AnnonsNöjesteatern

Nic Schröder spelar barndomsidolen Kim Larsens musikal i Malmö

Som 8-åring fick han en ostbit från Kim Larsens smörgås i pannan. I höst spelar Nic Schröder en av de två huvudrollerna i musikalen Mitt om natten, baserad på Kim Larsens bästsäljande album och film Midt om natten.

Här hittar du biljetter till musikalen Mitt om natten

Nic Schröder har just kommit till Nöjesteatern för dagens repetitioner av musikalen Mitt om natten.

– Det har varit hett och härligt med det varma vädret – det har eldat på revolutionskänslan!

Mitt om natten är en försvenskning av Danmarks mest sedda biofilm genom tiderna, Midt om natten från 1984, som i sin tur bygger på Kim Larsens album med samma namn från året innan, Danmarks mest sålda album någonsin. I musikalen skapar vännerna Arnold och Benny, som Nic Schröder spelar, fristaden Haveje för att skapa sig en värdig tillvaro på sina egna villkor. Drömmen är ett samhälle byggt på jämlikhet, frihet, brödraskap och kärlek, men droger, gängmedlemmar, maktlystna politiker och kärleksrivalitet sätter deras vänskap på prov.

Nic Schröder slog igenom som sångare i Nic & the Family 2004, och gjorde under åren efter det mycket barn-tv och blev även Guldbaggenominerad för sin roll i filmen Hata Göteborg (2007). Senast vi kunde se honom på scen i Malmö var i huvudrollen i Kal P. Dal – En rockhyllning 2018. Båda hans föräldrar är danska, och även fast han själv är uppvuxen i Sverige blev han under sin uppväxt matad med Kim Larsen och hans band Gasolin från kusinerna i Danmark. Och den första autograf han fick var Kim Larsens, när han var åtta år gammal och var på besök i danska Århus.

– Jag och mina kusiner var på en festivalplats och under soundchecken såg jag Kim Larsen och kutade fram för att få en autograf. Men han stod där med en stor macka med rågbröd och en tre gånger fetare ostskiva mellan, och det var som att jag inte existerade. Han öppnade turnébussen och klev bara in, och jag stod där ensam utan mina kusiner. Men nån därinne måste ha sagt nåt i stil med "Vänta lite, du kan inte ignorera en liten kille sådär", så han kom snart ut igen och sa "Nå, skal du så have en autograf?" Och när han sa det flög det ut en ostbit och fastnade i pannan på mig, etsade sig in som nån sorts kastmärke!

Sättet han sjunger är så tillgängligt

Kim Larsen. Foto: Bilder i Syd

Men han fick sin autograf, och nu beskriver han det som att Kim Larsens arv finns inpräntat i det danska folk-DNA:t.

– Han har skrivit låtar till alla delar av livet, från det att man kommer med storken till det sista andetaget. Ska man lära sig lite om dansk mentalitet och den danska självbilden så kan man lyssna igenom Kim Larsens stora och omfattande katalog, där finns nånting till alla och till alla delar av livet. Han är väldigt träffande, och sättet han sjunger är så tillgängligt, folkligt och närvarande, det finns en direkthet i det.

Översättningen av det danska originalet har Nic Schröder arbetat med tillsammans med Cornelius Löfmark, och han förklarar att vissa justeringar har gjorts för att förenkla för den svenska publiken:

– Man kan jämföra med att sätta upp Sällskapsresan i Sverige, där finns det en kontext, alla kan hela historien – och så är det med Midt om natten i Danmark. I Sverige har vi inte den gemensamma backstoryn till den. Jag läste för några år sedan en intervju med Drottning Margrethe, där hon uttryckte en oro för att de nordiska länderna inte förstår varandra så bra som vi gjort tidigare, och vi har lekt lite med den andan. När vi har översatt har vi plockat guldkornen som liksom toppar båda språken. Vi kommer faktiskt använda både svenska och danska och skånska i olika bredder, såklart, haha! Det ska vara så tillgängligt som möjligt och alla kommer förstå.

Nic Schröder ler stort:

– Kal P. Dal sa de bevingade orden att rock'n'roll bara kan sjungas på engelska, danska och skånska, och här blir det verkligen storslagen rock'n'roll-underhållning med Skandinaviens förnämsta låtskatt!

Mitt om natten har premiär den 23 september på Nöjesteatern i Malmö. Den andra huvudrollen Arnold spelas av Cornelius Löfmark. Med på scenen är även Jennie Rosengren, Janne Åström och Ralf Gyllenhammar. Anders Albien regisserar.

Läs mer om musikalen Mitt om natten och hitta biljetter till din föreställning

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan