Annons

Annons

Annons

Fotboll: EM 2025

Uefa svarar på Asllanis VAR-kritik

"Katastrofalt", sade Kosovare Asllani om skillnaden på antalet kameror på dam- kontra herr-EM.

"VAR-kamerastödet på damernas EM är högre än på herrarnas EM", svarar det europeiska fotbollsförbundet Uefa i ett mejl till TT.

Ett svar som upprör förre svenske toppdomaren Jonas Eriksson.

Text

Domare Iuliana Demetrescu granskar VAR under EM.

Annons

Kosovare Asllani höll inte igen när hon på presskonferensen inför EM-semifinalen mot England kommenterade att Sverige fått mål bortdömda under mästerskapet.

– Vi har diskuterat att man använder 50 procent färre kameror i vårt EM jämfört med herr-EM. Det är katastrofalt, helt ärligt, sade mittfältsstjärnan.

I kvartsfinalen mot Belgien spelade Asllani fram Stina Blackstenius till ett mål som blev bortdömt efter VAR-granskning. I gruppspelsmatchen mot Schweiz hände samma sak med Rebecka Blomqvists fullträff, då valde Sverige att skicka in en protest till Uefa efter Blomqvists bortdömda mål.

Uefa svarar

Även förbundskapten Peter Gerhardsson uttalade sig om saken.

– Det ska inte vara någon skillnad om det är EM för herrar eller damer. Det är klart att det inte är tillräckligt bra, om det är mål som inte blir godkända, sade han på måndagens presskonferens.

Annons

Annons

Men enligt Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, är det ingen större skillnad.

"Tv-produktionen för damernas EM 2022 är i nivå med standardproduktionen för herrarnas Champions League", skriver Uefa i ett mejl till TT och fortsätter:

"Viktigare är att VAR-kamerastödet på damernas EM 2022 är högre än för herrarnas Champions League och herrarnas EM tack vare tillgången av ytterligare offside- och EPTS-kameror (Electronic Performance and Tracking Systems)".

Eriksson: Synd att Uefa ljuger

På herr-EM i fjol var minimikravet 36 kameror på varje arena, men i damernas mästerskap krävs mindre än hälften, 15 kameror, för att nå upp till godkänd standard, enligt SVG Europe, som bland annat tillhandahåller branschnyheter inom tv-produktion. Kravet höjdes till 16 kameror för kvartsfinalerna och utökas ytterligare något till semifinalerna (17) och finalen på Wembley (19).

SVT-experten och tidigare domaren Jonas Eriksson har inte mycket till övers för Uefas svar.

Annons

"Om det är så att Uefa har fler VAR-kameror på damernas EM än herrarnas så borde den som placerade ut kamerorna få sparken. Nu. Hen har ju totalt missat vad som är intressant och relevant för VAR att bedöma", skriver han i ett sms till Aftonbladet och fortsätter:

"Dessutom. Fakta. Se de bilder och länkar som finns. Herrarna hade 36 kameror. Damerna 15 kameror. Synd att Uefa ljuger i stället för att erkänna att de faktiskt inte gjort rätt".

TT har sökt Svenska fotbollförbundets ordförande och Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson för en kommentar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan