Annons

Annons

Annons

Annons

Chefredaktör Jonas Kanje

Dina skattepengar går till journalistik – grattis!

Text: 

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) tog emot promemorian ”Ett hållbart mediestöd för hela landet” från utredare Mats Svegfors i måndags.

Bild: Marko Säävälä/TT

Annons

Du som prenumererar på den här tidningen betalar en summa pengar till oss varje månad eller år. Du som inte har en prenumeration bidrar till Sydsvenskan du också – via skattsedeln. Dessutom betalar ni allihop till Sveriges Television och Sveriges Radio.

Helt rätt tycker jag, men det är lätt att ifrågasätta, särskilt presstödet. Ska verkligen skattebetalare bidra till att hålla privata verksamheter under armarna?

Den första tidningen som jag jobbade på finns inte längre. Den hade för få prenumeranter och annonser för att bära sina kostnader.

Jag hade slutat när konkursen skedde, men det ställde gamla kollegor utan jobb.

Så har näringslivet i en marknadsekonomi alltid fungerat.

Annons

Företag som inte kan sälja sina produkter kommer att dö. Följdverkningarna kan drabba såväl enskilda som hela samhällen. Svensk ekonomisk historia är full av exempel på branscher och företag som under dramatiska former fallit. Efter har det funnits stora hål, arbetslöshet och sociala problem, men också plats för nyutveckling, idéer och omstrukturering.

Annons

Utbud och efterfrågan styr ekonomin, men i alla länder finns en stat och en gemensam kassa som kan påverka marknaden, stötta företag eller hela branscher.

Det finns gott om exempel på det från bankstöd till presstöd.

Bakom finns en mycket ideologisk diskussion; hur mycket ska staten lägga sig i näringslivet och rucka på de naturliga mekanismerna där?

Nu har Mats Svegfors, tidigare chefredaktör på Svenska Dagbladet, på regeringens uppdrag, utrett framtiden för stödet till kommersiella tidningsföretag i Sverige. Det är riksdagen som så småningom ska fatta beslut, men förslagen är väl förankrade i de politiska partierna. Det viktigaste: staten ska fortsätta att satsa rejält med pengar för att lokala och regionala tidningar ska överleva. I synnerhet de som har det tufft och håller till på landsbygden ska casha in.

Sverige lägger drygt åtta miljarder varje år på SVT, SR och UR. Dessutom ska vi lägga någon miljard på att stötta privata tidningsföretag.

Annons

Du ska alltså fortsätta att betala delar av din skatt till journalistik. Och det tycker jag att du ska vara glad och tacksam för.

Annons

Utan journalistik ingen oberoende information och sämre opinionsbildning inför valet i september. Utan journalistik ingen koll på vad som händer där du bor och ingen professionell granskning av makt och korruption. Utan oberoende journalistik ingen demokrati.

Sydsvenskan har de senaste åren fått drygt 30 miljoner i presstöd. I det nya systemet, som börjar gälla 2024, får vi sannolikt betydligt mindre. Dels eftersom pengarna behövs mer i glesbygden och dels för att vi går ekonomiskt skapligt.

Helt rimligt tycker jag. Det viktigaste är att staten och de politiska partierna bevisat att de förstått den otroligt viktiga roll som korrekt information och oberoende journalistik har i en demokrati.

Annons

Annons

Till toppen av sidan