AnnonsNöjesteatern

Kim Larsens civila olydnad kommer till Malmö

I musikalen Mitt om natten, som är baserad på Kim Larsens musik, försöker huvudpersonerna Benny och Arnold skapa sig en fristad där de kan leva ett liv med värdighet på sina egna villkor. Nic Schröder som spelar Benny ser vissa likheter med Kim Larsens eget liv.

Här hittar du biljetter till musikalen Mitt om natten

Föreställningen Mitt om natten är enligt Nic Schröder lite av en lek med motpoler, och han beskriver den som en blandning av Les Misérables och Olsen-banden, alltså danska Jönssonligan.

– Kim Larsen skrev historien, men eftersom han inte skrivit filmmanus innan, så gick han upp till Erik Balling, den danske kulturbildande regissören som skapade Matador, Olsen-banden och Huset på Christianshavn, och så gjorde de filmen ihop. Så det är två riktiga giganter inom dansk folklighet.

– Det är så många dimensioner i Kim Larsens musik. En låt som Køb bananer har en trallig melodi, men texten handlar om Onkel Stage som har druckit för mycket portvin i sitt liv, men när bananerna kom till Skandinavien lade han sina sista pengar på att köpa ett bananstånd för att rätta upp sitt liv. Kim Larsen var aldrig partipolitisk, men han hade alltid en radar för orättvisa. Han tyckte att det inte är någon mening med politik om den inte är till för de svaga, de starka klarar sig alltid ändå. Det handlar om att ha en hållbar helhet.

Det är just det Mitt om natten fångar upp. Den handlar om skeva existenser på kanten som inte riktigt hittat sin egen plats i samhället. Benny är en arbetslös rörmokare som hamnar i ett ockupationskollektiv.

– Som jag har förstått det var Kim Larsen själv med och ockuperade flera hus under 1969-rörelsen. Han tyckte att det måste finnas plats för alla, och husen stod ju ändå tomma. Jag tror att Kim själv sa att han var en arg ung man, och Benny är också arg, men nog mer frustrerad, han tycker att det finns mycket orättvisor. Storyn handlar om en politisk överhet som glömmer bort den lilla människan, och vill formstöpa och röja, och då anklagar de ockupanterna för att vara antisociala och sätta andra i skiten, medan de egentligen bara uttrycker ett rop på att vilja skapa ett samhälle där alla får plats.

Nic Schröder tar den danska företeelsen "papirsklip" (pappersklipp) som ett exempel på hur Kim Larsen, trots att han hade rebelliska tankar, inte ville sudda hela pappret och börja om från noll, utan istället var mån om en förankring bakåt.

– "Papirsklip" är en väldigt dansk och romantisk tradition, och är som en fysisk manifestering av drömmen om en lycklig framtid. Kim Larsen har en låt som heter Papirsklip och jag ser det som en metafor för hans önskan att förändra till det bättre – han såg skillnaderna och ville förändra, men var ändå trogen det som finns bakåt och var på många sätt konservativ. Han tyckte att det måste finnas sunda motspel i samhället.

Kim Larsen. Foto: Bilder i Syd

I sin jakt på att hitta en dräglig tillvaro på sina egna villkor skapar Benny och Arnold i föreställningen samhället Haveje, ett namn som Nic Schröder ser som en ordlek med orden "Hawaii" och "hav-eje/havsägare".

– Jag tolkar det som en lek med hur det skulle se ut om även land var som havet, havet är allas, på något sätt.

Filmen som kom ut 1984 blev en succé och är än idag Danmarks mest sedda biofilm genom tiderna. Den bygger på musiken från Kim Larsens album med samma namn från 1983 – även det Danmarks mest sålda album någonsin.

Musikalen Mitt om natten har premiär den 23 september på Nöjesteatern i Malmö. Den andra huvudrollen Arnold spelas av Cornelius Löfmark. Med på scenen är även Jennie Rosengren, Janne Åström och Ralf Gyllenhammar. Anders Albien regisserar.

Läs mer om musikalen Mitt om natten och hitta biljetter till din föreställning

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan