Annons

Annons

Annons

Galoppsatsning i Bara

Så ser nya storplanerna för hästgodset Skönabäck ut

Handelsträdgård, äldreboende, padelhall, 150 bostäder och lika många hotellrum. Så ser planerna ut när hotellkedjan ESS Group tar över Skönabäck. Men om den tänkta galoppbanan på området blir verklighet är mycket oklart.

Text

Skönabäck bildades 1811 efter att dess ägor tidigare tillhört herrgården Brodda. Lantrådet Sjöcrona uppförde slottet 1815, vid en ravin där Borgasjön anlades.

Bild: Lars Brundin

Annons

"Vi har förälskat oss!" Så inleder ESS Group sin planansökan till Skurups kommun och fortsätter att berätta om sina planer för Skönabäck, det som beskrivs som kärlek vid första ögonkastet.

Slottet, som uppfördes 1815, och de andra befintliga byggnaderna på godset ska behållas, men anpassas för att kunna förvandlas till ett besöksmål med fokus på rekreation. Det blir också en flera nybyggen. ESS Group har byggt upp en portfölj av hotell med stark profil, som Ystad Saltsjöbad och danska Marienlyst.

På området planeras inte bara ett hotell med 150 rum, flera restauranger och "pool house". Även en handelsträdgård, en padelhall, ett eget bryggeri, ett äldreboende och 150 bostäder finns på området på den östra sidan av väg 102. Bostäderna vill företaget bygga för att kunna locka till sig även utländsk personal i en bransch som lider brist på folk. Uppskattningen är att anläggningen ska kunna sysselsätta upp till 350 personer.

Annons

Annons

Området på östra sidan om väg 102. Illustration från ESS Group.

På den västra delen av området finns i planen stor hästanläggning med galoppbana, travbana, hopp- och dressyrbana med läktare, träningspaddock, stallar och hagar.

I samband med att galoppbanan på Jägersro i Malmö avvecklas har organisationen Svensk Galopp varit i kontakt med flera tänkbara intressenter för en ny anläggning i Skåne. I slutet av juli beslutade dock Svensk Galopp att gå vidare med förslaget att den ska ligga i Bara.

Den tänkta hästsatsningen på västra sidan om väg 102. Illustration från ESS Group.

Men då ESS Group skickade in planansökan till Skurups kommun var tanken på en träningsanläggning i Skönabäck fortfarande aktuell. Och enligt Jonas Stenberg, vd på hotellkedjan, lever drömmen än.

– Vi för fortfarande en dialog med Svensk Galopp och avvaktar deras slutgiltiga besked. Det finns ekonomiska aspekter som jag menar inte är helt utredda, säger han.

Men Håkan Birger, ordförande i Skånska fältrittklubben och den som har lett arbetsgruppen som utvärderat alternativen till en ny galoppbana, menar att saken är avgjord.

Annons

– Som jag ser det nu så är det inte aktuellt. Nu fokuserar vi på Bara, där vi ska bygga en tränings- och en tävlingsanläggning, säger han.

Annons

Om galoppsatsningen i Bara blir verklighet tänker inte ESS Group bygga någon konkurrerande verksamhet på Skönabäck, utan då faller planerna på den västra delen av området. Den hästverksamhet som finns på området idag ska dock finnas kvar.

– Vi vill spinna vidare på den riktningen och självklart ha någon typ av hästverksamhet. Vi vill bygga en hotellresort med flera restauranger, pool clubs och en handelsträdgård där vi kan erbjuda närproducerat och ekologiskt. I den här fantastiska miljön vill man ha möjlighet att umgås med djur och natur, säger Jonas Stenberg.

De vackra omgivningarna gör också att platsen lämpar sig bra som äldreboende menar han. Tanke är att kunna erbjuda cirka 50 bostäder med möjlighet till vård i nära anslutning.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Axelsson (S), säger till Skånska Dagbladet att det finns en politisk samsyn att godkänna ansökan om planbesked.

– Det är en mycket mycket stor etablering som kan ge väldigt många arbetstillfällen och det ser vi verkligen fram emot, säger hon till tidningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan