Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Vill du starta teatergrupp och få en halv miljon? Potato Potato ger dig chansen

Det råder brist på nya fria teatergrupper i Sverige. Det gör att Potato Potato i Malmö nu utlyser ett projekt där en helt nystartad frigrupp får en halv miljon kronor samt mängder av hjälp och scenplats det kommande året.

– Även om det bara är en grupp som får det, så kanske det är tjugo nya grupper som startas efter detta, säger Linda Forsell.

Text

Ur Potato Potatos ”Sadland”.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

När året var 2008 utlyste Malmö stad möjligheten för fria teatergrupper att ta över scenkonstlokalen på Norra Vallgatan 28. Det resulterade i att teatergrupperna Teater Foratt och Teater Insite fick möjligheten att starta Bastionen som än i dag finns kvar.

Men en annan grupp som ansökte om möjligheten då var nystartade Potato Potato.

– Vi var några unga scenkonstnärer som gick samman och skrev en treårsplan om vad vi ville göra i huset. Vi visionerade under flera veckor. Sedan fick vi inte lokalen, men vi fortsatte på egen hand. För oss var det ovärderligt att utlysningen gick ut och fick igång våra tankar, säger Linda Forsell på Potato Potato.

Därför gör de nu samma sak, men i andra riktningen. Under flera år har Potato Potato försökt hjälpa andra scenkonstnärer på flera olika sätt. Men antalet nya frigrupper i Malmö och resten av Sverige är idag försvinnande få. Därför utlyser Potato Potato nu själva ett projekt som ska leda till att en ny frigrupp skapas med en tydlig långsiktighet.

Annons

Annons

– Vi ser ett behov av en mer vitaliserad, skoningslös och relevant teater i Sverige. Vi vill öka kvaliteten och förnyelsen. Det tror vi inte skapas av sig självt, säger Linda Forsell.

Linda Forsell ser hur många unga scenkonstnärer väntar på att bli anställda på en läns- eller stadsteater, men att det är svårt att komma in. Samtidigt har den boomande tv-dramaindustrin svalt många nya skådespelare. ”När det sker i kombination med att det man ser på teaterscenerna inte är så intressant så är det ett problem. Vi tycker ju att det coolaste man kan göra är att vara en fri scenkonstaktör. Men det krävs mod för att våga gå lös på sina egna idéer. Man behöver förebilder”, säger Linda Forsell.

Bild: Julia Lindemalm

Potato Potato har därför ansökt och fått 1 095 000 kronor av Statens kulturråd i återstartsstöd för projektet. Hälften av summan, 500 000 kronor, utbetalas till den frigrupp som Potato Potato väljer ut och ska gå till att genomföra deras första föreställning. Den andra halvan går till projektet som helhet i form av löner, lokalkostnader och mycket annat.

Tanken är att frigruppen ska kunna sätta upp en första föreställning hösten 2023 på Potato Potatos scener i Stockholm och Malmö. Där ingår även en ersättning på 200 000 kronor till frigruppen.

Mellan den 8 augusti och den 5 september kan man ansöka. Pengarna kan inte användas till en redan existerande frigrupp, utan tanken är att detta ska skapa helt nya grupperingar. Frigruppen som väljs ut måste finnas i Sverige och syssla med experimentell teater.

– Vi märker att det finns en otrolig pepp i branschen kring detta. Vi ser så mycket fram emot att läsa ansökningarna och även om det bara är en grupp som får det, så kanske det är tjugo nya grupper som startas efter detta, säger Linda Forsell.

Hur ser drömscenariot ut?

– Såklart vill vi att många ska kasta sig ut och söka, men också att vi genom detta har skapat nya spännande konstellationer som kanske inte tänkt att de skulle jobba ihop tidigare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan