AnnonsVisitDenmark

Roadtrip i Danmark – Karl Fredrik tipsar om sina favoritstopp på Lolland-Falster

Makalösa trädgårdar, storslagen natur och smakupplevelser utöver det vanliga. Trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafsson tog med sig fästmannen Petter Kjellén på en roadtrip till öarna Lolland och Falster i Danmark.

I början av juni packade tv-paret Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén in sig i bilen och lämnade Österlen i Skåne för ett händelserikt dygn på Lolland-Falster. Efter att ha besökt Köpenhamn ett otal gånger var de nyfikna på att upptäcka andra delar av vår danska granne.

– Vi är intresserade av natur, trädgårdar och det vackra – och det finns det mycket av i Danmark. Sedan är vi också livsnjutare och gillar god mat och dryck, vilket danskarna är väldigt bra på, säger Karl Fredrik.

Som att öppna en skattkista

Lolland och Falster, som är kända för sina vidsträckta stränder, ligger i sydöstra Danmark och skiljs åt av det smala sundet Guldborg Sund. Det tar bara en och en halv timme att ta sig till öarna med bil från Köpenhamn. Karl Fredrik liknar deras resa vid att öppna en skattkista.

– Att resa runt på Lolland-Falster var som att ta del av något som kändes lite oupptäckt och hemligt. Det var ett privilegium att få åka runt i de här härliga naturmiljöerna.

Karl Fredrik och Petter hann med mycket under sitt dygn på Lolland-Falster – allt från att åka på en cykeltur runt en av naturparken Maribosøernes många sjöar till att provsmaka öl på Krenkerup Bryggeri, som är leverantör till Michelin-restauranger världen över. Karl Fredrik berättar att de njöt av varje sekund av resan, men vi bad honom ändå att lista tre stopp som han gillade extra mycket. Här är hans favoriter:

1. Alwe Spisebar och Alwe Atelier

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

I staden Nykøbing på Falster ligger Alwe Spisebar och Alwe Atelier som är en kombinerad restaurang och ateljé med fokus på hållbarhet, skandinavisk design och hantverk. Charmen, miljön och maten var det som utmärkte Alwe, berättar Karl Fredrik.

– Efter en rundtur i utställningsdelen, där de har försäljning av exklusiva semi-antikviteter från 50-60-talet, fick vi äta middag i restaurangen. Vi serverades spanska charkuterier, italienska delikatesser och danska lokala råvaror. Det var väldigt fina smaker, bland annat fick vi äta ansjovis som var inlagd i olja och citronmeliss som till och med Petter, som inte äter ansjovis i vanliga fall, älskade.

2. Peter Hansens trädgård

Foto: Peter Hansen

På 80-talet köpte Peter Hansen en bit mark i Nakskov på Lolland som nu vuxit till att bli en 55 000 kvadratmeter stor trädgård med en av de mest omfattande samlingarna av privatägda växter i norra Europa.

– Peter berättade entusiastiskt för oss om sin samling och vi gick bara runt och njöt av växter av alla de slag. Jag fastnade framförallt för blomsterkornellerna, som fortfarande är relativt ovanliga i Sverige. Men jag köpte också på mig lite rabarberplantor, väldoftande rosor och en speciell sorts fikon som klarar sig på friland, säger Karl Fredrik.

3. Den Grønne Verden

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

På Den Grønne Verden vid Søllestedgaard Estate finns 250 olika sorters grönsaker, kryddor och ätbara blommor som alla odlas enligt biodynamiska principer. Det gamla häststallet har renoverats och byggts om till bland annat gårdsbutik och restaurang.

– Lunchen vi åt på Den Grønne Verden var en smakupplevelse utöver det vanliga. Vi blev serverade en underbar meny som bestod av röror, sallader, vit sparris, ätbara blommor och en fin hjort. Vi fick också äta en äggröra som nog var det godaste jag åt på hela resan – gud, vad god den var!

Karl Fredriks och Petters resplan:

Dag 1

Hesnæs HarbourKarl Fredriks och Petters första stopp var hamnen i den pittoreska byn Hesnæs. Här kan man njuta av en fika från det lokala cafét samtidigt som man tar in den vackra utsikten över havet.

Restaurangen Pomle Nakke

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

I en bokskog på en klippa vid havet ligger restaurangen Pomle Nakke som drivs av den före detta Michelin-kocken Christoffer Brink. Karl Fredrik beskriver maten som “outstanding” och berättar att de blev serverade de godaste smörrebröden de någonsin ätit.

Krenkerup Bryggeri

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

Lokal dansk öl som levereras till Michelin-restauranger världen över. På det anrika bryggeriet Krenkerup Brewery fick Karl Fredrik och Petter bland annat smaka en öl som gjorts efter ett recept som skapades på 1300-talet. För dryckesintresserade finns ytterligare en Michelin-leverantör i regionen- Frederiksdal som tillverkar körsbärsvin.

Bandholm Badehotel

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

Bandholm Badehotel är ett av Danmarks få traditionella badhotell och ligger vackert beläget på kusten med utsikt över havet.

Alwe Spisebar & Alwe Atelier

Dag 2

Peter Hansens Trädgård

Peter Hansens 55 000 kvadratmeter stora trädgård är listad som en av de 50 vackraste trädgårdarna i Danmark.

Den Grønne Verden

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

Det gamla häststallet vid Søllestedgaard Estate har renoverats och byggts om till bland annat gårdsbutik och restaurang. Enligt Karl Fredrik var lunchen de åt på Den Grønne Verden en smakupplevelse utöver det vanliga.

Maribosøerne

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

Naturparken Maribosøernes är känt för sitt unika fågel- och djurliv och erbjuer en mängd kulturella och historiska upplevelser. Karl Fredrik och Petter cyklade runt en av naturparkens många sjöar.

Søholts barockträdgård

Foto: Søholt Gods

Søholts barockträdgård anlades på 1690-talet, vilket gör den till en av de äldsta i sitt slag i Danmark. Här stannade Karl Fredrik och Petter till på sin cykeltur genom naturparken Maribosøerne. Två andra parker som räknas som några av Danmarks vackraste är Søholt Gods och Peter Hansens Have

Fuglesang herrgård

Foto: Karl-Fredrik Gustafsson

Att anlände till Fuglesang herrgård var som att slungas in i tv-serien Downton Abbey, berättar Karl Fredrik. Den välbevarade herrgården, som byggdes på 1800-talet, var i över 100 år en tillflyktsort för konstnärer och kompositörer.

Dröm dig bort och börja planera dig resa till Lolland Falster här

Läs vidare om Karl Fredrik och Petters roadtrip här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan