Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

Hon ska stjälpa S i Malmö – utan att avslöja med vem

Helena Nanne (M) har Moderaternas uppdrag att vinna Malmövalet. Ett delmål: att kapa banden mellan S och L. Men Helena Nanne vägrar att avslöja vilka partier som kan ingå i ett M-styre.

Text: 

Helena Nanne blev mamma i april, men har snabbt återvänt till politiken på heltid.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Den 28 november förra året fick Helena Nanne (M) med bred uppslutning Malmömoderaternas förtroende att toppa kommunfullmäktigelistan.

– Min dörr är öppen för alla andra partier som är intresserade av ett maktskifte, sa Helena Nanne till Sydsvenskan precis efter att hon valts.

Moderaternas uppdrag till henne var tydligt: att vinna valet i Malmö.

Många moderater har fått samma uppdrag sedan Ilmar Reepalu (S) 1994 vann över Joakim Ollén (M).

28 år har gått sedan dess, med fortsatt S-styre. Moderaterna i Malmö har upplevt interna strider – och ingen lokal partiledare har blivit långlivad.

Annons

Den 28 november valde Moderaterna i Malmö sina listettor till valet i höst. Noria Manouchi toppar riksdagslistan i Malmö, Helena Nanne kommunfullmäktigelistan och Carl-Johan Sonesson regionlistan.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Percy Liedholm (M) misslyckades och petades. Thorbjörn Lindhqvist (M) tog över, men utmanades av Anja Nordberg Sonesson (M).

Anja Nordberg Sonesson ersattes av Stefan Lindhe.

Stefan Lindhe blev i sin tur, kort efter valet 2014, utslagen av Torbjörn Tegnhammar.

Torbjörn Tegnhammars karriär som Malmös toppmoderat tog slut fredagskvällen den 20 augusti förra året, sedan flera kvinnor anklagat honom för olämpligt beteende.

Tegnhammars blixtavgång gjorde att Moderaterna snabbt behövde ett nytt toppnamn till Malmös valrörelsen.

När Helena Nanne valdes i höstas var hon gravid. I april i år blev hon mamma.

Mammaledig på heltid var hon i en månad. Därefter på deltid.

Helena Nanne gick upp på scenen på Malmö Live efter att Moderaternas nomineringsstämma valt henne till nytt toppnamn i kommunvalet.

Bild: Patrik Renmark

Sedan midsommar jobbar Helena Nanne hundra procent för en moderat valseger i Malmö.

– Det är klart att jag har fått reaktioner som ”hur ska det här gå?”. Men jag har också fått ett starkt stöd. Tack och lov är det ingen som 2022 tycker att man ska avstå viktiga politiska uppdrag för att man ska få barn, säger hon.

Helena Nanne fick välja ett sammanhang att ta bli fotograferad i för denna intervju. Hon valde att ta en promenad med sonen i vagnen.

– Det är så här mitt liv ser ut. Det har givit mitt engagemang en ny dimension.

Helena Nanne på en promenad i hemkvarteren, med barnvagn och hund.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Annons

Med på promenaden är familjens norwichterrier.

Är du själv en terrier i Malmöpolitiken?

– Intressant fråga. Men norwichterriern är inte så terrieraktig. Jag är envis och jobbar hårt för det jag tror på. Jag tycker det är bättre att engagera sig än att gnälla.

Helena Nanne har en för västra Malmö inte ovanlig uppväxt. Hon gick musikklass på Djupadalsskolan och Bergaskolan och var scout och senare ledare i Djupadals scoutkår.

Hon gick med i Muf som artonåring, när hon gick teknikprogrammet på Universitetsholmens gymnasium.

– Jag har alltid jobbat mycket extra vid sidan om studierna. Det har varit roligt, men då inser man ganska snabbt att det inte lönar sig särskilt bra att jobba i Sverige, säger Helena Nanne.

Hur mycket vill du sänka kommunalskatten?

– Jag tycker att skatten ska sänkas. Det har blivit väldigt dyrt att vara svensk. Socialdemokraterna har sedan 2014 infört eller höjt ett fyrtiotal skatter på nationell nivå.

Helena Nanne på promenad med sonen och hunden. Sänkta skatter för Malmöborna är en prioriterad fråga efter maktskifte.

Bild: Hussein El-Alawi

Går det att sänka skatten när Malmö stad i prognoserna har ett budgethål på en halv miljard kronor?

– I det här läget har inte vi några skattesänkningar. Men jag vill sänka skatten under nästa mandatperiod. Det kommer vi att göra på ett ansvarsfullt sätt. Det handlar om att effektivisera verksamheten.

Hur då?

– Jag vill se lägre effektivisering på skola och socialtjänst och större hos tekniska nämnden och andra hårda verksamheter. Malmöbornas pengar ska användas till kärnverksamheten.

Vad är Malmös kärnverksamhet?

– Framför allt handlar det om att säkerställa att skolan får lämpliga resurser, liksom äldreomsorg och socialtjänst. Äldreomsorgen i Malmö rankas då och då som sämst i Sverige. Det är inte värdigt.

Annons

Kommer lägre skatter att ge en bättre skola och en bättre äldreomsorg?

Annons

– Ja. För om fler Malmöbor jobbar är också fler med och bidrar till välfärden. Fler ska vara med och betala, men betala mindre.

Många Malmöbor är väldigt långt från arbetsmarknaden. Hur ska de få jobb?

– Det är väldigt viktigt att insatserna är individuellt utformade. Samma insats fungerar inte för alla. Företag i Malmö skriker efter arbetskraft. Malmöbor behöver matchas mot de jobb som finns.

– I förra veckan skulle jag och kollegorna äta lunch. Vi gick till Mando, som hade lunchstängt på grund av personalbrist i branschen. Det är obegripligt när Malmö har Sveriges högsta arbetslöshet.

Men hur vill du rusta Malmöbor så att de får jobb?

– För en del handlar det om svenska språket. Vi vill också se mer yrkesinriktad SFI [svenska för invandrare] mot olika branscher. Alla som har arbetsförmåga ska vara i insatser på heltid.

”Alla som har arbetsförmåga ska vara i insatser på heltid”, säger Helena Nanne.

Bild: Hussein El-Alawi

Varför ska alla som får pengar från socialen gå i insatser på heltid?

– Av tre skäl. Dels för att jobb ger de bästa förutsättningarna framåt. Dels av rätttviseskäl. Och dels för att stoppa bidragsfusk. Det är svårt att jobba svart samtidigt som man är i aktiviteter på heltid.

Men du har ju själv varit kritisk mot de arbetsmarknadsanställningar Malmö har använt?

– Ja. Kommunala arbetsmarknadsanställningar behöver inte vara dåliga. Men på tjänsterna som har använts i Malmö får det inte förekomma några riktiga arbetsuppgifter.

De senaste fyra åren har du varit vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Hur känns det att akut omhänderta barn?

Annons

– Det har påverkat mig känslomässigt. Det finns alldeles för många barn i Malmö som föds till fruktansvärt dåliga förutsättningar.

Hur kan det se ut?

– Kanske börjar det med att man inte kommer in på gymnasiet. Sen kan man inte försörja sig själv. Då kan det snabbt bli en spiral av problem, med allt från boende till missbruk. Det är dåliga förutsättningar för barn att växa upp i. Där finns då andra vuxna som ägnar sig åt organiserad brottslighet, där man får pengar.

Annons

Vilken betydelse har etnicitet?

– Det är klart att etnicitet spelar roll. Malmö har tagit ett väldigt stort ansvar för det svenska flyktingmottagandet under väldigt lång tid, utan att bedriva en egentlig integrationspolitik. Sverige i allmänhet och särskilt Malmö har haft en socialdemokratisk bidragslinje.

Du vill få bort Socialdemokraterna, men hur ser ditt drömstyre i Malmö ut?

– Ett moderatlett styre.

Vilka vill du samarbeta med?

– Jag kan samarbeta med alla som vill driva en bra politik för ett Malmö som håller ihop och som vill bryta ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav.

Helena Nanne vill se ett moderatlett Malmöstyre efter valet. Men hon svarar inte på vilka andra partier som kan ingå.

Bild: Hussein El-Alawi

Hur är din relation med Sverigedemokraternas toppnamn Magnus Olsson?

– Vi pratar med varandra. Vill jag få igenom något så pratar jag så klart med dem som skulle kunna hjälpa mig att få igenom det.

Hur stora avtryck kan Sverigedemokraterna göra vid ett eventuellt maktskifte i Malmö?

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens kan man göra det. Det finns också frågor där vi inte tycker lika.

Annons

Vad skiljer och förenar M och SD i Malmö?

– Jag har varit drivande i jobbfrågan. Där har vi haft Sverigedemokraternas stöd hela tiden.

Helena Nanne i talarstolen i Malmö kommunfullmäktige, den lokala demokratins kärna i Rådhuset.

Bild: Hussein El-Alawi

Kan du sitta i ett styre med Centerpartiets Anton Sauer?

– Det finns en massa olika scenarion som kan uppstå. Jag kan förhandla med alla partier.

Kan du sitta i ett styre med Liberalerna och Roko Kursar?

– Det är samma svar. Liberalerna styr i dag Malmö med Socialdemokraterna. Det är klart att jag hoppas att partiet går samma väg lokalt som nationellt och vill vara med och bryta ett socialdemokratiskt maktinnehav.

Annons

Hur konkret pratar du och Roko Kursar om sådant?

– De samtalen sker inte i media. Jag söker stöd även hos Liberalerna när jag vill få igenom saker.

Är du besviken på Liberalerna i Malmö?

– Det är klar att jag är! Och jag träffar väljare hela tiden. Malmöbor som har röstat på Liberalerna för att få ett maktskifte. Jag förstår att de är besvikna.

Kan du sitta i ett styre med Sverigedemokraterna och Magnus Olsson?

– Det är samma svar där. Exakt hur ett maktskifte ska se ut är svårt att förhålla sig till. Men vi vill ha ett maktskifte och bryta Socialdemokraternas maktinnehav. Malmöborna förtjänar det.

Helena Nannes tydliga mål är att bli ny kommunstyrelseordförande efter Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), till vänster.

Bild: Hussein El-Alawi

Du vill alltså inte tala om med vem du kan tänka dig att styra Malmö?

Annons

– Det finns så många olika scenarion som kan uppstå med olika nivåer av samarbete. Vad är att styra tillsammans med? Vad är ett samarbete? Det finns olika nivåer och olika tänkbara valresultat. Jag vill inte i förhand låsa in vad som ska hända.

Vilket är ditt personliga vallöfte till Malmöborna?

– Att få ordning på jobben. Att alla Malmöbor som kan jobba också ska jobba.

Fakta

Helena Nanne

Moderaternas stöd i förra Malmövalet: 20,7 procent

Aktuell som: Förstanamn på Moderaternas kommunfullmäktigelista i Malmö.
Ålder: 30 år
Familj: Bor med make, son och hund.
Yrke: Oppositionsråd på heltid sedan midsommar.
Flyttresan: Har alltid bott i Malmö. De första tre åren på Lorensborg, innan familjen flyttade till Djupadal. Därefter Dockan, Möllevångsgatan och Drottninggatan. Bor i dag vid Slussen.
Bakgrund: Har läst HR-programmet och jobbat med rekrytering innan hon blev politisk sekreterare i Region Skåne.
Senaste resa: Det har inte blivit mycket resande de senaste åren. Räknar med ett par dagar i Norge i sommar. Annars kommer all tid att läggas på valkampanjen.
Kopplar av med: Umgås med familj och vänner över en god middag.
Vad såg du senast på tv? Musikalfilmen ”The Greatest Showman”. Musikaler är trevligt. Jag har ett stort musikintresse från tiden i Djupadals musikklasser.

Annons

Fakta

Moderaternas Malmölista

Moderaterna har 59 kandidater på fullmäktigelistan, varav 20 kvinnor
Medelålder: 50 år, men det finns kandidater mellan 20 och 78 år
Medelinkomst: 384 000 kronor
25 bor i villa
15 bor i bostadsrätt
19 bor i lägenhet
Här hittar vi bland annat ett tiotal studenter, några företagare, jurister, lärare och pensionärer.
Källa: Valmyndigheten och offentliga handlingar.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan