Fakta
Mats Berggren
Det är nu det gäller. Opal.
Marie Pettersson är kritiker, förläggare och skribent på kultursidan.
Författaren Mats Berggren har skrivit ungdomsböcker i många år, och de handlar ofta om samhället och om att försöka förstå och beskriva dess mekanismer och bevekelsegrunder. 2016 påbörjades den serie av ungdomsböcker vars femte och fristående del just utkommit. Böckerna ringar in ett Sverige i marginalen och utspelar sig i den fiktiva förorten Alsta, där arbetslösheten är hög och framtidsutsikterna ovissa.
I den första av seriens böcker ”Onsdag kväll strax före sju” möter vi sex ungdomar från orten, som har olika vardagliga och tonåriga bekymmer att tampas med – kärlek, föräldrar, plugg, vänskap – men också större strukturella problem. Ett par av tjejerna är hårt kontrollerade hemma och killarna lockas in i kriminell verksamhet.
Annons
Annons
Mats Berggren skildrar tonåringarnas vardag med stor precision och närvaro. Språket växlar mellan ortenslang och mer konventionell prosa, men är alltid följsamt och snyggt. Dessutom tappar Berggren aldrig bort känslan för själva intrigen. Oavsett om det handlar på gängkriminalitet (som i den nämnda ”Onsdag kväll strax före sju”), hedersmord (som i ”Din syster måste dö”), förbjuden kärlek eller fotboll (som i ”Rami och Jonatan”) är texterna på en konstant hög nivå. Och det är en svår konst att på samma gång säga något relevant om samhället, hålla i spänningen och skapa trovärdiga karaktärer.

I den nya boken ”Det är nu det gäller” är det en av ungdomarna från ”Onsdag kväll före sju” som står i centrum, nämligen Nalin. Hon traumatiserades av mordet på Ville, killen hon var kär i, och har sedan dess fört en ganska vilsen tillvaro i Alsta.
Nu kastas vi rakt in i handlingen. Ett föredrag om klimataktivism på Nalins skola sätter igång en rad skeenden inom och utanför Nalin. Hon träffar Mattias, som är hårdnackad aktivist, och börjar intressera sig för miljörörelsen. Eller är det egentligen bara Mattias hon är intresserad av? Och varför vill han överhuvudtaget ha med henne, en fjortis, i sitt gäng? Är det för att hon är muslim, eller är han också kär i henne? Och hur ska de ens kunna ses med tanke på att Nalins föräldrar är så stränga och inte vill att hon ska träffa några killar alls innan hon gifter sig?
Annons
Annons
Tillsammans med Mattias är Nalin med och planerar ett antal attentat mot samhället, men det blir inte alltid som de tänkt sig.
”Det är nu det gäller” ställer, trots sitt ganska korta format, en rad frågor som är högst relevanta för våra ungdomar i Greta Thunberg-generationen. Inte alltid i bokstavlig mening, men som den som läser själv kan börja fundera över.
På ytan cirkulerar tankar kring aktivismens väsen och hur man som klimataktivist gör bäst nytta. Är det vettigt att, som Mattias och hans gäng, blockera biltrafik och förstöra för vanligt folk i deras vardag? Ja, säger Mattias. Nej, säger Nalins pappa, som själv varit politiskt aktiv i Kurdistan men som inte tror på metoden som Mattias och hans organisation Ogräsen använder sig av. Är det rätt att begå olagliga handlingar för klimatets skull? Vem ska avgöra vad som är moraliskt riktigt när man ställer sig utanför lagen? Och hur ska man förhålla sig till olyckor och förstörelse som sker i aktivismens namn?
En annan fråga som boken reflekterar över är varför klimatrörelsen är så vit. Nalin tar som ensam icke-kristen spjärn i Koranen för att hitta stöd för sina handlingar. Men hon känner sig som ett ufo i den helvita miljö där Mattias och hans vänner verkar.
De båda protagonisterna förenas av en vilja att förändra samhället, av förälskelse till varandra och av att de båda har närliggande trauman som gör det svårt för dem att släppa människor inpå livet. Klimataktivismen blir ett sätt att göra gott, men kanske också en möjlighet att fly från det respektive inre kaoset.
Med ”Det är nu det gäller” tar sig Mats Berggren an ytterligare ett svårt och komplext ämne, och han gör det än en gång med stor relevans. Alsta-serien växer.