Annons

Annons

Annons

krönikaFotboll: Damallsvenskan

Max Wiman
Världen jobbar för jämställdhet – då gör svensk fotboll självmål

Det är året då framstegen mot en något mer jämställd fotbollsvärld mellan män och kvinnor sköljt över världen.

Det är också året då svensk fotboll svarar för ett magplask och som sänker den allsvenska avslutningen på damsidan till en bottenlöst hopplös nivå och visar total nonchalans och avsaknad av bollkänsla.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Rosengård firar SM-guldet 2021 - får de fira helt ensamma i fredagsnatten i år?

Bild: Bildbyrån

Annons

Svenska Fotbollförbundet har alltså tillsammans med tv-rättighetsinnehavare beslutat att sista omgången i damallsvenskan ska spelas fredagen den 4 november klockan 18.00.

Söndagen den veckan är upptagen av allsvensk avslutning, lördagen av Superettan. Vi pratar förstås herrar. Så klart vill tv ha spridning på olika dagar. Och det tycks ju som om de bestämmer. Någon annan logik står inte att finna.

Det som blockerar att spela på lördagen sägs vara att Brommapojkarna figurerar i både Superettan och damernas allsvenska. Och båda lagen kan vara inblandade i avgörande matcher. BP damer möter FC Rosengård, BP herrar slåss om uppflyttning.

Att ens föreslå att damernas allsvenska ska avgöras med avspark 18 en fredagskväll i kalla november, är inget annat än ett hån. En spark rakt i magen på lagen, supportrarna och ambitionerna att öka jämställdhet och lyfta den kvinnliga fotbollen.

Annons

Annons

Brommapojkarna ska ha sagt sig vara beredda att ha två matcher på lördagen. Då skulle det bli gemensam avspark för damerna 13.00 och herrarna 18.00. Inte idealiskt, men en kompromiss som uppenbarligen SvFF inte velat lyfta.

Det är väl inget vågat tips att Rosengård spelar en guldmatch på Grimsta. Inte så att Malmösupportrar hade vallfärdat dit, men en busslast hade säkert gått på en normal helg-avsparkstid som alltid varit tradition. Att inte ens ge möjligheten, visar på noll ambition för framtiden.

För det är ju mot den och ett större intresse man måste jobba. Inte mot hur det är i dag och att status quo ska behållas.

Nu sker däremot något mycket intressant. Supportrar och grupper från åtta allsvenska klubbar har gjort en gemensam skrivelse till SvFF och krävt en ändring. De har träffat Elitfotboll Dam (EFD) och lyft frågan.

Till slut kom ett svar från SvFF – som hänvisar till att det måste vara EFD och klubbarna som ställer frågan. Det är förstås oerhört märkligt om de inte redan gjort det.

Även om grupperna är små – FC Rosengård har en ny som kallar sig MalmöIPerna (och travesterar förstås på IP som i Idrottsplatsen) – är det klokt att de agerar och höjer rösten. Fotbollens pampar måste få mothugg.

Om beslutet ligger fast är det inget annat än en pinsam skandal.

Naturligtvis hade ingen tänkt tanken ens att lägga herrarnas allsvenska slutomgång en fredag klockan 18. Supporterorganisationerna hade löpt amok.

Annons

Fredag i sig är en otroligt dum dag, klockan 18 ännu dummare. Det borde till och med tv-rättighetsinnehavaren tycka. SvFF borde begripa och EFD ingripa, men det är uppenbarligen för mycket begärt.

Annons

Brommapojkarna snittar 192 åskådare i damernas allsvenska. Kan bli en riktig propagandafest om Rosengård ska fira guldet där en fredagskväll. Inte mycket talar väl för att BP skulle nå upp till snittet och hur många från Malmö skulle ha möjlighet att ta sig upp?

Det är för övrigt en annan sida av saken och en bisak i detta sammanhang, men regerande mästerlaget borde alltid avsluta på hemmaplan.

Fakta

Allsvenska slutomgången

AIK-Kalmar

Djurgården-Häcken

Eskilstuna-Piteå

Brommapojkarna-Rosengård

Örebro-Linköping

Kristianstad-Umeå

Vittsjö-Hammarby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan