AnnonsMalmö stad

”Vi är Sveriges yngsta storstad”

Malmö är den snabbast växande storstaden just nu. Trenden med inflyttning av unga vuxna håller i sig - nu och framöver. För att möta tillväxten - Malmö beräknas ha 500 000 invånare 2050, behövs nya bostäder och nya entreprenörer.

– Vi är Sveriges yngsta storstad, säger Karl McShane, strateg på Stadskontoret.

Sedan 1990 har Malmö dubblat sin befolkningsmängd. Enligt prognoserna kommer staden nå en halv miljon invånare till 2050. I fjor översteg stadens befolkning för första gången 350 000 personer. Det finns flera förklaringar till att Malmö växer, menar Karl McShane.

Vi har fler nyfödda, lägre dödlighet och rekordmånga väljer att flytta till Malmö från andra kommuner, främst i Skåne.

Som strateg har Karl McShane koll på Malmös demografi. Enligt honom kommer de senaste årens trender rörande stadens in- och utflyttning hålla i sig.

– Malmö fortsätter att vara den snabbast växande storstaden i Sverige, procentuellt sätt. Närmare hälften av stadens befolkning är under 35 år, säger han.

Magnus Carstam, näringslivsutvecklare på Malmö stad.

Magnus Carstam är näringslivsutvecklare på Malmö stad. Han instämmer i att barnfamiljer och unga är stora målgrupper även framåt men vill också framhålla bredden och blandningen av människor. För att möta det krävs en mångfald av bostäder och 27000 nya bostäder ska byggas före utgången av 2035.

– Vi planerar för barnvänliga bostadsmiljöer, lekytor, parker och sedan är vattnet alltid intressant. Målet är en mix av hyresrätter, bostadsrätter, radhus. Mycket handlar också om att förtäta och komplettera på redan befintliga platser i staden, att göra staden mer effektiv. Där det idag finns mycket bostadsrätter kompletterar vi ofta med hyresrätter och vice versa, säger han.

Nyhamnen, visionsbild.

Det största nybyggnadsprojektet nu och under många år framåt är Nyhamnen, mitt i centrum. Här planeras för 13 000 nya arbetsplatser, 6 000 bostäder, nya skolor, förskolor och parker.

–Nyhamnen-projektet är väldigt stort och har ett fantastiskt läge nära centralstationen. Med höghastighetståg och Öresundsmetro blir det ännu bättre och det kommer bidra till hela regionens utveckling. Nära Nyhamnen har vi universitetet som även det växer, vi gillar verkligen studenterna och den kompetensförsörjning som de innebär, säger han.

Men när Malmö växer så kraftigt behöver staden tillgodose en rad behov för varor och tjänster.

Gröna näringar är viktiga i det som ska bli Nyhamnen.

Vilka entreprenörer kommer att efterfrågas tror ni?

–Det är två olika delar: Den ena är vardagsnära lösningar som närbutik och frisör, som möter boende där de finns. Den andra stora tillväxten gäller jobb. Över hälften av Skånes arbetstillfällen skapas i Malmö och då behövs Nyhamnen. Malmö har fantastiska starka kluster inom exempelvis livsmedel, life-science, innovationsföretag samt teknik- och dataspelsutveckling. I Nyhamnen tittar vi mycket även mot blåa och gröna näringar samt satsningar kopplat till omställningen, säger Magnus Carstam.

2029 planerar Fehmarn bält-förbindelsen att öppna och då kan man nå Hamburg på tre timmar.

–Tyskland är en av våra viktigaste exportmarknader. VI kommer att ha ett extremt bra läge i Malmö, där vi har den danska marknaden bara 20 minuter bort och ytterligare bara några få timmar från kontinenten och Tyskland, säger Magnus Carstam.

Tillgänglighet är nyckelordet till varför tidigare Skurupsbon Emma Heier valde att bli Hylliebo.

Emma Heier valde Hyllie efter att ha bott en tid i Skurup.

–Läget är perfekt. Allt finns nära till hands. Emporia och Arenan finns här och bra möjligheter till fritidsaktviteter, som tennisbana och badhus. Det är som en egen stad och det är inte nödvändigt att ta sig härifrån.

För den som ändå vill det så är det inte några problem. Från tågstationen nås centrala Malmö eller Köpenhamn snabbt, vilket uppskattas av Emma Heier då hon har många vänner i den danska huvudstaden.

–Det är också bra kommunikationer med övriga Skåne, det är lätt att ta sig till jobbet. Man slipper köra genom stan i en halvtimme för att ta sig ut till motorvägen, säger hon.

Hyllie expanderar ständigt och ett tecken på det är alla lyftkranar som sticker upp här och var. Emma Heier bor i ett nybyggt bostadsområde några hundra meter från Mässan, och har trots närheten till centrum också naturen in på knuten. Balkongen vetter ut mot ett lummigt grönområde.

Emma Heier, nöjd Hylliebo.

–Det är ett blandat område med många olika människor, samtidigt som det är barnvänligt och bra för familjer. Jag kommer att bo kvar här länge, känner jag.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan