Annons

Annons

Annons

Fotboll: EM 2025

Oberdorf: ”Jag tror att folk glömde bort oss”

Tyskland är en match från landets nionde EM-guld på damsidan.

Men denna gång har mesta mästarna fått jaga guld som lite av en outsider.

– Jag tror att folk glömde bort oss, säger Lena Oberdorf.

Text

Lena Oberdorf.

Annons

Ingen nation har varit mer framgångsrik i damernas fotbolls-EM än Tyskland och med åtta guld har man ett överlägset mästerskapsfacit.

Men inför sommarens EM pratades det inte alltför mycket om laget.

Frankrike, England och Sverige är några lag som målades upp som guldfavoriter medan Tyskland fick segla lite under radarn.

Men fem EM-matcher senare är det just Tyskland som är i EM-final mot England.

– Jag tror att folk glömde bort oss. Det har varit lite upp och ner för oss, vi förlorade mot Serbien (2–3, VM-kval i april) men sen vann vi mot Schweiz med 7–0, säger Lena Oberdorf.

"Fann varandra"

20-åringen menar att laget verkligen har hittat rätt under uppladdningen till mästerskapet och det har burit frukt.

– Jag är glad att vi fann varandra under förlägret. Nu har vi visat vilka kvaliteter vi har och vi får ut dem på planen, och det är det vi vill göra i finalen, säger hon.

Annons

Annons

Svenja Huth, som gjorde två assist i 2–1-segern mot Frankrike i semifinalen, menar att spelarna kom ihop som grupp under de månader där laget inte hade resultaten med sig. Bland annat förlorade tyskorna mot både Kanada och England i Arnold Clark Cup i februari.

– Det har så klart varit motgångar. Men vi har byggt ett lag, en enhet. Jag är väldigt stolt över vårt lag och att vara här. Vi har en väldigt bra känsla i gruppen, säger Huth.

På Wembley i London väntar alltså värdnationen England. Den fotbollsmässiga rivaliteten mellan Tyskland och England sträcker sig långt tillbaka. Bland annat möttes länderna i EM-finalen 2009, då med Tyskland som segrare, 6–2.

– Det elektrifierar stämningen för supportrarna. Det finns en historia och båda lagen förtjänar att vara här och alla ser fram emot det. Miljoner kommer att kolla på matchen, och om vi hade vi fått drömma inför EM hade vi valt en final mot England, säger förbundskapten Martina Voss-Tecklenburg.

– Vi har drömt om det här. Att spela en final mot England här på Wembley, jag vet inte om det är ett större ögonblick för våra spelare. Det är definitivt ett av de största ögonblicken. Vi vill verkligen vara i nuet och njuta av allting, säger Voss-Tecklenburg.

Vill vinna för stjärnan

Svenja Huth anser att rivaliteten inte är något spelarna tänker på särskilt mycket, åtminstone här och nu.

– I media är det klart att det är lite snack och det "pushar" alla lite. Det är en klassisk match men för oss ligger inte fokus på dåtid eller framtid. Det handlar bara om i morgon (söndag). Vi vill ge allt och vinna EM, säger hon.

Annons

Annons

Svenja Huth och lagkamraterna kommer dock behöva jaga EM-guldet utan den offensiva nyckelspelaren Klara Bühl. Bühl testades positivt för covid-19 inför semifinalen och har ännu inte lämnat ett negativt testsvar.

– Det är väldigt känslosamt. Förhoppningsvis kan vi vinna för Klara, säger Voss-Tecklenburg.

Fakta

Fakta: Tyskland

+ Resultat i EM 2022:

Tyskland–Danmark 4–0, gruppspel

Tyskland–Spanien 2–0, gruppspel

Finland–Tyskland 0–3, gruppspel

Tyskland–Österrike 2–0, kvartsfinal

Tyskland–Frankrike 2–1, semifinal

+ Världsrankning: 5.

+ Meriter: Ett OS-guld, två VM-guld och åtta EM-guld. Tyskland och mästerskap är en minst sagt fungerande kombination och inget lag har vunnit fler Europamästerskap.

Senaste EM-guldet var 2013 och senaste mästerskapsmedaljen var OS-guldet i Rio de Janeiro 2016.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan