Annons

Annons

Annons

Malmö

Assistansbolag stoppas – dömd mördare bland assistenterna

Försäkringskassan kräver tillbaka 14 miljoner från assistansbolagen A-Bas och Basteam. Men grundaren Marjut Mansouri anser sig dömd på förhand. Bolagen började granskas när en assistent – senare dömd för mord – åkte till Tunisien med en brukare.

Text

Försäkringskassan kräver att A-Bas betalar tillbaka runt 14 miljoner kronor, men verksamhetsledaren Marjut Mansouri tänker överklaga.

Bild: Jens Mikkelsen

Annons

Trelleborgs hamn, februari 2019. Gränspolisen stoppar tre personer i två fullastade bilar, som uppger att de är personliga assistenter på väg till Tunisien med en brukare. Uppringda från hamnen intygar assistansbolaget A-Bas Malmö, att det är en arbetsrelaterad resa. Bilarna får åka vidare men eftersom två av assistenterna är kända av polisen sedan tidigare underrättas Försäkringskassan.

Ingenting händer med informationen förrän hösten 2020. Då inleder Polisen och Försäkringskassan en myndighetsöverskridande insats mot A-Bas och systerbolaget Basteam.

Genom att jämföra sina respektive register upptäcker myndigheterna bland annat att en av assistenterna som rapporterats arbeta på resan i Tunisien kontrollerats av polis vid flera tillfällen under sommaren 2018. Mannen har, samtidigt som några av kontrollerna skett, rapporterat till Försäkringskassan att han jobbat som personlig assistent hos brukaren.

Annons

Annons

Assistenten tycks under den här tiden leva ett dubbelliv. På pappret är han en rekorderlig medborgare, ostraffad och omtyckt i sin roll som personlig assistent på A-Bas, där han hjälper en brukare med omfattande funktionsnedsättningar att – som det heter i lagstiftningen – leva ett självständigt liv.

Den förklädde mördaren på övervakningskamera i London. Foto: Metropolitan Police

Men samtidigt är han, enligt polisen, aktiv i Malmös undre värld. Han misstänks för inblandning i det ouppklarade mordet på Docentgatan 2018, och döms senare till livstids fängelse för att på julafton 2019 ha skjutit ihjäl en 36-årig svensk – framför ögonen på dennes fru och barn – utanför familjens hem i London.

”Internationell brottslighet när den är som mest brutal”, konstaterade den brittiske domaren i rättegången, Bobbie Cheema-Grubb.

På A-bas är assistenten kollega med flera av sina egna släktingar – även arbetsledaren. De sköter assistansen för samma brukare.

A-Bas verksamhetschef och grundare heter Marjut Mansouri.

När vi fick information om att assistenten häktats i Köpenhamn blev vi djupt chockade

– När vi fick information om att assistenten häktats i Köpenhamn blev vi djupt chockade. Hos samma brukare var även [en nära anhörig] till assistenten anställd som arbetsledare. Arbetsledaren berättade att ”polisen hade tagit fel person, att [assistenten] varken var kriminell eller umgicks i kriminella kretsar”.

Annons

– Jag känner mig så klart utnyttjad. Jag har litat på arbetsledaren precis som jag litat på alla andra arbetsledare på A-Bas, säger hon.

Annons

Marjut Mansouri har varit aktiv i assistansbranschen sedan 1987. Hon grundade A-Bas och är bolagets verksamhetsledare.

Bild: Jens Mikkelsen

A-Bas Malmö beskriver resan till Tunisien, som pågår i över två månader, som en ”rehabiliteringsresa”.

– Allt är medicinskt styrkt, säger Marjut Mansouri.

– Brukaren har varit där flera gånger och är jättenöjd med resorna. Där har han fått omväxling, miljöombyte, bassängträning och så vidare.

Men Försäkringskassan, som betalar ut ersättningen, har inte fått information om någon resa. Inte heller har de fått ta del av något medicinskt intyg som rekommenderar en rehabiliteringsresa.

Enligt Marjut Mansouri skar det sig mellan A-bas och arbetsledaren när assistenten häktades för mordet i London och felaktigheterna i tidsrapporterna upptäcktes. Arbetsledaren slutade och tog med sig brukaren till ett annat bolag.

Arbetsledaren ger en helt annan bild. Han menar att det skar sig för att han var för ärlig om brukarens framsteg när Försäkringskassan gjorde ett hembesök.

– Jag berättade att han mådde bra. Jag hade fått honom att träna och han hade därför tappat vikt och kunde till och med stå upp, vilket läkaren sagt aldrig skulle gå. Då blev hon [Marjut Mansouri] arg på mig för då skulle hon förlora timmar, säger han.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, argumenterar Försäkringskassan för att bolagen är olämpliga att anordna personlig assistans. De anklagas bland annat för att överdriva sina brukares hjälpbehov för att kunna kräva mer pengar i assistansersättning.

Annons

Försäkringskassan har stoppat alla utbetalningar till A-bas och Basteam och anmält företagen till Inspektionen för vård och omssorg.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Något Marjut Mansouri bestämt förnekar.

Annons

Hon medger att det förekommit fel i tidsrapporteringen men menar att det företrädesvis beror på att assistenter har bytt pass med varandra. Hon tonar också ner omfattningen.

– När det gäller assistentens återkrav från Försäkringskassan har jag kontrollerat detta och det rör sig om 44 timmar som vi redan återbetalat.

Men det är inte bara fallet med familjen som åkte till Tunisien, som fått Försäkringskassan att reagera på bolagen. Under polisens spaningsarbete uppstår misstankar om fusk med tidrapportering hos total sex olika brukare.

Försäkringskassan har beslutat om återkrav på 3,4 miljoner, men uppger att beslut är på väg om återkrav på ytterligare drygt tio miljoner kronor.

Återkraven rör i huvudsak tillfällen då man rapporterat att två assistenter jobbat fastän bara en varit i tjänst, eller då assistans inte har utförts alls.

Den 1 juni 2022 stoppar Försäkringskassan alla utbetalningar till de två assistansbolagen, med samma ägare i grunden, aktiebolaget Botilden Care.

Försäkringskassan har de senaste åren intensifierat sina kontroller av assistansbolagen. En anledning är att branschen omsätter miljardbelopp, vilket lockar till sig organiserad brottslighet.

Bild: Jessica Gow/TT

Marjut Mansouri säger att hon endast fått ett återkrav på 1,3 miljoner, och ställer sig frågande till Försäkringskassans påstående om återkrav på totalt 14 miljoner. Hon anser att A-Bas smutskastats och dömts på förhand, och kommer att bestrida Försäkringskassans beslut.

Annons

–Vi tänker ta detta till rätten. Jag hoppas att Ivo ska se att A-Bas gjort ett gott arbete. Jag tycker inte att detta ska fördärva hela verksamheten, säger hon.

Finns det någon självrannsakan här, något du borde gjort annorlunda?

– Jag vill inte att något ska gå fel, om jag får veta att något är fel reagerar jag men jag kan inte reagera på något jag inte känner till.

Annons

Försäkringskassan har de senaste åren intensifierat sina kontroller av assistansbolag. En anledning är att branschen omsätter miljardbelopp, vilket lockar till sig organiserad brottslighet.

I till exempel Malmö har vi sett hur några av de tyngst kriminella många gånger haft anställningar som personliga assistenter.

– I till exempel Malmö har vi sett hur några av de tyngst kriminella många gånger haft anställningar som personliga assistenter. Det handlar om att utåt sett ha en snygg fasadinkomst att visa upp, så att man kan köra runt i en dyr bil utan att Skatteverket eller Kronofogden kan komma och ifrågasätta det, säger Charlotte Hoff, enhetschef för Försäkringskassans strategiska kontrollenhet.

Hon tycker inte att myndigheterna har tillräckliga befogenheter för att på allvar knäcka den grova organiserade brottsligheten. Försäkringskassan skulle bli effektivare om man kunde begära ut assistenters kontoutdrag, istället för att som idag bara ha rätt att utreda brukaren, anser hon.

Tidigare gjordes också en obligatorisk omprövning av beslut om assistansbehov vartannat år. Numera krävs att Försäkringskassan kan påvisa ”väsentligt förändrade förhållanden” för att få öppna en utredning på Försäkringskassan.

Annons

– Det kan vara så att vi tror att det förekommer rent fusk med assistansen, men att vi har svårt att få tillräckligt på fötterna för att fatta beslut. Vi ser i de större assistansutredningar vi haft senaste åren att samarbete med polis och spaningsinsatser varit avgörande i de fallen.

– Det finns mycket pengar att hämta om man helt saknar skrupler, och assistansen är tyvärr en känd bransch för det här, säger Charlotte Hoff.

*Assistenten som dömdes till livstids fängelse i London, hävdar att han är oskyldig och avser att överklaga.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan