Annons

Annons

Annons

Smuggelhundar

Lyssna: Därför har antalet smuggelvalpar exploderat

Det finns stora pengar att tjäna på att smuggla hundar. I de olagliga hundtransporterna forslas valpar in i Sverige under eländiga former. Vem köper smuggelhundarna? Och går handeln att stoppa?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

En söndagsnatt i slutet på juli stannar tullen en vit skåpbil i Helsingborgs hamn. När de öppnar dörrarna upptäcker de 18 hundar. Flera av dem är dräktiga, en tik håller till och med på att föda.

Annons

– Buren hon var i var så trång att hon inte kunde vända sig om och bita av navelsträngen, säger Sydsvenskans reporter Jonas Nyrén.

Eftersom hundarnas papper och EU-pass inte är i ordning beslutar Jordbruksverket att de ska avlivas. Det går inte att säkerställa att de genomgått rabiesvaccination.

Detta är ett fall i mängden. Under pandemin har intresset för hundvalpar exploderat.

– Det uppstod en möjlighet för oseriösa aktörer. På den legala svenska hundmarknaden säljs hundar för ungefär en miljard kronor om året, så det är en stor bransch, säger Joakim Andersson Lee.

En granskning från Sydsvenskan och HD visar hur smugglingen går till. Hundvalpar smugglas in i Sverige från bland annat Polen. När de kommit in i landet "tvättas" valparna, så att de kan säljas som "svenskuppfödda" till köpare i Sverige.

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan