Moderaterna beskyller regeringen för nedläggningen av kärnkraft (Aktuella frågor 4/8). Moderaterna är också det parti som hittills försökt stoppa vindkraft som årligen skulle kunna ge Sverige 100 tWh vindkraft. Det är dubbelt så mycket energi som all Sveriges kärnkraft idag ger. Och nästan tio gånger så mycket som producerades i Ringhals 1 och 2.
Moderaterna tillsammans med den övriga borgerligheten, inklusive Centerpartiet, har också stoppat det förslag som S-MP-regeringen tog fram om smartare, smidigare och mer demokratiska tillståndsprocesser för vindkraft, något som svenska företag skrikit efter under decennier. Dagens tillståndsprocesser innebär gigantiska risker för företagen och leder till att många drar sig för att investera i nya projekt.
Annons
Annons
Varken Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet eller Vänsterpartiet vill stänga ned ytterligare kärnkraft i närtid. Inte heller valde regeringen att stänga ned Ringhals 1 och 2, som Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Carl-Oskar Bohlin låter påskina.
Ringhals 1 och 2 stängdes efter att EU-kommissionen bedömde att reaktorerna behövde stora investeringar för att möta internationella säkerhetskrav. Det var en kostnad som ägarna till kärnkraftverken inte var villiga att betala. Istället för att staten skulle gå fram med de omfattande subventioner som sådana investeringar innebar, valde S-MP-regeringen att satsa på det som har möjlighet att ge svenska hushåll Europas billigaste elräkningar – vindkraft.
Moderaternas energipolitik är en krigsförklaring mot hushållens plånböcker. Att driva kärnkraftverk är extremt dyrt och därför blir också elen betydligt dyrare än den som kommer från vindkraft. Utöver de höga elpriserna, kräver också kärnkraften statliga subventioner på flera hundra miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.
Enligt Energimyndighetens generaldirektör, Robert Andrén, kan ny kärnkraft dessutom tidigast leverera el till det svenska nätet år 2040 – förutsatt att det finns företag som är villiga att betala de investeringar som krävs. Det är alltså fem år innan Sverige, enligt de klimatmål som även Moderaterna röstade för 2017, ska vara klimatneutralt.
Annons
I Moderaternas energipolitiska tunnelseende ryms bara en sak: kärnkraft. Får de med stöd av Sverigedemokraterna makten kommer Sverige lägga mångmiljardbelopp på en teknik som leder till permanent högre elpriser. Med berått mod motarbetar Moderaterna satsningar som marknaden är intresserad av – vindkraft.
SKRIBENTERNA
Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.
Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot.
Marcus Friberg (MP), kommunalråd och riksdagskandidat.
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.