AnnonsVisitDenmark

Karl Fredrik har åkt på roadtrip – här tipsar han om sina dolda danska pärlor

Trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson och fästmannen Petter Kjellén har åkt på roadtrip till danska Møn och södra Själland.

– Allt kändes lite oupptäckt och hemligt. Det var som att öppna en skattkista, berättar Karl Fredrik.

Foto: Frame work

Till södra Själland och Møn, som är kända för sina vidsträckta stränder, tar man sig enkelt med bil från Köpenhamn och resan tar bara drygt en timme. Tv-paret Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén reste hit i början av juni.

– Vi har varit i Köpenhamn många gånger och även rest genom Danmark på väg till Tyskland eller Frankrike, men aldrig stannat till längs vägen. Därför var det väldigt spännande att den här gången få uppleva en annan del av landet, säger Karl Fredrik och tillägger:

– Det kändes verkligen som ett privilegium att få åka runt i de här härliga naturmiljöerna.

Vi gillar det vackra i livet

Natur, trädgårdar och god mat och dryck finns det gott om i Danmark – och det var också det som lockade Karl Fredrik och Petter att resa dit.

– Vi är livsnjutare och gillar det vackra i livet. Samtidigt känns det rätt i tiden att resa till ett grannland med bil eller tåg istället för att flyga någonstans längre bort.

Karl Fredrik och Petter hade två fullspäckade dagar på södra Själland och Møn, och fick testa på allt från Michelin-mat till att vandra bland trädtopparna. Vi bad Karl Fredrik dela med sig av några favoritstopp:

1. Møns Klint

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson.

Karl Fredriks och Petters första stopp på resan var Møns Klint, vars vita klippor reser sig 143 meter över havet. Oavsett om du står uppe på klinten eller nere på stranden är utsikten spektakulär.

– En guide mötte oss vid parkeringen och tog med oss nerför en otrolig trappa hela vägen till stranden samtidigt som hon berättade om klintens historia och dess växtlighet. Väl nere stannade vi till vid en grupp fågelskådare som hade fått syn på ett falkbo med nykläckta fågelungar och därefter vadade vi i vattnet längs klippkanten. Det var en riktigt stark upplevelse. Møn är en unik plats, säger Karl Fredrik.

2. Liselunds trädgård

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson.

Längst ut på Møn ligger det lilla slottet Liselund som är omgivet av en vacker trädgård.

– Trädgården är skapad i en romantisk stil från 1700-talets andra hälft och har mycket influenser från den tidens engelska trädgårdar. Det är mycket tuktad natur, dammar och dekorativa inslag i form av näckrosor och olika perenner. Jag har besökt många trädgårdar i England och jag skulle säga att Liselund är i klass med dem.

3. Villa Huno

Foto: Richard Clark

Natten tillbringade Karl Fredrik och Petter på Villa Huno, som är ett boutiquehotell vid sjön Huno.

– Villa Huno omringas av skog, hagmark och vatten. Det kändes som att bo mitt i naturen. Restaurangen var tyvärr stängd när vi var där, men de hade förberett en god måltid till oss som vi intog på balkongen med utsikt över sjön. Vi njöt av maten, den fina kvällssolen och ljudet av fiskar som slog med sina stjärtar mot vattenytan, berättar Karl Fredrik.

Karl Fredriks och Petters resplan:

Dag 1

Møns Klint

Møns Klint anses vara en av Danmarks vackraste och mest imponerande naturupplevelser. Klintens vita klippor reser sig 143 meter över havet.

Davids kafé

Davids, som ligger i den pittoreska byn Stege, serverar dansk/fransk mat. Karl Fredrik och Petter åt en kycklingsallad och laxsandwich på uteserveringen på den mysiga lilla bakgården.

Liselunds slott och trädgård

Det lilla minitaryslottet Liselund ligger längst ut på Møn. Efter en guidad tur på slottet tog Karl Fredrik och Petter en promenad i den vackra trädgården.

Villa Huno

Boutiquehotellet Villa Huno är beläget vid sjön Huno och omringat av skog och hagmark.

Dag 2

Camp Adventure

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson.

I äventyrsparken Camp Adventure kan man bland annat gå upp i The Forest Tower, som är 45 meter högt, och sedan vandra runt bland trädtopparna. Här uppe har man en 360-graders utsikt över södra Själlands vackra natur.

Rønnede Kro

Rønnede Kro är del av Mindeværdig, som innefattar Rønnede Kro and “storebror” Frederiksminde, som har en Michelin-stjärna. Karl Fredrik och Petter åt deras goda smörrebröd till lunch.

Paradhuset vid Gisselfelds kloster

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson.

Ägarna Greg och Stig har renoverat det gamla orangeriet och fyllt det med växter av alla de slag – som man bara kan njuta av eller köpa med sig hem. I kafét blev Karl Fredrik och Petter serverade te och utsökta bakverk.

Rødvig Kro & Badehotel

Rødvig Kro & Badehotel har blivit utsett till Danmarks bästa badhotell och bjuder på en spektakulär utsikt över Östersjön.

Hotel Frederiksminde

Foto: Kim Matthai Leland

Hotel Frederiksminde är ett hotell och en gourmetrestaurang med en Michelin-stjärna från 2021. Fokus ligger på lokala ingredienser och de odlar sina egna grönsaker i en närbelägen köksträdgård.

Läs även artikeln om Karl-Fredriks och Petters andra halva av road tripen i det somriga Danmark

Dröm dig bort och planera din egen road trip på Sydsjälland och Møn – här finns all inspiration och information du behöver.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan