Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMalmö

Aktuella frågor
”Fyra reformer skulle stärka hbtq-personers rättigheter.”

Moderaterna är en garant för ett samhälle präglat av frihet, öppenhet och tolerans. Det skriver Helena Nanne, Carl Johan Sonesson och Noria Manouchi, toppkandidater för Moderaterna i höstens val till Malmö kommun, Region Skåne och riksdagen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Årets Prideparad i Helsingborg. Under sommaren pågår Pridefiranden runt om i hela Skåne. Moderater deltar med stolthet i Prideparader, skriver Helena Nanne, Carl Johan Sonesson och Noria Manouchi.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Att alla får leva sina liv på det sätt de själva väljer och få älska vem de vill är grundläggande för ett frihetsparti som Moderaterna.

Under sommaren pågår Pridefiranden runt om i hela Skåne. I morgon, lördagen 9 juli, är det Prideparad i Malmö.

Vissa hävdar att Pride är onödigt, att det bara är ett jippo som spelat ut sin roll. Terrordådet i Oslo nyligen, där hbtq-personer sköts till döds visar att det är allt annat än sant. Därför deltar moderater med stolthet i Prideparader. Vi går i solidaritet med dem som inte själva får, kan eller vågar. För alla människors rätt till fria liv.

Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst i kampen för ett tolerant samhälle för sexuella minoriteter. Däremot är Sverige långt ifrån i mål. Även i vårt land utsätts personer med annan läggning än heterosexuell fortfarande för fördomar, diskriminering, förtryck och hatbrott.

Annons

Annons

Svensk politik har under ett par årtionden präglas av en bred samsyn kring behovet av reformer för att förbättra situationen för hbtq-personer. Nu oroas vi för den tilltagande tystnaden i dessa frågor från Socialdemokraterna. Vill ett parti vara en relevant röst för individuell frihet, tolerans och likabehandling krävs politisk handling. Det finns fortfarande många kamper som behöver tas och segrar som behöver vinnas.

Här är fyra reformer som skulle stärka hbtq-personers rättigheter:

• Skärp straffen för hatbrott. Många hbtq-personer i Sverige utsätts någon gång i livet för brott vars motiv är hat. Att hota eller bruka våld mot personer på grund av deras sexuella läggning är särskilt allvarligt eftersom det är ett direkt angrepp mot den mänskliga rättigheten att få älska vem man vill. Därför måste straffen för brott med hatmotiv skärpas. Dessutom måste kunskapen om hatbrott stärkas i hela rättsväsendet. Fler hatbrott ska utredas och klaras upp.

• Tillåt altruistiska surrogatmödraskap. Fler barn bör få växa upp i kärleksfulla familjer – oberoende av föräldrarnas möjlighet att få barn på egen hand. Moderaterna vill därför göra altruistiskt surrogatmoderskap möjligt i Sverige. Att skaffa barn genom surrogatmoderskap är i många fall den enda möjligheten för till exempel homosexuella män och transpersoner. Att ge kvinnor rätt att bestämma över sin egen kropp genom att ge dem en laglig möjlighet att välja att hjälpa regnbågsfamiljer att bli föräldrar bör därför vara självklart.

Annons

• Tillåt blodgivning på lika villkor för homosexuella män. Enligt dagens regelverk får homosexuella män inte ge blod om de varit sexuellt aktiva det senaste året. Inte ens män som lever i långvariga relationer får donera. Det är en kvarleva från 1980-talets hiv-epidemi som saknar grund i dagens sjukvård. Idag är metoderna för att testa blod effektiva och ingen, oavsett läggning, får lämna blod om de haft en ny sexpartner de senaste tre månaderna. Därför är det dags att avskaffa det fördomsfulla blodgivningsförbudet för homosexuella män och ge dem möjlighet att göra en insats för sjukvården på samma villkor som alla andra.

Annons

• Kriminalisera omvändelseterapi. Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, förekommer i Sverige i en ”inte obetydlig omfattning” försök att omvända hbtq-personer till att bli heterosexuella. Företeelsen bygger på vanföreställningen att till exempel homosexualitet är en sjukdom, som dessutom kan ”botas”. Övergreppen kan drivas på av till exempel familjemedlemmar eller religiösa ledare. Att på något sätt försöka förmå en människa att dölja eller avstå rätten till sin sexuella läggning är en allvarlig kränkning och ett övergrepp som måste kriminaliseras.

Nu måste en ny era av reformer som stärker hbtq-personers rättigheter inledas i Sverige. Moderaterna är även framöver en garant för ett samhälle präglat av frihet, öppenhet och tolerans. Ett samhälle som håller ihop.

SKRIBENTERNA

Helena Nanne (M), oppositionsråd i Malmö

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne

Noria Manouchi (M), riksdagsledamot från Malmö

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan