Annons

Annons

Annons

Inpå livet

”Vården behöver humanisera svarta kroppar”

Sjuksköterskan och modellen Zainab Jones arbetar med att utbilda vårdpersonal om melaninrik hud och blogga om hudvård – för att rädda liv. Hennes arbete belyser den strukturella rasism som finns inom vården och som hon själv mött flera gånger, både som sjuksköterska och som patient.

– Okunskapen om melaninrik hud i vården släcker liv, bokstavligen, säger hon.

Zainab Jones har tagit initiativ att köpa in Sveriges första vårddockor i olika hudfärger till vårdutbildningarna inom Malmö stad.

Bild: Lars Brundin

Annons

”Wow! Så bra att du upplyser om detta, minns att jag bara har sett hur borrelia kan se ut på vita patienter när vi läste mikrobiologi.”

”Hur bokar man dig om man vill att du föreläser på mitt jobb?”

Kommentarerna på inläggen är många på Zainab Jones Instagramkonto min_melanin. Här varvas tips med reklaminlägg om hudvårdsprodukter för olika hudtyper. Men även kliniska bilder och fakta om hur melaninrik hud ser ut när den har blivit solbränd och hur sjukdomen borrelia ser ut på mörk respektive vit hud.

– För bara några år sen hade kommentaren från sjuksköterskestudenten, om borrelia på vit hud, fått mig att sucka och säga att ingenting har förändrats sedan jag gick sjuksköterskeutbildningen för femton år sen, säger Zainab Jones. Men saker har faktiskt utvecklats. Och jag är stolt över att säga att jag har en del med den förändringen att göra.

Annons

Annons

Zainab Jones arrangerar ofta livesända frågestunder med bland annat amerikanska och brittiska läkare som besitter stor erfarenhet kring hur olika sjukdomar märks på melaninrik hud. Foto: min_melanin

Vi befinner oss i ett av utbildningsrummen på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i centrala Malmö. Sedan Zainab Jones blivit utbildningsansvarig för kommunens vårdpersonal har hon sett till att undervisningen inom bland annat sårvård, diabetesvård och sondmatning nu även inbegriper undervisning om hur olika hudförändringar och åkommor ser ut på melaninrik hud.

Saker har faktiskt utvecklats. Och jag är stolt över att säga att jag har en del med den förändringen att göra.

Och bland lådor med bandage och insulinpennor står de utbildningsverktyg som gjort Zainab Jones känd inom svensk sjukvård: vårddockor med olika hudfärger.

– Eftersom det aldrig funnits någon efterfrågan på mörka vårddockor och ingen från Sverige lagt en beställning tidigare tog det rätt lång tid innan de levererades, säger hon. Men första gången jag skulle använda dem i en workshop log en i vårdpersonalen när han såg dem och utbrast: ”Äntligen finns vi!” Då kändes allt arbete och all tid jag lagt ned på att få hit dem så värt det.

Trycksår ser annorlunda ut på melaninrik hud än på vit hud. ”Har man bara sett bilder på vit hud är det lätt att missa de första graderna av trycksår på en mörkhyad patient, vilket kan få förödande konsekvenser på sikt.”

Bild: Lars Brundin

Så långt tillbaka hon kan minnas har Zainab Jones velat arbeta inom vården. Efter några år som undersköterska utbildade hon sig därför till sjuksköterska.

Annons

Under studietiden blev hon mer och mer medveten om hur låg kompetensen kring melaninrik hud var. I kurslitteraturen visades hudförändringar och hudåkommor endast genom bilder på vit hud i facklitteraturen, likaså under de praktiska momenten.

Annons

Zainab Jones började söka efter fakta och klinisk forskning som berörde patienter med melaninrik hud på egen hand och startade Instagramkontot min_melanin. Där började hon skriva och folkbilda om vilka konsekvenser okunskap om melaninrik hud kan leda till.

Inbäddat innehåll

Enligt Zainab Jones är patienter med melaninrik hud underrepresenterade i medicinsk undervisning och litteratur vilket kan innebära att dessa patienter risker att få fel diagnos, fördröjd behandling eller dör på grund av brist på kunskap.

– Ta hudcancer till exempel. Det finns en seglivad myt om att människor med melaninrik hud inte kan drabbas av hudcancer. Men det stämmer inte. Eftersom okunskapen om hudcancer bland dessa personer är så låg upptäcks ofta hudcancern i ett sent skede, när cancern är långt framskriden.

Här har jag en möjlighet att skapa förändring på riktigt och använda mina erfarenheter, både positiva och traumatiska.

Genom tjänsten som utbildningsansvarig för vårdpersonal inom Malmö stad ser Zainab Jones en möjlighet att sprida den kunskap om melaninrik hud och konsekvenserna av ojämlik vård hon själv har förvärvat genom åren.

Annons

– Här har jag en möjlighet att skapa förändring på riktigt och använda mina erfarenheter, både positiva och traumatiska, till att skapa en mer inkluderande och jämlik vård. Vården behöver humanisera svarta kroppar.

Det är inte bara inom vården Zainab Jones kompetens kring melaninrik hud sprids. Hennes Instagramkonto om skönhets- och hudvård har plockats upp av modetidskriften Damernas Värld, och i dag är hon en av tidningens bloggare.

Bild: Lars Brundin

Annons

Zainab Jones upplever att det uppstod en brytpunkt när Black Live Matters-rörelsen blev global, efter mordet på George Floyd i USA.

– Sedan dess är det så många fler som är villiga att lyssna, förstå och bidra till förändring.

Fakta

Gästföreläser på läkarprogrammet i Lund

Sedan inköpet av vårddockorna i fjor har flera landsting hört av sig för att beställa likadana. Flera av landets sjuksköterskeutbildningar har efterfrågat Zainab Jones föreläsningar och workshops om melaninrik hud. Hon har blivit inbjuden till läkarprogrammet i Lund under delkursen Jämlik vård och hållit en föreläsning om rasism inom vården på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Nyligen startade hon ett samarbete med Region Skåne som rör hur olika information om hudåkommor på melaninrik hud förs in i journalsystemet.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan