Annons

Annons

Annons

Hatet i Partiet Nyans

Här är Nyans-kandidaterna som hyllar terror och sprider hat mot judar

Partiet Nyans huvudfråga är att de ska vara ”alla minoriteters beskyddare”. Men HD och Sydsvenskans granskning visar att flera kandidater i Skåne sprider konspirationsteorier och hat mot judar och shiamuslimer.

Toppkandidaten Zaher Hamid (N) har ritat en ”grovt antisemitisk” karikatyr och liknat shiamuslimer med ”grisar” som vanhelgar moskén ”precis som de jävla judarna”. En annan av Nyans registrerade kandidater går så långt att han hyllar terrorister.

Tidningens granskning gör nu att partiet startar en utrensning – och får ont om kandidater till valet om en månad.

Det nybildade partiet Nyans driver just nu en intensiv valkampanj för att bli invalda i riksdagen, Region Skåne och flera skånska kommuner. Partiet hoppas att få 25 000 röster i Malmö, vilket direkt skulle ge dem plats i riksdagen, där partiet kan driva sin hjärtefråga om att bekämpa rasism och skydda alla minoriteter i Sverige.

Men HD och Sydsvenskans granskning visar att flera av Nyans kandidater i Skåne sprider hat och konspirationsteorier mot judar och shiamuslimer.

Tidningen har granskat alla de 25 personer som är folkbokförda i Skåne som Valmyndigheten har registrerat som kandidater för Nyans till höstens val. När vi går igenom deras Facebook-sidor ser vi att åtminstone fem – var femte kandidat – upprepade gånger sprider sådant material.

Annons

”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden”, står det i ett inlägg som en Nyans-kandidat spred förra våren.

Annons

Bilal Elfout (N) stödjer terroristgrupper och sprider en propagandafilm som hyllar självmordsbombare.

– Vi ser allvarligt på det här, säger Nyans partisekreterare Rami Hussein.

– Det här är uppgifter som vi tyvärr inte känt till. Vi är ett minoritetsvänligt parti, och accepterar inte att våra kandidater hyser den här typen av förakt mot en annan typ av minoritet, säger Rami Hussein.

När Nyans partiledare Mikail Yüksel invigde partiets lokaler i Malmö deltog kandidater som sprider hat och konspirationsteorier mot judar. Samir Daabas (N) till vänster och Walid Al Torman (N) till höger. Foto: Facebook, Grafik: HD-Sydsvenskan

Tidningens granskning gör nu att Nyans startar en process för att utesluta flera av sina kandidater. Det gör att Nyans får ont om politiker som kan företräda partiet i de skånska kommunerna.

På de valsedlar som Nyans har tryckt upp till kommunvalet i Helsingborg står namnen på 14 kandidater. Men bara två av dessa är folkbokförda i kommunen. Och nu kastar partiet ut den ena av de två valbara kandidaterna: Zaher Hamid (N).

Zaher Hamid (N) lägger upp en film med shiamuslimer och skriver att de är ”gårdagens hundar... dagens grisar... de vanhelgar Amawimoskén och gör narr av den, precis som de jävla judarna vanhelgade Al-Aqsas heliga mark”. Översättningen har granskats av Paul Katsivelis, lektor i arabiska. Foto: Facebook

Zaher Hamid, 46 år, är ett av partiets toppkandidater i Helsingborg. I ett hatiskt inlägg publicerar Zaher Hamid en film med shiamuslimer och skriver själv att de är ”historiens judar”, ”gårdagens hundar” och ”dagens grisar”.

– Det här är väldigt nedsättande och känsloladdat. Han vill besudla och smutsa ner shiamuslimerna. Grisen är den absolut smutsigaste djurarten av alla inom islam, det är definitivt det värsta man kan tänka sig, säger Paul Katsivelis, som är lektor i arabiska och mellanösternstudier.

Sunni och shia är de två stora inriktningarna inom islam, där shia är i minoritet. Filmen som Zaher Hamid (N) delar visar hur shiamuslimer ber i den stora moskén i Damaskus – som är en av världens äldsta. Efter att Zaher Hamid har kallat de bedjande muslimerna för ”dagens grisar” skriver han att ”de vanhelgar Amawimoskén och gör narr av den, precis som de jävla judarna vanhelgade Al-Aqsas heliga mark”. Al-Aqsamoskén är en av de viktigaste moskéerna för muslimer och finns i Jerusalem.

Annons

Annons

När tidningen pratar med Zaher Hamid säger han att hans förolämpningar riktade sig emot extremister från alla grupper som slogs i Syrienkriget och att han uttryckte sig klumpigt för att han var arg.

Nyanspolitikern Zaher Hamid (N) har själv ritat och spridit en bild där Israels flagga har bakats ihop med flaggor från arabländer som erkänner Israel: Förenade Arabemiraten, Marocko , Oman och Bahrain. Davidsstjärnan utgör huvudet för USA, som i sin tur håller upp huvudet till en arab som en marionettdocka. Statsvetaren Anders Persson betecknar teckningen som ”grovt antisemitisk”. Foto: Facebook

Zaher Hamid har också själv ritat och spridit en bild som flera personer har pekat ut som antisemitisk: På Förenade Arabemiratens flagga har Zaher Hamid ritat in Israels flagga så att Davidsstjärnan utgör huvudet till USA – som i sin tur håller upp huvudet till en arab som en marionettdocka.

– Jag menar att Amerika bestämmer över alla de arabiska länderna och att Israel är hjärnan som kontrollerar USA, säger Zaher Hamid till HD och Sydsvenskan.

Anders Persson är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och har forskat och skrivit flera böcker om konflikten mellan Israel och Palestina. Han anser att Zaher Hamids teckning är ”grovt antisemitisk”:

– Det är ett solklart exempel på antisemitism. Här har vi en klassisk antisemitisk stereotyp där judar, symboliserade av Davidsstjärnan, är huvudet på USA och styr USA. Det är en återkommande antisemitisk konspirationsteori att judar styr olika länder och organisationer, säger statsvetaren Anders Persson.

Anders Persson är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet och har forskat och skrivit flera böcker om konflikten mellan Israel och Palestina.

Bild: Patrik Renmark

Zaher Hamid säger till tidningen att han har ritat bilden för att kritisera de arabländer som normaliserade sina relationer med Israel.

Zaher Hamid (N) sprider också en konspiration om att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi är en jude och att Egypten är ockuperat av Israel.

Samma dag som HD och Sydsvenskan presenterar sin granskning startar partiledningen ett ärende för att utesluta Zaher Hamid. Men han väljer att hoppa av självmant.

Annons

Under tidningens granskning av Nyans ser vi att partikandidater från flera håll i landet sprider grovt antisemitiska konspirationsteorier. I Skåne är det åtminstone en femtedel av kandidaterna som sprider konspirationsteorier och hat mot judar och shiamuslimer. HD och Sydsvenskan har låtit forskarna Anders Persson och Paul Katsivelis gå igenom materialet som tidningen har tagit fram om de skånska kandidaterna.

Annons

– Det är så billigt och vulgärt. Det är väldigt allvarligt att personer med sådan människosyn kandiderar som politiker, säger Paul Katsivelis, lektor i arabiska och mellanösternstudier vid Uppsala universitet.

Samir Daabas, 55 år, är en av ledarna för Nyans lokalavdelning i Malmö och har varit aktiv åtminstone sedan 2020. Inför höstens val står han på partiets valsedlar till både riksdagen, Region Skåne och är en av partiets toppkandidater i Malmö.

I ett klipp som Samir Daabas har publicerat på Tiktok tittar han in i kameran och säger på arabiska: ”Nyans är ett parti för alla. Partiet Nyans stödjer minoriteters rättigheter, som attackeras av rasistiska partier.”

Samtidigt sprider Samir Daabas många konspirationsteorier som riktar sig mot minoriteter. Han sprider exempelvis filmer och artiklar om att Egyptens president Sisi är en jude och att terrorsekten Islamiska staten skapades av antingen Israel eller Iran.

Samir Daabas sprider många olika konspirationsteorier. I detta klipp pekas Egyptens president Sisi ut som jude och agent för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Samma video sprids av flera Nyans-kandidater. Samir Daabas skriver: ”Ert land har stulits från er och orsaken är Sisi”. Foto: Facebook

Nyanspolitikern sprider också konspirationsteorier om covid, till exempel att USA och Kina har tillverkat coronaviruset för att kontrollera världens befolkning. Han sprider även ett klipp av den kände konspirationsteoretikern Alex Jones som handlar om att ”bankirerna” låg bakom terrorattacken mot World Trade Center den 11 september – för att kunna operera in mikrochip i alla människor och ta över världen.

Annons

– Det verkar som att Samir Daabas gång på gång lutar sig mot konspirationsteorier av olika slag. Hela hans världsbild genomsyras av konspirationsteorier och avsaknad av kritiskt sinne, säger Paul Katsivelis vid Uppsala universitet.

Samir Daabas förnekar helt att han har spridit konspirationsteorier:

– Jag gör absolut inte det, jag har inte gjort det i hela mitt liv. Jag vill inte svara på dina frågor, säger Samir Daabas när HD och Sydsvenskan ringer upp honom.

Nyans partisekreterare Rami Hussein säger att de kommer att dela ut en varning till Samir Daabas – men låter honom finnas kvar som kandidat i valet om en månad.

Annons

Statsvetaren Anders Persson säger att det är väldigt vanligt med olika typer av konspirationsteorier i Mellanöstern. Ett syfte är att förneka de problem som finns i den egna gruppen – och skylla dem på någon annan. Istället för att diskutera varför Arabvärldens ledare har misslyckats är det mer bekvämt att säga att det är ”judarnas fel”. Istället för att diskutera varför nästan alla terrorister den 11 september kom från Saudiarabien så flyttar man fokus till en extern fiende:

– Det är mycket lättare att säga att det var judar som låg bakom attacken. Då slipper man det egna ansvaret, säger Anders Persson.

Både Zaher Hamid, Samir Daabas och Walid El Torman delar konspirationsteorier från amerikanska, högerextrema kanaler. Det förvånar inte Anders Persson:

– Många gånger kan extremister i olika läger mötas i konspirationer. Till exempel om George Soros, judar och vaccin, säger han.

Partiet Nyans visar hur deras politiker kampanjar på Värnhemstorget. De inringade personerna är Zaher Hamid (N) (till vänster) och Walid Al Torman (N) (till höger). Båda har spridit konspirationsteorier och hat mot shiamuslimer och judar. Foto: Facebook, Grafik: HD-Sydsvenskan

Walid Al Torman, 50 år, står på valsedlarna för Nyans till riksdagen, Region Skåne, Malmö och flera andra kommuner i Skåne. Han har spridit flera filmer med konspirationsteorier, exempelvis att den judiske miljardären George Soros finansierade upproren under den arabiska våren tillsammans med ”kommunisten Obama”.

Annons

Han delar också en film med Libyens förre diktator Muammar Gaddafi, som pratar om det judiska målet att ta över hela Nordafrika. Bloggaren som har lagt upp materialet skriver att han delar filmen för att alla ska förstå att ”judarna har nått sitt mål att styra Egypten”.

Nyanspolitikern delar också en text om den kända förintelseförnekaren Michèle Renouf, där hon hävdar att det var judarnas ”girighet” och ”lögner” som gjorde att de tog över Palestina efter andra världskriget.

Men Walid Al Torman sprider också hat och konspirationsteorier som riktar sig mot shia-muslimer.

I en text som Walid Al Torman delar 2016 står det exempelvis: ”Grundaren av shia är en jude från Jemen som heter ibn Sabah. Gud gjorde hans ansikte fult. En jude som påstod att han var muslim för att så ett frö av splittring mellan muslimer.” Enligt texten konspirerar Iran och Israel mot araber.

Annons

Walid Al Torman vägrar att svara på tidningens frågor:

– Jag har aldrig haft några problem med judar. Judar är människor precis som jag. Jag har aldrig haft några problem med religion, varken med judar eller kristna.

Konflikten mellan sunni och shia har funnits ända sedan profeten Muhammeds dagar.

Men på senare år har Muslimska brödraskapet och IS piskat upp hatet mot shiamuslimer – där de i propaganda använder klassiska antisemitiska stereotyper. Bland annat att genom att säga att shiamuslimer kommer stödja och kriga för antikrist tillsammans med judarna.

Enligt en färsk doktorsavhandling av Evin Ismail vid Uppsala universitet är det vissa sunnimuslimska grupper – exempelvis salafister, wahhabiter och IS – som tror på teorin att grundaren av shia-islam ska vara en jude.

Nyans partiledare Mikail Yüksel beskriver hur partiet har ett möte i den shiamuslimska Imam Ali-moskén. ”De senaste veckorna har vi genom våra besök lyckats skapa mycket goda relationer med Sveriges shia-samfund. Jag är således helt övertygad om att det finns krafter som vill skada denna relation, något vi definitivt inte kommer tillåta”, säger Mikail Yüksel i ett uttalande. Foto: Facebook

För Nyans är det känsligt att partiets kandidater har jämfört shiamuslimer med ”grisar” och ”judar” för att förnedra dem. Nyans har bedrivit valkampanj tillsammans med shiamuslimska ledare, i shiamuslimska moskéer och har flera kandidater som själva är shiamuslimer.

Annons

– Vi har själva varit och träffat flera olika shiaförsamlingar. Partiets hållning är inte något förakt mot denna minoritet. Utan vi är ett parti som syftar till att ena minoriteterna i Sverige, säger partisekreterare Rami Hussein.

En av Nyans kandidater i Malmö delar en film där en pappa gratulerar sin son på födelsedagen. I texten under filmen står det: ”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden.” Foto: Facebook

Nyans tar upp kampen mot antisemitism som en av partiets viktigaste frågor. Trots det sprider flera Nyans-politiker hat mot judar:

”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden” står det i ett inlägg som en av Nyans kandidater delade förra våren. Hon står på valsedlarna för Nyans till riksdagen, regionfullmäktige och Malmös kommunfullmäktige.

Förutom att vara kandidat för Partiet Nyans är hon aktiv i en stor förening för palestinier, bland annat som administratör för deras Facebookgrupp.

Annons

En Nyans-kandidat i Malmö delar den här bilden i en facebookgrupp för palestinier, där hon också är administratör. Sättet att porträttera soldaten följer antisemitiska stereotyper. Foto: Facebook

I ett inlägg delar hon en karikatyrteckning på en israelisk soldat som blir huggen i nacken av en beväpnad palestinier med en nyckel. Nyckeln är en symbol för palestinska flyktingars rätt att återvända till Palestina. Anders Persson reagerar på hur den israeliska soldaten är illustrerad.

– I antisemitiska karikatyrer ritar man ofta judar med stor näsa och groteska ansiktsdrag. Här har vi ett sådant exempel på groteska judiska attribut och en väldigt stor näsa. De andra människorna på bilden har inte så stora näsor, säger Anders Persson.

När HD och Sydsvenskan ringer upp Nyans-kandidaten framgår det att hon inte kan prata svenska. Hon låter sitt barn ta över telefonen och uppmanar oss att prata engelska så att barnet kan översätta frågorna till arabiska. Då väljer vi att genomföra intervjun helt på arabiska så att kandidaten kan förklara varför hon har spridit ett inlägg med uppmaningen att ”krossa judarnas huvuden”:

Annons

– Vi är emot att döda, även att döda judar.

– Vi vill inte krossa någons huvud. Kanske så missade jag det, eller så läste jag inte det så noggrant, säger hon.

Nyans-kandidaten säger att hon inte minns karikatyrteckningen och att hon inte är antisemit.

Hur ska du kunna sitta i kommunfullmäktige när du inte kan svenska?

– Jag försöker lära mig språket. När jag kandiderade blev jag ivrig att vara med. Sedan blev jag lite osäker, särskilt på grund av språket, säger hon.

Tidningens granskning har gjort att Nyans har startat ett uteslutningsärende mot kandidaten – då valde hon själv att lämna partiet.

En person som sticker ut bland Nyans registrerade kandidater är Bilal Elfout (N), 54 år. Förutom konspirationsteorier mot judar sprider han också hyllningar av väpnad kamp och terrorister.

Bilal Elfout har varit politiskt aktiv i det danska partiet Radikale Venstre, och suttit som nämndeman i Köpenhamn. Han är också aktiv i flera pro-palestinska organisationer. Han har över 4 000 vänner och följare på Facebook. Till dem spred han i maj förra året en propagandafilm från Hamas militanta gren – som är terroriststämplad av bland annat EU.

Annons

Nyanspolitikern Bilal Elfout (N) sprider en propagandafilm med en tydlig logga från Hamas väpnade gren Al-Qassam-brigaderna. Filmen hyllar olika terrorattentat – bland annat när en självmordbombare spränger en buss. Foto: Facebook

I filmen sjunger Hamas-soldater om att offra livet för att återta Jerusalem, och visar hur beväpnade soldater genomför attacker och skjuter ihjäl sina motståndare. Men filmen visar också hur en terrorist bygger en bomb som han lägger i sin ryggsäck och sedan kliver ombord på en israelisk buss. När terroristen utlöser bomben förvandlas bussen till ett utbränt vrak.

Filmen syftar på ett terrorattentat i april 2016, när en palestinsk självmordsbombare klev ombord på en buss i Jerusalem och detonerade en bomb som skadade ett 20-tal personer.

Annons

Bilal Elfout (N) säger att han inte minns att han delade propagandavideon från Hamas väpnade gren:

– För dig är det kanske propaganda. Men det jag skriver på min Facebook handlar bara om den palestinska kampen mot ockupationen, säger Bilal Elfout.

– Jag är varken Hamas eller Islamiska jihad eller Fatah. Jag är inte militär, jag är politiker.

På en bild som Bilal Elfout delar står beväpnade och maskerade palestinska soldater från de terrorstämplade grupperna Hamas, Islamiska jihad och Al-Aqsa-martyrernas brigader tillsammans. Bilal Elfout skriver på arabiska: ”Ni är vår stolthet #motståndsrörelsenrepresenterarmig”

– Ja, självklart! Allt motstånd i Palestina stöttar vi självklart på alla möjliga vis. Internationell rätt säger att vi har rätt att kämpa mot ockupationen, på precis samma sätt som folket gör i Ukraina, säger Bilal Elfout.

Valmyndigheten har registrerat Bilal Elfout (N) som kandidat för Nyans till både riksdagsvalet och kommunvalet i Malmö. Förra veckan fanns han fortfarande kvar på Valmyndighetens lista över Nyans-kandidater. Men nu säger både Bilal Elfout och partiet att han inte ska ställa upp i valet:

– Han delar inte partiets ståndpunkter om hur vi ser på minoriteter. Och en del av sakerna som han har skrivit på sina sociala medier är inget som vi står bakom, säger partisekreterare Rami Hussein.

Under valkampanjen har Nyans flera gånger kritiserat andra partier för rasism och islamofobi. Men Nyans partiledare Mikail Yüksel vill inte svara på frågor om att partiets egna kandidater sprider hat och konspirationsteorier riktade mot judar och shiamuslimer: ”Jag kan inte arabiska och kan därför inte kommentera uppgifterna”, skriver Mikail Yüksel och hänvisar istället till partisekreterare Rami Hussein.

Annons

När HD och Sydsvenskan visar en liten del av sin granskning för Nyans svarar partiledningen med att redan samma dag ta avstånd från tre av kandidaterna.

Annons

Samir Daabas (N) och Walid Al Torman (N) får däremot vara kvar som kandidater – trots att de har spridit konspirationsteorier, exempelvis om att både Egyptens president och ledaren för terrorsekten IS är judar.

– Konspirationsteorier betyder inte nödvändigtvis lögner, utan det är bara en alternativ teori till den som är accepterad av samhället, säger partisekreterare Rami Hussein.

– Det kan vara intressant att titta på diverse olika konspirationsteorier. Det behöver inte innebära att man håller med.

Rami Hussein ser inte heller några problem med att en av deras kandidater i valet till riksdagen, Region Skåne och kommunfullmäktige inte kan svenska. Detta trots att alla möten kommer att hållas på svenska och att politikerna måste kunna läsa hundratals sidor med handlingar på svenska:

– Om hon känner sig kunnig nog och redo att anta ett uppdrag så är det inte vår uppgift att säga nej, säger Rami Hussein.

– Nu är det inte relevant i och med att vi har startat ett uteslutningsärende mot den här kandidaten baserat på vad hon har gjort på sociala medier, fortsätter han.

På partiet Nyans valsedlar står mängder med namn på kandidater som inte kan bli valda. Vissa är folkbokförda i någon annan del av landet, många kandidater har inte bekräftat för Valmyndigheten att de ställer upp. Ytterligare några står med på valsedlarna trots att de lämnat partiet.

Hur ska Nyans väljare kunna veta vilka kandidater de röstar på?

– När man röstar på partiet Nyans så röstar man på vår politik, inte i första hand på våra kandidater. För våra kandidater kommer att driva vår politik oavsett vem man lägger sin röst på. Så tänker vi, säger partisekreterare Rami Hussein.

Är det inte ett misslyckande av Nyans att ni har släppt fram så många kandidater som sprider hat och konspirationsteorier?

– Det kan man tycka är ett misslyckande. Vi tycker inte att det är ett misslyckande. Precis som vi har sagt tidigare är vi ett förlåtande parti, säger partisekreterare Rami Hussein.

Annons

Annons

Fakta

Så funkar Nyans vallistor

En stor del av partiet Nyans kandidater är inte folkbokförda i den kommunen där de kandiderar i. I Helsingborg, Svalöv och Kristianstad har partiet därför enbart en kandidat vardera som är valbar i nuläget. Detta trots att partilistorna innehåller ett tiotal namn.

Partiet Nyans går till val med så kallade öppna listor. Det innebär att partiet anmäler kandidater till Valmyndigheten, men att kandidaterna också måste ge sitt samtycke för att ställa upp. Detta kan kandidaterna göra ända fram till två dagar före valet. Hittills har nästan inga av Nyans kandidater i Skåne gjort det.

Efter valet fördelas mandaten till de kandidater som är registrerade, har samtyckt och är folkbokförda i den aktuella kommunen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan