Annons

Annons

Annons

Du lyssnar på Sydsvenskan

Lyssna: Varför pågår en modern vikingafejd i Skåne?

En dag i april rullar plötsligt ett 14 meter långt vikingaskepp iväg på ett bilsläp från vikingabyn Foteviken. Bakom ratten sitter museets förre chef. Båten hittas sedan i en rivaliserande vikingaby i Löddeköpinge. År 2022 pågår en vikingafejd i Skåne.

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

År 1134 drabbade två danska vikingakungar samman i Höllviken. Det kallas slaget vid Foteviken. På samma plats ligger idag vikingamuseet Foteviken. En vikingaby som skapades av entusiaster i början på 90-talet.

Annons

Husen har byggts med tekniker från vikingatiden. Och fram till april stod också museets flaggskepp där: Den 14 meter långa vikingabåten ”Erik Emune”.

År 2022 har en ny vikingafejd blossat upp i Höllviken. Museets förre chef Björn Jakobsen är polisanmäld för att ha stulit vikingaskeppet.

Men själv hävdar Björn Jakobsen att det är han som äger båten.

– Man kan inte bli anmäld för stöld av sina egna grejor, menar han.

Det är museets nuvarande verksamhetschef Magnus Strömland som har polisanmält. Han och Björn Jakobsen är vänner sedan 30 år tillbaka. Men nu är relationen över.

– Den är död. Den bron är bränd, säger Magnus Strömland.

När Sydsvenskans börjar rota i saken uppenbarar sig en härva av ekonomiskt fiffel, konkurshot och bittra konflikter.

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan