Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

En av tre vill förbjuda elsparkcyklar i Malmö

En ny lag är på väg som gör det otillåtet att parkera och köra elsparkcyklar på trottoarer. Många Malmöbor vill gå ännu längre och ta bort fordonen helt från staden, visar en undersökning som Sydsvenskan låtit göra. Men ett förbud kan bli svårt att genomföra i praktiken.

Text

Malmö har inte någon omfattande reglering av elsparkcyklar i dagsläget, trots att många Malmöbor efterfrågar det.

Bild: Alex Rodriguez

Annons

Från cykelbanan längs med Möllevångstorget hörs ett svagt surr. En mintgrön elsparkcykel från ett av de stora uthyrningsföretagen svävar närmast ljudlöst förbi över asfalten. Ett par andra står parkerade mitt på trottoaren, några lutade mot en husvägg.

Per-Olof Nilsson, som promenerar över torget i förmiddagssolen, blir snabbt uppjagad när ämnet elsparkcyklar kommer upp.

– Ja, det är det värsta jag vet. Det är ett riktigt ofog.

Per-Olof Nilsson tycker att fordonen är en fara i trafiken, och menar att ungdomar inte har koll på hur man ska bete sig bland andra trafikanter. Men helt förbjudet tycker han ändå inte att det ska vara.

– Förbud tycker jag inte om. Sätt hellre ett hjälmtvång på dem, så löser det sig själv. Folk kommer inte att palla att släpa på en hjälm varje gång man ska åka, tror han.

Annons

Annons

Per-Olof Nilsson har inte mycket till övers för elsparkcyklar, men han har provat och tycker själv att de är roliga att åka på. "Hade jag varit 20 år hade jag nog också använt dem i vardagen", säger han.

Bild: Alex Rodriguez

I en undersökning från 2021 frågade Transportstyrelsen svenskar vad de ansåg var de främsta problemen med elsparkcyklar. Det som upprörde flest var det man uppfattar som dåligt trafikvett och hänsynslöshet i trafiken samt att elsparkcyklarna ”ligger slängda överallt”.

I flera kommuner har regleringar införts, som hastighetsbegränsningar och avgifter för bolagen som hyr ut elsparkcyklarna.

I Malmö har man bland annat infört tillståndskrav för uthyrarna, men det har inte gett önskat resultat. Kommunen har beslutat om en ny reglering, ett tak för antalet elsparkcyklar i staden, på 3750 stycken totalt. Men eftersom avtalen med uthyrarna gäller till slutet på 2023 blir det inte av förrän 2024. Förhoppningen är det då ska förhindra att gatubilden svämmar över av slängda elfordon till höger och vänster.

Många irriterar sig på elsparkcyklar som står parkerade mitt på trottoaren, som här vid Triangeln i Malmö.

Bild: Alex Rodriguez

Men invånarna i Malmö tycker att det krävs kraftfullare åtgärder redan idag. I en undersökning från Demoskop, på uppdrag av Sydsvenskan, har 500 Malmöbor fått svara på vad som är viktigast för dem att förändra i trafikpolitiken. Av dessa har 35 procent, över en tredjedel, svarat att de vill se ett förbud mot elsparkcyklar.

Ju äldre, desto mer entusiastiska verkar folk vara inför att förbjuda elsparkcyklarna. I undersökningen har mer än hälften av personerna över 65 år svarat att de vill ha ett förbud, medan motsvarande siffra är 23 procent i gruppen 18-34åringar.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Med varm hämtmat i en kasse på elsparkcykelns styre, svänger Filip Andersson vant av cykelbanan och ställer den röda elsparkcykeln vid kanten av trottoaren.

Till skillnad från Per-Olof Nilsson är han väldigt positiv till de nya inslagen i stadstrafiken.

– Det är världens bästa grej; de sparar på energi, är bra för miljön och förenklar i vardagen. Som alternativ till bilen är det jättebra, säger han.

Filip Andersson använder sig av elsparkcyklar några gånger i veckan för kortare resor inom stan. Som idag, för att hämta mat från ett lunchställe och sedan åka tillbaka till jobbet. Han vill absolut inte förbjuda fordonen, och tror att många bara är skeptiska för att de inte är vana vid fenomenet.

– Det handlar nog främst om äldre personer som är negativa. Så är det ju med allt nytt, när cykeln kom var säkert lika många emot.

På tal om cyklar. Filip Andersson får syn på ett antal omkullfallna cyklar runt ett träd i närheten, och pekar på platsen. Han säger att de visar på ett tydligt fel i diskussionen. Enligt honom är det konstigt när folk stör sig på just problemen med elsparkcyklar i det offentliga rummet, när det uppenbarligen även finns andra fordon som skapar oreda.

"Se här, vanliga cyklar skräpar ju ned minst lika mycket. Men dem vill man inte förbjuda", säger Filip Andersson och pekar på de slarvigt slängda cyklarna på trottoaren.

Bild: Alex Rodriguez

Walid Taamheh är inne på samma linje som Filip Andersson. Han tycker att det gnälls alldeles för mycket på elsparkcyklarna.

Annons

– Jag gillar dem. De är snabba, moderna och lätt att använda. Jag tycker inte alls att de är irriterande.

Han hyr elsparkcyklar då och då, för att det är ett enkelt sätt att ta sig fram på i stan. Särskilt när han har bråttom någonstans och inte skulle hinna om han istället gick eller behövde vänta på en buss.

– Det enda jag tycker är störigt är när tonåringar inte respekterar andra och bara slänger dem överallt, säger Walid Taamheh.

Annons

Walid Taamheh stör sig på att vissa användare slänger elsparkcyklar överallt utan hänsyn. Men han tror att det går att lösa utan ett totalt förbud.

Bild: Alex Rodriguez

I Sydsvenskans undersökning fick Malmöborna uppge vilket parti de tänker rösta på i kommunvalet i höst. Det visade sig att även skillnaden mellan väljargrupperna är stora i synen på elsparkcyklarnas existensberättigande.

Moderaternas väljare är i störst utsträckning för ett förbud. På andra plats kommer sverigedemokrater och socialdemokrater. De mest förbudsskeptiska hittar man bland de som planerar att lägga rösten på Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Det är också hos Centerpartiets väljare som störst andel av väljarna svarade att man, tvärtemot ett förbud, vill ha mer satsningar på elsparkcyklar. Det vill en femtedel av centerväljarna, att jämföra med 6 procent av det totala antalet svarande. Inte en enda av Liberalernas och Kristdemokraternas väljare vill satsa mer på elfordonen.

Inbäddat innehåll

Annons

På väg till bingohallen kryssar sig Maj-Britt Klein fram mellan bilar, cyklar och elsparkcyklar på Smedjegatan. Hon är en stark anhängare av ett förbud, "till hundra procent".

– Jag tycker inte om dem. De slängs mitt på trottoaren och överallt. Man tänker inte på de blinda eller oss med rullator som ramlar över dem.

Maj-Britt Klein är för egen del ingen frekvent användare av elsparkcykel, och har inte heller några planer på att börja.

– Nej du, jag har aldrig provat. Det är jag för gammal för.

Det främsta problemet, förutom nedskräpningen, anser Maj-Britt Klein är att förarna kör alldeles för snabbt och att de riskerar att orsaka olyckor i trafiken.

Annons

– De kommer i en farlig fart. Swosh säger det. Det är ju lätt att en annan med rullator blir påkörd.

Maj-Britt Klein vill gärna förbjuda elsparkcyklar helt och oroar sig för de trafikolyckor som fordonen skapar.

Bild: Alex Rodriguez

På Transportstyrelsen har man sett över frågan om vilka verktyg kommunerna har för att reglera elsparkcyklar i stadsmiljön. Kristofer Elo är utredare på myndigheten och arbetar med frågor om trafikreglering. Han tror inte att ett rakt förbud är praktiskt genomförbart.

Ett av problemen han ser är att lagstiftningen i dagsläget inte bryter ut enskilda fordonstyper på så detaljerad nivå att en kommun kan säga att just elsparkcyklar ska förbjudas. I lagen definieras ett antal fordon, och där räknas elsparkcyklar bara som en av flera varianter av cykel.

– Det är ett trubbigt verktyg. Vill man förbjuda elsparkcyklar så riskerar man också att förbjuda andra snarlika fordon, som vanliga cyklar, säger Kristofer Elo.

Annons

Dessutom, om en kommun skulle gå vidare och försöka införa ett förbud, så tror Kristofer Elo att det även kan uppstå juridiska problem på EU-nivå.

– Ja, frågan är hur väl det rimmar med EU-rätten om exempelvis Malmö förbjuder en viss fordonstyp i hela kommunen. Fastän man bara gör själva användandet olagligt så skulle det kunna ses som ett indirekt handelshinder enligt EU.

Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen. Bild: Transportstyrelsen.

Ingen svensk kommun har infört ett lokalt användningsförbud via lokal trafikföreskrifter på detta sätt. Det vanligaste är istället att man skapar regler för hur många fordon som får finnas på kommunens mark eller tar ut avgifter av företagen som hyr ut elsparkcyklarna.

Annons

Antingen använder kommunerna sig av ordningslagen för att göra bestämmelserna tvingande, eller så sluter man frivilliga överenskommelser med de bolag som verkar i staden.

– Vissa kommuner har börjat i den änden, och försöker lösa det på frivillig väg för att det förmodligen är smidigast, säger Kristofer Elo.

Bild: Alex Rodriguez

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan