Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

SD-ledaren vill göra Malmö både tryggare och ”mindre attraktivt”

Han har legat sömnlös av oro för anhöriga i Ukraina men låter inte den erfarenheten påverka den egna politiken. Kommer SD-ledaren Magnus Olsson till makten ska kommunala återvändarcenter införas. Drömmen är att Malmö ska vara tryggt och attraktivt för vissa – och avskräckande för andra.

Text: 

När ryska stridsvagnar rullade över gränsen till Ukraina den 24 februari, fick SD-ledaren Magnus Olsson en inblick i krigets fasor som vanligtvis bara de närmast berörda – och deras anhöriga – kan få.

När SD-ledaren Magnus Olsson får välja var intervjun ska ske, väljer han Almgårdens Pizzeria & Grill. Almgården är sedan många år SD:s starkaste fäste i Malmö.

Bild: Hussein El-Alawi

– Min fru är ju från Ukraina. Hennes familj är inte just nu i områden där det krigas. Men om ditt land bombas, då är det klart att man mår väldigt dåligt.

I SD:s närradio berättade Magnus Olsson under våren:”Någon natt vaknade jag med en klump i magen och kunde inte somna om. Det var fruktansvärt hemskt att känna den oron.”

Annons

Hur har din syn på flyktingar förändrats i och med att du själv kom så nära kriget i Ukraina?

Annons

– Den har i sak inte förändrats. Vi är fortfarande det parti som har den tuffaste och stramaste migrationspolitiken.

– Jag ser ingen anledning att ändra den av personliga skäl.

Har du fått en annan förståelse för hur det är att befinna sig i krig?

– Det får man ju alltid när det gäller en själv. I det här fallet gäller det krig. Men jag har en pappa som är äldre och lite sjuk och genom honom har jag fått en inblick i problemet med vårdköerna.

Magnus Olsson väljer själv plats för intervjun. Det blir Almgårdens Pizzeria & Grill. Här har runt 40 procent av de boende röstat på SD de senaste valen.

Medan partiledaren lägger ut texten om det demokratiskt ohälsosamma i att socialdemokraterna fått styra Malmö sedan 1994, kommer en äldre kvinna på rullator fram, med andan i halsen. Hon har en bokad tid på sjukhuset men har ingen egen telefon och behöver hjälp att ringa efter en taxi.

Magnus Olsson bokar i sin app.

Hon tackar, och sätter sig på sin rullator en bit bort.

Valfläsk?

– Nä då. Det hade jag gjort i alla fall.

Sverigedemokraterna har kritiserats för att ställa utsatta grupper mot varandra. Som valfilmen från 2010 där en ensam svensk pensionär på rullator jagas av en grupp kvinnor i burka.

Magnus Olsson följer traditionen genom att beskriva ukrainska flyktingar som ”riktiga flyktingar” – till skillnad från de ”ekonomiska migranter” som kom under flyktingkrisen 2015. Av det skälet, men också för att Ukraina ligger i vårt närområde, ska Sverige ta ansvar och följa EU:s massflyktsdirektiv, tycker han.

”Ingen ko på isen”, säger SD:s partiledare Magnus Olsson om det sviktande väljarstödet Sydsvenskans opinionsundersökning.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Annons

– 2015 var en övervägande majoritet män. Nu är det främst vad jag skulle benämna som riktiga flyktingar och primärt kvinnor och barn. Männen stannar och krigar.

Är ukrainska flyktingar mer flyktingar än de som flydde från Syrien?

– De som flydde från Syrien tog sig igenom flera länder. EU har ändå ett regelverk om att det är i första säkra land man ska söka asyl. Men många gick ju genom Tyskland, Danmark och valde ut Sverige. Och det tror jag beror på att det är generösa ekonomiska system.

Svensk migrationspolitik görs inte upp i kommunfullmäktige, men det finns mycket man kan göra för att påverka lokalt, säger Magnus Olsson.

– Vi brukar säga att vi vill ha ett invandringsstopp i Malmö. Det är inte kommunen som bestämmer men man kan vidta åtgärder för att göra Malmö mindre attraktivt.

Som vad?

– Integrationsplikt, till exempel. Att man måste lära sig språket och värderingarna. Att man inte betalar socialbidrag till de som befinner sig här illegalt. Den typen av tuffare kravställning så att Malmö blir mindre intressant.

Magnus Olsson vill göra Malmö mindre attraktivt för människor som befinner sig illegalt i landet. Han vill bland annat utöka kontrollerna för att komma åt den svarta ekonomin.

Bild: Hussein El-Alawi

SD i Malmö går, precis som partikollegor i en rad andra svenska kommuner, till val med förslag om att införa kommunala återvändarcenter.

– De ska rikta sig till personer som befinner sig i livslånga utanförskap. Det kan handla om att de ska få hjälp och stöd, pengar eller utbildning, för att kunna etablera sig i sitt hemland.

– Skulle vi få inflytande här i Malmö så kommer vår politik antagligen att få fler att känna att här kan man inte leva och inte göra någonting, gå på bidrag och så vidare. Och då är det bättre att återvända.

Annons

Hade alliansen enats efter förra valet hade återvändarcenter kanske redan varit verklighet. Den dåvarande moderatledaren, Torbjörn Tegnhammar, var välvilligt inställd till förslaget, enligt Magnus Olsson. I gengäld skulle SD backade upp alliansen.

Annons

Hur har samtalen med Moderaterna förändrats nu när de har en ny partiledare?

– Torbjörn och jag träffades även privat med familjen. Det där har jag inte haft med Helena Nanne. Men vi har telefonkontakt, vi sms:ar varandra och hon är jättetrevlig, bra och positiv.

Sverigedemokraterna kom in i Malmös fullmäktige 2002 och har ökat i varje val sedan dess. Men i skuggan av pandemin och kriget i Ukraina har väljarstödet minskat i vårens opinionsundersökningar. I Sydsvenskans opinionsundersökning från i våras tappar partier drygt två procent av väljarna i Malmö.

– Vi spelade tidigare på en egen planhalva både kopplat till migrationspolitik och kriminalpolitik. Där har andra partier delvis anammat och närmat sig oss. Och det är klart att är man inte längre helt ensamma om en fråga då sticker man inte ut på samma sätt som tidigare, säger Magnus Olsson.

Inbäddat innehåll

Sverigedemokraterna vill alltså göra Malmö mindre attraktivt för nyanlända, irreguljära migranter, hemlösa och socialbidragstagare.

För alla andra Malmöbor vill han bygga en trygg drömstad. SD går till val med löften om utökad kameraövervakning och att hundra ordningsvakter ska patrullera i Limhamn och andra områden. Det senare får kosta 80-90 miljoner kronor per år.

Annons

– Vi tror givetvis på att man måste ha en dialog med polisen om vart det är lämpligt. Men jag träffar Malmöbor både från östra och västra delen som gärna vill ha det.

Hur ser ditt dröm-Malmö ut 2030?

– Det är ett Malmö där vi inte har segregation och utanförskap utan vi som bor här är mer samhöriga med varandra. Oavsett var man befinner sig i Malmö när som helst på dygnet så ska man kunna känna sig trygg.

Annons

Den andfådda kvinna på rullatorn tittar allt mer stressat på klockan. Någon taxi har inte dykt upp.

– Oj, det här var inte bra, jag hade telefonen på avstängt. Ja, men då får jag ringa chauffören och be om ursäkt, säger Magnus Olsson.

Ett par minuter senare är kvinnan på väg mot sjukhuset.

– Nu har vi gjort en samhällsinsats.

Fakta

Sverigedemokraterna i siffror


Fullmäktigelistan: 39 kandidater varav 10 kvinnor
Medelåldern: Den högsta bland partierna: 54 år, men det finns kandidater mellan 22 år och 74 år
Medelinkomst: 380 000 kronor

Boendeform: 14 bor i villa, 8 i bostadsrätt och 17 i hyresrätt

Profession: Sverigedemokraterna jobbar med allt från brandmän, förskolelelärare, väktare, till jur kand och IT-systemadminstratör.


Källa: Valmyndigheten och offentliga handlingar.

Fakta

Magnus Olsson

SD:s stöd i förra Malmövalet: 16,1 procent
Aktuell som: Förstanamn på SD:s kommunfullmäktigelista i Malmö.


Ålder: 45 år.

Familj: Fru och tre barn.

Yrke: Oppositionsråd

Flyttresan: Löddeköpinge och Malmö.

Bakgrund: Gymnasieutbildning i Lund. Senaste jobb var på Tetra Pak i Lund, produktionsbolaget TPPM.

Senaste resa: Gotland Almedalen

Kopplar av: Med min familj och vänner.

Vad såg du senast på tv?: Blir mycket barnprogram, nu senaste Bolibompa på Svt play.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan