Annons

Annons

Annons

Annons

Burlöv

Så styckas en simhall – gamla Burlövsbadet säljs bit för bit

Vem bryr sig om en gammal simhall? Köpare från hela landet, visar det sig. Den första av två nätauktioner är avslutad och 300 bitar av Burlövsbadet har sålts.

– Det här är nostalgi de lux, säger simmaren Anders Dannqvist, nybliven ägare till två startpallar.

Text: 

Det är oklart vem som i framtiden kasar nedför drakens kana, men såld är den. Lars Berglund håller koll i telefonen på hur många av de 300 utropen som är hämtade.

Bild: Lars Brundin

Annons

Sista gången någon mätte badtempen i stora bassängen var det 27,3 grader. Uppmaningarna på anslagstavlan, att först tvätta sig i underlivet och sedan ge fasen i livbojarna, har spelat ut sin roll.

Det är en fredag då det rycks, sågas och bänds överallt under det väldiga kupoltaket – en dag då gamla Burlövsbadet lämnar ifrån sig allt som kan tänkas leva vidare någon annanstans. Ett lik till simhall donerar sina organ.

På andra sidan parkeringen skiner det nya Burlövsbadet, öppnat i mars i år.

Toveks nätauktioner lämnar ut de 300 första utropade delarna av inredningen till det kära gamla badhus som byggdes 1960 och fick sitt tak 1978.

Auktionsförättare Lars Berglund går än en gång runt och är förbluffad över hur starkt suget efter återbruk är.

Annons

Emil Ernström från Göteborg kom för att hämta det löpband han har köpt till hemmagymmet, för 4800 kronor plus moms.

Bild: Lars Brundin

Annons

Anders Dannqvist har tävlat i simning sedan barnsben. Han köpte startpall sju och åtta, men de var inte favoriterna. – Det hade varit trean och fyran, de snabba banorna i mitten.

Bild: Lars Brundin

– Vi kan sälja allt från en trehjuling till en finlandsfärja. Men det som förvånar varje gång är vad folk vill köpa.

Barnbassängens drake till rutschkana gick för drygt 5000. Duscharna och ett antal skåp i omklädningsrummet ska till Ölands Djurpark.

– Papperskorgarna var det också bra tryck på, säger Lars Berglund om de stora delfinerna och björnarna till soptunnor.

Göran Mäkinen från Hagfors har kört hela natten för att komma och hämta femton meter glasparti med skjutdörrar, till den sommarstuga han ännu inte har byggt.

– Jag har en tomt precis vid en sjö, och en del idéer om hur jag ska bygga, säger han innan han sätter tigersågen i låset (nyckeln är försvunnen).

Allt ned till sista simdynan är till salu.

Bild: Lars Brundin

En plaskdamm i glasfiber är till salu på nytt.

Bild: Lars Brundin

I bortre änden av 50-metersbassängen skruvar Anders Dannqvist loss startpall nummer sju och åtta. De blev hans för 1500 kronor plus moms. Simmaren från Lomma har tillbringat oräkneliga timmar här de senaste tio åren.

Annons

Annons

– Det är simmare som har köpt alla startpallar. Några ska ha dem som nattygsbord, men det fick jag inte för min fru, säger han och avslöjar att pallarna troligen istället får bli trappsteg upp till familjens spabad.

Toveks uppdrag för Burlövs kommun är inte över. Det blir en nätauktion till, den 12 september. Spekulanter från den första auktionen har påpekat att ännu mer kan säljas, till exempel all träpanel på väggarna.

På nästa auktion säljs bland annat hela ventilationssystemet, en städmaskin som de missade till första omgången, en bår och så hela plaskdammen i glasfiber.

Göran Mäkinen tänker låta sin stuga i Värmland ha glaspartier från Burlöv kring verandan.

Bild: Lars Brundin

– Det blev återköp på den. Killen som hade köpt den fick besked direkt från sin kommun att han inte skulle få bygglov till den, berättar Lars Berglund.

En enda fråga återstår. Fotograf Lars Brundin ställer den: Vem köpte vattnet?

– Det behöll kommunen, svarar Lars Berglund.

En av Sydsvenskans mer klassiska bilder från badet, tagen 2012 och ofta använd som genrebild. Ursprungligen handlade artikeln om bristande underhåll på kommunala fastigheter.

Bild: Linda Axelsson

Skylten har tagits ned. I mars i år invigdes nya Burlövsbadet.

Bild: Ingemar D.Kristiansen

Annons

Annons

Till toppen av sidan