i form av de karaktäristiska kalkstensklipporna.

Foto: Per Rasmussen

God natt med glamping

Några mil norrut bör alla höjdare ta sikte på det spektakulära Skovtårnet, placerat 45 meter upp i skogen Gisselfeld Kloster nära Naestved. För att nå hit till det flerfaldigt prisvinnande tornet går man på en tre kilometer lång spång genom den magiska skogen – och avslutar på en utsiktsplats 140 meter över havet. För övrigt Sydsjällands högsta punkt.

Blev svindeln svår? Varför inte checka in i ett av Camp Adventures sex lika läckra som lyxiga glampingtält. Naturnära och bekvämt är bara förnamnet, och belägna just nedanför på den trygga danska jorden.

Nära Naestved ligger också vad som kallas Danmarks vackraste trädgård: Gavnö slottspark. Hit kommer blomälskare från hela Europa för att varje vår möta trendiga tulpaner och sommartid vara med om en färgsprakande liljefestival. I slottet väntar också Nordens kanske största privata målerisamling med sina 1000 verk, och ett slottsbryggeri när törsten faller på.

Foto: Mads Tolstrup

Picasso på plats

Härifrån är det inte heller långt till Holmegaard Vaerk, Danmarks sista glasblåsare som i sommar hyllar Picassos keramik. I utställningen möter vi 42 av den säregne spanjorens verk, inlånade från Rosenbaum Collection i USA. Välkommen in i ett kubistiskt universum som gör dig lika glad och överraskad, som förundrad och rentav sjösjuk.

Mysiga köpingar

Att resa mellan de kuststäderna är en upplevelse i sig. De lever upp under sommaren med livfulla småbåtshamnar, rökerier och pittoreska stadskärnor.

Karrebæksminde och Rødvig på Sydkusten av Själland blir härligt livliga platser under sommaren med sina restauranger, stränder och ständiga närhet till både havet och stränderna. Likaså Præstø som ligger vacker beläget inne i Præstøfjorden och förutom att erbjuda ett rikt utbud av restauranger och folkliv, även är en perfekt utgångspunkt för massor av spännande och intressanta utflykter för så väl natur som historieintresserade.

Stege på Mønär i sin tur en av Danmarks äldsta köpingar och har en härlig mix av medeltida charm, marknader, konst och historia.

Anna Norrmans tips

En av dem som upptäck södra Själland är den svenska inredningsprofilen Anna Norrman, som själv till vardags driver The Norrmans boutique bed & breakfast med maken Lars i Klippinge just utanför Stevns.

– Den här delen av Själland är ganska okänd och ny även för danskar. Jag gillar att vi har tagit svenskarna till det här området, som är ett stenkast från Köpenhamn. Dessutom är vi i en trakt som är uppsatt på Unescos världsarvslista, det är också häftigt, säger hon.

Världsarvet den svenska designern syftar på är Stevns Klint, ett 15 kilometer långt och drygt 40 meter högt stup alldeles längs Östersjön som fick sin status för åtta år sedan. Men frånsett denna unika jordmån råder fortfarande något av en oupptäckt nybyggaranda över södra Själland.

– Vi har några av Danmarks finaste stränder här. Mest magiskt är att åka ner till Feddet. Där utanför ligger en udde mot Prästö, fantastiskt vackert.

Utflykten kan sedan fortsätta lite längre österut mot Faxe Ladeplads och de breda stränder som kort och gott kan beskrivas som underbara.

– I bakgrunden anas Mön och så Stevns klint på andra hållet där man just nu bygger ett supersnyggt designat världsarvcenter i ett av kalkbrotten som kommer att stå färdigt nästa år.

Fler fina boenden på södra Själland:

Rödvig Krog & Badehotel

Var ska årets skönaste dopp tas om inte i Danmark. Rödvig har två år i rad valts till Danmarks bästa badhotell, så här finns alla förutsättningar att våga erövra den danska vågorna. På insidan väntar 16 individuellt inredda dubbelrum, många med utsikt över världsarvet Stevns klint.

Hotel Frederiksminde

Hotellkrogen under ledning av kökschefen Jonas Mikkelsen har haft en Michelinstjärna sedan 2016. Av den världsberömda krogbibeln har man också fått en så kallad grön stjärna – säkert tack vare närheten till alla de råvaror som köket hämtar här i trakterna runt idylliska Prästöfjorden.

Villa Huno

Foto: MNJ Rondel

Inte många meter från Möns Klint ligger det här hotellet med hyllad restaurang som öppnade så sent som 2019. De gamla bokskogarna, böljande backarna och djupa dalarna utgör en perfekt inramning till byggnadens lika moderna som naturliga formspråk.

Läs mer om de härliga Sydsjälland och Møn

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan