Annons

Annons

Annons

Skånsk vardagsmat – så görs den

Miljön i centrum hos skånska kafferosteriet

Kaffe är världens näst mest konsumerade dryck. På Zoégas i Helsingborg rostas 16 000 ton kaffe om året. Bönorna kommer från Afrika och Sydamerika. Det är där företagets klimatpåverkan är som störst.

– Det är utsläpp som bidrar till vårt fotavtryck, säger råkaffeansvariga Minette Rosén.

Text

Skånerost som är Zoégas bästsäljare står för 42 procent av försäljningen och innehåller en blandning av bönor. Så kallade pärlbönor från Brasilien är en av dem.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Zoégas har gjort kaffe i Helsingborg sedan 1886. Och som vanligt doftar det – om än svagt – av kaffe när vi rullar upp från Hälsovägen och svänger in mot den idag ikoniska fabriken med klockan på taket.

0 kren månad

Sydsvenskan Digital 1 mån

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Alla nyheter på sydsvenskan.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan