Annons

Annons

Annons

Annons

Valet i Vellinge

Liberalerna kämpar i motvind i Sveriges blåaste kommun – ny taktik ska spräcka M-dominans

Med tre konkreta valfrågor ska Vellingeliberalerna ta fler röster i valet och spräcka moderaternas mångåriga styre. Så är i alla fall planen när man frågar partiet.

– Det skulle gagna alla om Moderaternas monopol sprack – även dem själva, säger Henrik Thorsell (L).

Text: 

Henrik Thorsell, Vellingeliberalernas förstanamn, går in i sin nionde valrörelse med ett mål: att spräcka moderaternas styre. ”En bättre skola, hemlagad mat i all äldreomsorg och skattesänkning är några av våra viktigaste frågor”, säger han.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Henrik Thorsell är Liberalernas första namn i Vellinge. Det har han varit sedan år 2010 då de blev näst största parti efter att Socialdemokraterna backade från positionen.

Men det är med nöd och näppe Liberalerna innehar andraplatsen: partiet fick i valet endast 90 fler röster än Sverigedemokraterna. Sedan dess har dessutom en moderat gått över till SD, så Liberalerna har nu färre mandat i fullmäktige än SD.

Men de där sista 90 rösterna gör att Liberalerna har främsta oppositionsposten och får följa med Moderaterna när det är möten med andra kommuner. I övrigt ger det inte direkt några fördelar menar Henrik Thorsell. Det finns inte ens en oppostionsrådspost i Sveriges blåaste kommun, det vill säga en anställd politiker med mer tid för att ta emot och förankra information hos oppositionspartierna.

Annons

Annons

– Det tråkiga med att vara i opposition är att man får stå för allt det negativa, att protestera och ifrågasätta, säger han.

De protesterna hörs på Vellinges kommunfullmäktigemöten.

– Vi begär ofta votering. Inte för att vi tror att vi ska vinna utan för att vi vill att alla ska ta ställning själva. Anledningen är att vi alltid kommer till färdigt beslut, i alla nämnder. Det är ingen diskussion, vi kan inte föra fram några argument, det är redan bestämt, kritiserar han.

Detta förklarar han med att Moderaterna har haft egen majoritet i Vellinge i 33 år.

– De har aldrig behövt lyssna på andra partier. De fattar beslut utan att vi andra får vara med. Det är ganska unikt i Vellinge: M bestämmer allt. Det är väldigt få kommuner i Sverige som styrs så av ett enda parti, säger Henrik Thorsell.

Kommunalrådet Carina Wutzler (M) har i en tidigare artikel tillbakavisat den kritiken med att hennes parti faktiskt har fått folkets röster för att besluta.

Förr hade L taktiken att överklaga allt de var missnöjda med.

– Vi har kastat in handduken, det är lönlöst. Rätten prövar inte överklagade beslut såvida det inte finns processfel.

”Vårt fokus är kärnfrågor för medborgarna, istället för destinationsutveckling”, säger Henrik Thorsell (L).

Bild: Patrik Renmark

Liberalernas nya taktik för att nå framgång är att i valrörelsen vara tydliga med vad de vill, genom att lyfta några få frågor:

– Skola, äldreomsorg och sänkt skatt är det viktigaste för oss. Vårt fokus är kärnfrågor för medborgarna, istället för destinationsutveckling för att locka hit fler, förkunnar han med en känga åt det planerade spahotellet på Strandbaden.

Annons

”Jag är orolig för att spahotellplanerna på Strandbaden slutar i att det blir ett bostadskvarter istället, som på Sjögatan. Tyvärr bär nu våra skattebetalare alla utvecklingskostnader. Vi vill satsa på kärnverksamheten istället för sådan här destinationsutveckling”, säger Henrik Thorsell (L). Illustration: Arkitekterna Krook & Tjäder

Annons

– Vi vill ha en bättre skola för alla, med fler pedagogiska hjälpmedel och även fler lärarassistenter som kan stötta. En gång hade vi Sveriges bästa skola, men det har vi inte längre. Andelen elever med godkänt i alla ämnen i årskurs 9 har minskat de senaste åren.

När det gäller äldreomsorgen har L en särskild käpphäst: maten.

– Din sista måltid ska inte vara uppvärmd. Öka kvaliteten i äldreomsorgen så att alla får hemlagad mat och känna doften av matlagning. Kommunen har god ekonomi och har råd med detta, vi föreslår även en skattesänkning på en krona – det klarar vi genom att minska det överskott kommunen gör.

Med dessa förändringsförslag hoppas han locka fler väljare och plocka i alla fall tillräckligt många mandat för att få vara med i diskussioner om hur Vellinge ska styras efter valet.

– Jag är realist och inser att Moderaterna kommer att fortsätta vara största parti i Vellinge, men jag hoppas att de förlorar sin majoritet och att det blir fler samförståndslösningar i Vellinge efter valet.

”Det är svårt att nå ut i dag så vi har tryckt upp en egen tidning inför valet. Många vill prata om skolfrågor när vi är ute”, säger Henrik Thorsell som är omslagspojke tillsammans med partikollegan Amanda Weimarck.

Carina Wutzler har dock förklarat i en tidigare intervju att hon inte alls ser Liberalerna som en möjlig allierad, utan att det är ett av de partier som står längst ifrån – tillsammans med S och MP. Men Henrik Thorsell hoppas att det krävs nya vägval efter valet.

Annons

– Moderaterna som inte längre har egen majoritet är den uppenbara samarbetspartnern för oss. Men vi är öppna för alla samarbeten över partigränserna. Det skulle vara bra för hela Vellinge om det blev mer samarbeten kring besluten, säger han.

Annons

”I vårt starkaste fäste, Ljunghusen, har vi 30 procent av rösterna – vi tror det finns goda förutsättningar att få det i fler valdistrikt”, säger Henrik Thorsell, inför valet.

Bild: Patrik Renmark

Fakta

Henrik Thorsell, 58

Bor: Ljunghusen. Uppvuxen i Vellinge. Har bott i kommunen i hela sitt liv förutom under studietiden.

Familj: Fru och två utflugna barn.

Läser: ”Är storkonsument. Läser brett: skönlitteratur och facklitteratur. Just nu om kräftbeståndet i Vättern där vi har stuga”.

Gör: IT-entreprenör, men ekonom i botten. Fritidspolitiker i Vellinge, är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Aktuell: Första namn i Vellingeliberalerna. Går in i sin nionde valrörelse.

Om Vellinge: ”Vi bor i ett paradis, är lyckligt lottade och har små problem. Men det betyder inte att alla klarar sin skola eller att vi gör bäst för våra äldreboenden. Vi kan bättre, det finns pengar”.

Inbäddat innehåll

Fakta

Så styrs Vellinge i dag

2018 fick Moderaterna 50,54 procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet.

I Vellinges kommunfullmäktige finns 51 platser och till att börja med hade M egen majoritet med 26 mandat. Ett av M-mandaten har tagits över av SD sedan Christine Andersson bytt parti.

• Moderaterna 25

• Liberalerna 7

• Sverigedemokraterna 8

• Centerpartiet 4

• Socialdemokraterna 4

• Miljöpartiet 2

• Kristdemokraterna 1

Annons

Annons

Till toppen av sidan