Annons

Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Ukrainas sak är vår!”

I morgon, den 24 augusti, är det Ukrainas självständighetsdag. Visa stöd för frihet och fred i Ukraina. Det skriver Amanda Wollstad, initiativtagare till Måndagsrörelsen i Malmö, och Olle Schmidt (L), tidigare EU-parlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det svenska folkets stöd till Ukraina och villighet att bistå medmänniskor i nöd har varit omfattande. Människor i Sverige har öppnat både sina hem och sina hjärtan, skriver artikelförfattarna.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

När Sovjetunionen 1939 ansåg sig ha rätt att invadera och ockupera ett fritt land, ett fritt folk, ställde Sverige upp bakom grannlandet under appellen Finlands sak är vår. Nu är Ukrainas sak vår.

För sex månader sedan, den 24 februari, fick den relativt fredliga period som rått efter kalla kriget ett abrupt slut. Vladimir Putins Ryssland startade ett brutalt anfallskrig mot det fria och självständiga Ukraina. Datumet förändrade i grunden den europeiska och globala säkerhetsordningen. Fortfarande kan små länder överfallas av stormakter som tar sig rätten att sätta sig över självständiga nationers frihet. Vi har sett det förr, men trodde och hoppades att det var ett passerat kapitel i Europas historia. Så är inte fallet.

Annons

Den 24 februari 2022 kommer för alltid att bli ihågkommet som en dag då ett historiskt illdåd skedde. Precis som den 1 september 1939 då Nazitysklands attack mot Polen startade andra världskriget. Eller den 9 april 1940, dagen för tyskarnas inmarsch i Norge och Danmark.

Annons

Det svenska folkets stöd till Ukraina och villighet att bistå medmänniskor i nöd har varit omfattande och tagit form av pengastöd, gåvor och praktisk hjälp på alla möjliga sätt. Människor i Sverige har öppnat både sina hem och sina hjärtan.

Politiker i Sverige har förstått att agera samfällt och med kraft. Inte ens valrörelsen har rubbat enigheten om Ukraina.

Också EU och dess 27 medlemsländer har samlats mot Rysslands president Putin, även om förhandlingar och försakelser inte varit enkla.

EU:s sanktionspaket har berört bank- och finanssektorn, importförbud av olika energiprodukter, förbud för Ryssland att använda EU:s luftrum och hamnar samt en rad åtgärder mot särskilt utpekade ryska medborgare.

”Utan vapen kan vi inte försvara oss från det ryska mördandet”, upprepar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid varje besök av någon utländsk dignitär i Kiev.

Sverige och andra EU-länder har lyssnat på presidentens rop på hjälp, och ryssarna möter varje dag ökat motstånd och pressas tillbaka av ukrainska hjälteinsatser.

Hur EU:s beroende av rysk olja och gas ska upphöra är en känslig fråga, och det allvarligaste hotet mot europeisk enighet.

Europas beroende av rysk energi fortsätter göda den ryska krigskassan och finansiera det ryska angreppet på Ukraina. Misstaget att bygga Nord stream 1 och 2 och att avveckla kärnkraften kommer att stå EU:s största ekonomi, Tyskland, dyrt.

Annons

Nu stundar en lång vinter efter en het sommar, och många befarar svårare tider. Det syns redan oroande tendenser till ett vikande stöd och en vikande enighet inom EU när det gäller Ukraina. Men ingenting kunde vara farligare än att ge vika. Ytterst är allas vår frihet hotad.

Annons

Om Ukraina faller, vem står då på tur? Moldavien? Våra baltiska grannländer? Putins maktambitioner kan nå ända fram till vår egen tröskel. Vilken beredskap har Sverige att stå emot Putins barbari?

Kriget pågår mitt i Europa, men det är USA som står för den absoluta merparten av det finansiella och militära stödet. Så kan det inte fortsätta. EU måste fullt ut stå upp för Ukrainas folk.

Vi uppmanar EU att:

Ge Ukraina ett snabbspår till ett EU-medlemskap.

Öka de ekonomiska, humanitära och militära insatserna i nivå med det amerikanska stödet.

Stoppa all import av energiprodukter från Ryssland.

Inför visumstopp till EU för ryska medborgare.

EU:s undfallenhet banade väg för Putin och hans storryska ambitioner. EU borde tidigare ha svarat med järnhand, istället för den smeksamma omfamningen av Kreml i form av nya gasledningar och ökad handel.

I morgon – den 24 augusti – är det Ukrainas självständighetsdag. Då anordnas en manifestation på Stortorget i Malmö klockan 17.30 för att visa stöd för frihet och fred i Ukraina.

Budskapet till Ukrainas djärva folk är tydligt: Vi överger er aldrig. Ni slåss också för vår frihet!

SKRIBENTERNA

Amanda Wollstad, initiativtagare till Måndagsrörelsen i Malmö

Olle Schmidt (L), tidigare EU-parlamentariker

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan